Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις και να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Εδιμβούργο.
Η βιταμίνη D, συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφορικού άλατος στο αίμα και είναι σημαντική για τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών.
Τα λιπαρά ψάρια και τα αβγά θεωρούνται καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης D αλλά γενικά είναι δύσκολο να πάρει κανείς επαρκή ποσότητα μόνο από τη διατροφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν βιταμίνη D από την έκθεση τους στον ήλιο.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να μπλοκάρει τη δράση του ενζύμου 11-βHSD1, το οποίο είναι αναγκαίο για την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος καθώς συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και οι νεφροί κάνουν κατακράταση υγρών.
Καθώς η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τα κυκλοφορούντα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό, θεωρητικά μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις και να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σε τεστ σωματικής αντοχής διαπιστώθηκε ότι η λήψη της βιταμίνης D βοήθησε τους εθελοντές να κάνουν 6,5 χιλιόμετρα σε 20 λεπτά, συγκριτικά με 5 χλμ, στην αρχή της μελέτης. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι είχαν κάνει 30% περισσότερο ποδήλατο, οι εθελοντές που πήραν βιταμίνη D είχαν χαμηλότερη σωματική κόπωση.