Ο καρπός της σόγιας χρησιμοποιείται στη διατροφή των λαών της Άπω Ανατολής για περισσότερο από 5.000 χρόνια.
Η διατροφική αξία της σόγιας είναι εντυπωσιακή:
-Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας (5 φορές περισσότερες από το γάλα).
-Πάνω από το 86% των λιπών της είναι ακόρεστα (ελαϊκό οξύ) ή πολυακόρεστα.
-Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή ω6 λιπαρών.
-Αν και φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και άλλων πολύτιμων ανόργανων στοιχείων και βιταμινών.
-Σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Τα οφέλη
–Μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη, προστατεύει από καρδιοπάθειες και καταπολεμά την παχυσαρκία. Η κατανάλωση 1-2 μερίδων τροφίμων σόγιας καθημερινά μειώνει σημαντικά τη χοληστερόλη.
–Ανακουφίζει στην εμμηνόπαυση. Για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, οποιαδήποτε οιστρογόνος επίδραση (όπως αυτή της σόγιας), ακόμα και αδύνατη, μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση και των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης.
–Προστατεύει από την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση σχετίζεται με την αυξημένη απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά καθώς και με την αυξημένη απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα. Η σόγια έχει προστατευτική δράση όσον αφορά το φαινόμενο της οστεοπόρωσης. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί πως η απέκκριση ασβεστίου όταν καταναλώνουμε κρέας ή ψάρι είναι 150 mg/ημέρα, ενώ όταν καταναλώνεται ίση ποσότητα πρωτεΐνης, που προέρχεται όμως αποκλειστικά από την σόγια, η απέκκριση είναι μόνο 103 mg/ημέρα.
–Bοηθά τα «καλά» βακτήρια. Tο μίζο (παράγωγο της σόγιας), όπως και το γιαούρτι, θεωρείται καλή προβιοτική τροφή. Τα περισσότερα οφέλη από τα προβιοτικά σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.
ουτε να ακουσω γιαυτην ουτε να τη δω θελω1 μακρια!…..! ποια οφελη θα μασ τρελανετε!