Πολύ ανησυχητικά είναι τα ποσοστά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. Ο οργανισμός προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά.
Όπως επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, «η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – και πέρα από αυτή—αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία». Μάλιστα, ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν οι αρωματικοί παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Στην έκθεση επίσης, για την οποία μελετήθηκαν στοιχεία από την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά, διαπιστώνεται ότι, έπειτα από χρόνια που παρατηρούνταν μείωση της κατανάλωσης ψυχοδραστικών ουσιών, «κάποια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία covid-19 οδήγησε σε νέα αύξηση της κατανάλωσης», καθώς οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών, τα οποία είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο διαδίκτυο και τις διαφημίσεις εκεί.
Ο Χανς Κλούγκε επισήμανε ότι η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών κατά την εφηβεία «μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, καθώς η κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εθισμού» και οι επιπτώσεις «έχουν μεγάλο κόστος τόσο για εκείνους όσο και για την κοινωνία».
Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο και η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους εφήβους. Πάντως, έχει μειωθεί το κάπνισμα: το 13% των παιδιών 11 με 15 ετών κάπνιζαν το 2022, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Το αρνητικό είναι ότι πολλά από τα παιδιά έχουν αλλάξει το κάπνισμα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Περίπου το 32% των νέων ηλικίας 15 ετών έχει ήδη καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 20% στη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών.