facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Καρκίνος του εντέρου: συνδέεται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος;

30 Οκτωβρίου 2015 11:24
0 Σχόλια

Τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως είναι τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι κονσέρβες κρέατος και οι έτοιμες σάλτσες με κρέας- αποτελούν, μαζί με το αλκοόλ και άλλες ουσίες, όπως ο καπνός και ο αμίαντος, κύριες αιτίες πρόκλησης καρκίνου του εντέρου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παράλληλα, κατέστησε γνωστό ότι και τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχαρίσιο, αρνίσιο, κατσικίσιο αλλά και το χοιρινό, είναι πιθανό να προκαλούν καρκινογένεση.
Επεξεργασμένα νοούνται όσα λευκά και κόκκινα κρέατα έχουν τροποποιηθεί μέσω αλατίσματος, ωρίμανσης, ζύμωσης, καπνίσματος ή άλλων διαδικασιών για να βελτιώσουν τη γεύση τους ή τη συντήρησή τους. Περιέχουν δε χημικές ουσίες που μπορεί να μετατραπούν στο έντερο σε καρκινογόνες.
Είκοσι δύο επιστήμονες του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποφάσισαν να εγκύψουν στο θέμα, αναλύοντας ευρήματα 800 επιδημιολογικών μελετών απ’ όλες τις ηπείρους που έφεραν στο φως στοιχεία τα οποία δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της νόσου και της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος. Αξιολόγησαν συνολικά τον κίνδυνο για εμφάνιση 16 τύπων καρκίνου. Η ισχυρότερη σχέση παρατηρήθηκε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ παρατηρήθηκε σχέση και με τον καρκίνο του στομάχου, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν πειστικά.
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να κατατάξει ο Οργανισμός τα επεξεργασμένα κρέατα στην ομάδα 1 (η οποία χρησιμοποιείται όταν επιδημιολογικές μελέτες παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι ο παράγοντας προκαλεί καρκίνο), λόγω της αιτιώδους συνάφειας με τον καρκίνο του εντέρου. Το κόκκινο κρέας κατατάχθηκε στην ομάδα 2Α (όπου εντάσσονται παράγοντες που είναι παρατηρημένο ότι προκαλούν καρκινογένεση αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν), καθώς η κατανάλωσή του έχει σχετιστεί και με τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη.
«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος παγκοσμίως και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Από τη στιγμή που ο κίνδυνος ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του είναι περίπου 5% η καθημερινή λήψη κρέατος αυξάνει αυτό το ποσοστό επιπλέον κατά 1% (18% του 5%). Παρότι ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, είναι αναλογικός. Όσο δηλαδή αυξάνεται η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου», σχολιάζει ο Δρ .Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών – Κλινική Περιστερίου (www.axiarchos.gr) και προσθέτει:
«Η δήλωση του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαιρέσουμε τις δύο αυτές κατηγορίες από τη διατροφή μας. Η περιστασιακή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος και η μικρότερη από 500γρ εβδομαδιαίως κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν ενέχει κινδύνους».
Αντίθετα, το κρέας έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και βιταμίνη Β, στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αρκεί να μαγειρεύονται με τρόπο που δεν ευνοεί τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών. Για παράδειγμα το τηγάνισμα, το ψήσιμο στο γκριλ ή τη σχάρα παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των χημικών ουσιών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ανάλυση δεν εξέτασε αν η κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος ενέχει άλλους κινδύνους ή αν προσφέρει οφέλη στην υγεία, παρά μόνο τη σχέση της με τον καρκίνο.
Επίσης, «η κατάταξη του επεξεργασμένου κρέατος στην “Ομάδα 1” δεν σημαίνει ότι το σαλάμι ή το μπέικον είναι τόσο επικίνδυνα όσο το κάπνισμα – μόνο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου είναι εξίσου ισχυρά» τονίζει ο Δρ. Aναστάσιος Ξιάρχος. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι καπνιστές ενδεχομένως να διατρέχουν έως και 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου από τους μη καπνιστές, ενώ όσοι τρώνε κρέας έχουν μετά βίας διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο, συγκριτικά με τους χορτοφάγους.

Related posts:

  1. Χτυπήστε με χαμομήλι τον καρκίνο του θυρεοειδή
  2. Οι Ιάπωνες κατασκεύασαν ένα οικονομικό προσθετικό χέρι που συνδέεται στο κινητό (βίντεο)
  3. Ενδυναμώστε το σπέρμα σας, απολαμβάνοντας σνακς!
  4. «For Her»: Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της γυναίκας από τη Roche Hellas
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis
mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Υπουργείο Υγείας: Διευκρινίσεις για τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - Τι να κάνετε αν βγει θετικό
26 Οκτωβρίου 2024
Όταν η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο χορηγείται νωρίς, μειώνει θανάτους και υπέρογκες δαπάνες!
23 Οκτωβρίου 2024
Σωματεία ασθενών ζητούν κατάργηση υπουργικής απόφασης που επιτρέπει την αιμοδοσία ομοφυλόφιλων
17 Οκτωβρίου 2024
ELPEN & Win Medica προσφέρoυν ένα ΙΧ όχημα για τις ανάγκες του «ΟΙΚΟΘΕΝ» στο νοσοκομείο «Μεταξά»
16 Οκτωβρίου 2024
Πρωτόγνωρη έξαρση βίας μεταξύ κοριτσιών
16 Οκτωβρίου 2024
Προκηρύχθηκαν 298 θέσεις γιατρών ΕΣΥ για νοσοκομεία και ΕΚΑΒ – Η απόφαση
11 Οκτωβρίου 2024
Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback απέστειλε ο ΙΣΑ
08 Οκτωβρίου 2024
ψιλοκυβίνη
Η ψιλοκυβίνη επιστρέφει από την εποχή των χίπις για να θεραπεύσει την κατάθλιψη και το άγχος
08 Οκτωβρίου 2024
Εργαστηριακοί γιατροί: Καταστροφικές οι συνέπειες του clawback
03 Οκτωβρίου 2024
Αντίθετοι οι Παθολόγοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από Φαρμακοποιούς
02 Οκτωβρίου 2024

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr