facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Ταχίνι, η ιδανική πρώτη ύλη για θρεπτικά snack για όλη την οικογένεια

16 Ιουλίου 2019 17:11
0 Σχόλια

Το ελληνικό φιστικοβούτυρο το ταχίνι πάει με όλους και με όλα. Είναι ιδανικό για άλειμμα για να φτιάξετε σπιτικές μπάρες για να φτιάξετε σάντουιτς για να το δέσετε με γιαούρτι και ζελέ σε γλυκά για να φτιάξετε υγιεινή σος για την σαλάτα για να το φάτε μαζί με γιαούρτι και φρούτα

Είναι ιδανικό για κάθε ηλικία και κυκλοφορείς σε υπέροχες γεύσεις με προσθήκη κακάο, φυσική,  με μέλι, με χυμό πορτοκαλιού.

Μπορείτε να φτιάξετε και την δική σας εκδοχή. Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου εξηγεί γιατί το ταχίνι είναι μία βόμβα θρεπτικών ουσιών.

Το ταχίνι, αν και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, είναιταυτόχρονα ένα σούπερ σύγχρονο τρόφιμο που συμβάλλει στη θρέψη όσων το απολαμβάνουν. Οι τρόποι κατανάλωσής του είναι αμέτρητοι και πλέον το ταχίνι έχει μπει στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων προσφέροντάς τους γευστική απόλαυση και σημαντικά οφέλη για την υγεία!

Βασικά χαρακτηριστικά

Το ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι) περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να συμβάλει στην προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Επιπλέον, περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία, σύμφωνα με μεγάλο αριθμό μελετών, συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.

Σχετικά με τα θρεπτικά του συστατικά, το ταχίνι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε, σε ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο. Πρόκειται για στοιχεία που είναιαπαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή και τα οποία συμβάλουν ποικιλοτρόπως, ενισχύοντας τα οστά, τη φυσιολογική μυϊκή και μεταβολική λειτουργία αλλά και τα αντιοξειδωτικά συστήματατου οργανισμού μας.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στα φυτοσυστατικά – αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το ταχίνι: σε αναλύσεις έχει φανεί ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες από στερόλες και λιγνάνες που προστατεύουν από οξειδωτικούς παράγοντες πολλά οργανικά συστήματα όπως τα αγγεία, την επιδερμίδα κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο το οποίο αδιαμφισβήτητα πρέπει να λάβει τη θέση που του αξίζει στο ντουλάπι, στην κουζίνα και στην καθημερινότητα όλων όσων ενδιαφέρονται να θωρακίσουν τον οργανισμό τους με υγεία και ενέργεια.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που θα πρέπει να καταναλώνουν ταχίνιακόμη πιο τακτικά:  

1. Παιδιά και έφηβοι

Η κατανάλωση ταχινιού από την παιδική ηλικία είναι πολύ βασική καθώς βοηθά στην εξοικείωση του παιδιού με πρωτογενείς γεύσεις και τρόφιμα. Τα παιδιά συνηθίζουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα επιλογές όπως το ταχίνι να μοιάζουν «ξένες» καθώς μεγαλώνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να μην εξοικειώνονται μετρόφιμα που προάγουν την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και άλλα πρόσθετα.

2. Χορτοφάγοι

Ο αριθμός των ανθρώπων που περιορίζουν ή αποκλείουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων διαρκώς αυξάνεται. Η ανάγκη για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτική πρωτεΐνη αλλά και μικροστοιχεία που συναντώνται κυρίως σε ζωικά τρόφιμα είναι επιτακτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ταχίνι θεωρείται πραγματικό στήριγμα για όλους εκείνους που προτιμούν να τρέφονται με έναν πιο φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ποικιλία τροφίμων φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξίας!

3. Άτομα με προδιάθεση για καρδιαγγειακά προβλήματα & υπέρταση

Όπως ήδη αναφέρθηκε, στο ταχίνι περιέχονται φαινολικές ενώσεις (οι λεγόμενες «λιγνάνες») με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη. Οι ουσίες αυτές, μαζί με τη βιταμίνη Ε που βρίσκεται επίσης στο ταχίνι, παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι σήμερα γνωστό ότι η οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. 

4. Άτομα με προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη

Άτομα που πάσχουν από υπεργλυκαιμία ή ακόμα και ήπια αντίσταση στην ινσουλίνη τείνουν να περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού φορτίου και δείκτη. Η τακτική κατανάλωση ταχινιού φαίνεται να καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων και να περιορίζει τον ρυθμό αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εξυπηρετώντας την ευκολότερη ρύθμισή τους από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο. 

5. Άτομα τρίτης ηλικίας

Αποτελούν μία ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν αρκεί να αξιολογήσουμε ένα τρόφιμο μόνο βάσει της θρεπτικής του σύστασης, αλλάπρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα θέματα, όπως οι ιδιαίτερες ανάγκες για μεγαλύτερη και επαρκέστερη πρόσληψη μικροστοιχείων καθώς και η μειωμένη ικανότητα μάσησης και απορρόφησης από το πεπτικό σύστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καιεύληπτα (όπως το ταχίνι) αποτελούν ιδανική λύση. 

  
Διήμερη καλοκαιρινή αιμοδοσία στο κέντρο της Αθήνας για τις αυξημένες ανάγκες εποχής
Επτά χρόνια φαγούρα στο κεφάλι! Μάθε που οφείλεται 

Related posts:

  1. Τρόφιμα για καλύτερο ύπνο
  2. Ιπποφαές και ευεξία
  3. Τα ωμέγα-3 προστατεύουν τους καρδιοπαθείς
  4. Προσοχή: Τρία γιαούρτια ανακαλεί η Δωδώνη
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Καλύτερη ζωή με άσθμα και ΧΑΠ, με τη βελτιωμένη εκδοχή της κορυφαίας εισπνευστικής συσκευής Elpenhaler
10 Δεκεμβρίου 2019
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ρήξη χιαστού, τον πιο συχνό αθλητικό τραυματισμό
10 Δεκεμβρίου 2019
Πώς θεραπεύουμε τα σκασμένα χείλη τον χειμώνα  
10 Δεκεμβρίου 2019
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν λέμε ότι "υποτροπιάζει" ο καταρράκτης
09 Δεκεμβρίου 2019
Το στρες "σκοτώνει" τη γονιμότητα
09 Δεκεμβρίου 2019
Χρυσό μετάλλιο στην ομάδα ερευνητών iGEM Thessaly στον διαγωνισμό του ΜΙΤ, για τεστ διάγνωσης της φυματίωσης
09 Δεκεμβρίου 2019
Οι γιατροί του Metropolitan σε αποστολή υγείας στα χωριά της Φθιώτιδας
09 Δεκεμβρίου 2019
Το Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις ξεκινά με την ανέγερση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου
09 Δεκεμβρίου 2019
Διορθώνεται το στραβό διάφραγμα (στη μύτη) με το χειρουργείο;
09 Δεκεμβρίου 2019
Ο καπνός επηρεάζει στο 80% τον καρκίνο του πνεύμονα, το συμπέρασμα της Διημερίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου
09 Δεκεμβρίου 2019

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr