Η σύσταση του μητρικού γάλακτος μπορεί να συντελεί στον καθορισμό του μελλοντικού βάρους του παιδιού, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων είναι πιθανότερο να εξελιχθούν σε υπέρβαρα, χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί πλήρως ο συσχετισμός.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, οι διακυμάνσεις στο μίγμα των σύνθετων υδατανθράκων στο μητρικό γάλα σχετίζονταν με διαφορές στην βρεφική ανάπτυξη και παχυσαρκία. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η ατομική σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι πιο σημαντική για την πρόγνωση της παιδικής παχυσαρκίας από το σωματικό βάρος της μητέρας, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος είναι ένα φυσικό συστατικό του μητρικού γάλακτος που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.
Ωστόσο, άλλοι ολιγοσακχαρίτες φάνηκαν να έχουν προστατευτικό ρόλο. Για παράδειγμα, η ποσότητα ενός ολιγοσακχαρίτη σχετίστηκε με περίπου 453 γραμμάρια χαμηλότερο βρεφικό βάρος και λιπώδη μάζα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για τον ρόλο των ολιγοσακχαρίτων του μητρικού γάλακτος στην παιδική παχυσαρκία.