Το γάλα είναι μία από τις πρώτες τροφές που προσφέρονται στα παιδιά και επομένως η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος είναι η πρώτη που εμφανίζεται, επηρεάζοντας το 2% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Ατόμων με Αλλεργία στα Τρόφιμα και στο Λάτεξ.
«Οφείλεται στην παρουσία αντισωμάτων IgE έναντι του γάλακτος στον ορό των ασθενών. Τα συμπτώματά της εμφανίζονται εντός 2 ωρών από την κατάποση του τροφίμου, συνήθως εντός της πρώτης ώρας», εξηγεί η María Carmen Diéguez, πρόεδρος της Επιτροπής Τροφικών Αλλεργιών της Ισπανικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.
Αν και μέχρι πρόσφατα η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος θεωρούνταν παιδική ασθένεια που εξαφανιζόταν στο 85% των περιπτώσεων κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής, είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των ενηλίκων στους οποίους η αλλεργία επιμένει αυξάνεται. «Πιστεύεται ότι υπήρξε αύξηση των πιο σοβαρών περιπτώσεων καθώς και των πιο επίμονων περιπτώσεων», προσθέτει ο Diéguez.
Το σύνδρομο εντεροκολίτιδας που προκαλείται από τις διαιτητικές πρωτεΐνες είναι ένας άλλος τύπος αλλεργίας που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν αποκλειστικά για την παιδική ηλικία. Ο Dieguez εξηγεί ότι «από το 2012 που δημοσιεύθηκε το πρώτο περιστατικό σε ενήλικα, οι σειρές των περιπτώσεων αυτής της νόσου έχουν πολλαπλασιαστεί.
Έτσι, δεν είναι πολύ σαφές αν είναι πιο διαδεδομένη στα παιδιά ή αν απλώς υποδιαγιγνώσκεται στους ενήλικες. Αυτό που είναι συχνότερο στα παιδιά είναι ότι ο αιτιολογικός αιτιολογικός παράγοντας είναι οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ή εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των ενηλίκων που πάσχουν από αλλεργία στο γάλα και σύνδρομο εντεροκολίτιδας που προκαλείται από πρωτεΐνες του γάλακτος.
«Η δυσανεξία στη λακτόζη έχει αποκλειστικά πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα ή διάταση της κοιλιάς, διάρροια, μετεωρισμός… μετά την κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν λακτόζη», εξηγεί ο Diéguez. Επιπλέον, δεν πρόκειται για τροφική αλλεργία και επομένως δεν αποτελεί απειλητικό κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.
Ωστόσο, η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος το κάνει, η οποία προκαλεί υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την κατάποση της τροφής, σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ιδρύματος Πεπτικού Συστήματος (FEAD),