Προστασία από τον καρκίνο του στόματος παρέχει ουσία που βρίσκεται στις ντομάτες, σύμφωνα με νέα σχετική έρευνα.
Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του στόματος προέρχονται από καρκινώματα του πλακώδους επιθηλίου. Τα κύτταρα του πλακώδους επιθηλίου επενδύουν εσωτερικά τη στοματική κοιλότητα.
Αν και ο καρκίνος του στόματος συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των σαράντα ετών, ωστόσο μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.
Ωστόσο, βιοχημικοί από το Hebrew University της Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν ότι η ουσία λυκοπένιο, η οποία περιέχεται στην ντομάτα, βοηθά στην αναστολή αλλά και στην πλήρη εξόντωση των καρκινικών κυττάρων του στόματος.
Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το πώς η χρωστική ουσία μπορεί να αποτρέπει τον καρκίνο του στόματος, αλλά πιστεύουν ότι οι χημικές διεργασίες προκαλούν μια φυσική διαδικασία, η οποία βοηθά στην εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων.
Πιστεύουν ακόμη ότι η ευεργετική επίδραση της ντομάτας δεν σχετίζεται μόνο με τον καρκίνο του στόματος, αλλά μπορεί να διαδραματίζει ρόλο και στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και σε ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με άλλες έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το λυκοπένιο σε ειδική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, καθώς και άλλων καρκίνων, όπως του στήθους, του προστάτη, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.