Για πρώτη φορά στον Δυτικό κόσμο, η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε έναν γενετικά τροποποιημένο ιό για την αντιμετώπιση του καρκίνου: έναν ιό που προσκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους.
Η «ογκολυτική» θεραπεία T-VEC, την οποία ανέπτυξε η μεγάλη αμερικανική εταιρεία Amgen, βασίζεται στον ιό του απλού έρπητα. Έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί αποτελεσματική και σε άλλους συμπαγείς καρκίνους.
Το T-VEC πιθανότατα θα εγκριθεί και στην Ευρώπη, όπως πρότεινε στις 23 Οκτωβρίου η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA).
Η στρατηγική της χρήσης ιών εναντίον του καρκίνου εμπνέεται από ένα φαινόμενο που είχε αναφερθεί ήδη από τον 19ο αιώνα, όταν οι γιατροί παρατήρησαν ότι ορισμένοι καρκινοπαθείς εμφάνιζαν θεαματική βελτίωση έπειτα από κάποια τυχαία ίωση.
Ο βασικός λόγος είναι ότι ο καρκίνος μπορεί να καταστέλλει την επίθεση του οργανισμού εναντίον ιώσεων, με αποτέλεσμα οι ιοί να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα στα καρκινικά κύτταρα, ακόμα και να αφήνουν άθικτους τους υγιείς ιστούς.
Η ιδέα επανήλθε τα τελευταία χρόνια χάρη στις σύγχρονες τεχνικές γενετικής τροποποίησης. Ο ιός του T-VEC, σχεδιασμένος να χορηγείται με ένεση απευθείας στους όγκους, έχει τροποποιηθεί ώστε να χάσει σχεδόν τελείως την ικανότητα να μολύνει φυσιολογικά κύτταρα. Παράλληλα έχει αποκτήσει ένα γονίδιο που προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί έτσι στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Τον Μάιο, η Amgen δημοσίευσε τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης στην οποία το T-VEC οδήγησε σε συρρίκνωση των όγκων και παράτεινε τη ζωή ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα κατά 4,4 μήνες.
Τα αποτελέσματα κρίθηκαν ενθαρρυντικά, και η Amgen σκοπεύει τώρα να δοκιμάσει το T-VEC σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία τόσο στο μελάνωμα όσο και σε άλλες μορφές καρκίνου.
Το T-VEC, η πρώτη θεραπεία για την οποία υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα, δημιουργεί τώρα αισιοδοξία ότι οι ογκολυτικοί ιοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρέως.