Μήπως έχετε συχνά φουσκώματα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και πόνο στην κοιλιά; Όλοι μας λίγο-πολύ βιώνουμε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό μας σύστημα, αλλά ξέρατε ότι για έναν στους τέσσερις ανθρώπους, τα παραπάνω δεν είναι περιστασιακά, αλλά οφείλονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;
Κι όμως, πρόκειται για συχνότατο σύνδρομο, που δεν απειλεί τη γενικότερη υγεία μας, αλλά μας ταλαιπωρεί καθημερινά και οι περισσότεροι… αγνοούμε ότι ζούμε με αυτό. Τι πρέπει λοιπόν και τι δεν πρέπει να τρώμε, όταν μας «βασανίζει» το έντερό μας;
Τι δεν πρέπει να τρώτε
«Για πολλούς ανθρώπους, η προσεγμένη διατροφή βελτιώνει ή εξαφανίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου», αναφέρει στο Iatronet.gr η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, κ. Χριστίνα-Έλενα Δρακοπούλου. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όμως είναι ότι οι τροφές που αυξάνουν ή μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε ασθενή. Αυτό που πρέπει να κάνει ως πρώτο βήμα κάποιος που υποφέρει από το έντερό του, είναι να καταγράψει σταδιακά όλα τα τρόφιμα που του προκαλούν τα συμπτώματα. «Εντοπίζοντας τις τροφές που οξύνουν το πρόβλημα, μπορούμε να προβούμε σε αντικατάσταση αυτών με άλλες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και δεν μειώνουν την ποιότητα της διατροφικής πρόσληψης από τη διατροφή μας», αναφέρει η ειδικός.