Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και οι Φορείς – Μέλη της, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, δίνουν το “παρών” από κάθε γωνιά της χώρας στο Πανελλήνιο, Παν – Αναπηρικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ομόνοιας, ώρα 11:00 το πρωί, για να διαδηλώσουν ενάντια στην κρίση και στις επιπτώσεις της.
Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν την προστασία των δικαιωμάτων τους, την κοινωνική ένταξη, την αξιοπρεπή διαβίωση, την κοινωνική προστασία, την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί.
Ακολουθεί η αυτούσια επιστολή στον πρωθυπουργό με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των ατόμων με αναπηρία.
“Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημο κοινωνικό εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση και Πολιτεία και εσάς προσωπικά να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημερώνει για τη διοργάνωση Πανελλαδικού, παν – αναπηρικού συλλαλητηρίου, ενάντια στην κρίση και στις επιπτώσεις της την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ομόνοιας. Για την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας, για την κοινωνική προστασία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη.
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας έχουμε πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Διεκδικούμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας για την Αναπηρία υπαγόμενη απευθείας σε εσάς. Το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα στο χώρο της Αναπηρίας είναι ότι δεν υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου και συντονισμού των πολιτικών του χώρου. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα και προ κρίσης – τα αρμόδια κατά καιρούς υπουργεία δεν γνώριζαν τι γίνεται μεταξύ τους, πόσο μάλλον δεν μπορούσαν να συντονιστούν σε κοινές δράσεις και στρατηγικές για την αναπηρία.
Τώρα, στην αρχή της θητείας σας, είναι ευκαιρία τόσο να προστατευθούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, όσο και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένα Εθνικό Πρόγραμμα για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, με την ένταξη της διάστασης της Αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές.
Το σημαντικό αυτό εγχείρημα αποτελεί αποκλειστικό εγγυητή για την προώθηση της εξίσωσης των ευκαιριών των ατόμων με αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ζητούμε συνάντηση μαζί σας, ώστε να εκθέσουμε με σαφήνεια τις προτάσεις μας.
Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015,
Διεκδικούμε – αγωνιζόμαστε – παλεύουμε για:
• Την προστασία των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία, γνωστών ως προνοιακών επιδομάτων, τελευταίο προπύργιο κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία. Τα επιδόματα αυτά είναι τα μόνα που συνδέονται με το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την αναπηρία.
• Καμία σύνδεση των επιδομάτων αναπηρίας με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση κάθε πολίτη με αναπηρία και χρόνια πάθηση της χώρας μας.
• Την εξαίρεση των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα αναπηρία (συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις γήρατος για λόγους αναπηρίας βάσει του ν. 612/77) και των συντάξεων γονέων – αδελφών – συζύγων – κηδεμόνων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από ρυθμίσεις που θα στοχεύσουν σε νέες μειώσεις των συντάξεων.
• Την άμεση κατάργηση της παρ. 27 του νόμου 4334/2015 και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας. Με τις νέες διατάξεις εφαρμόζεται η καταβολή της βασικής και αναλογικής σύνταξης και ο νέος τρόπος υπολογισμού του ποσού των συντάξεων.
• Την χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους που είναι άτομα αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου και με μόνο κριτήριο το εισοδηματικό, σύμφωνα και με τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για το εν λόγω θέμα, βάσει του ν. 3996/2011.
• Την άρση των μειώσεων που έχουν επέλθει στους μισθούς των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας των μνημονίων, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας.
• Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την Ειδική Εκπαίδευση. Να σταματήσει επιτέλους ο διωγμός των εκπαιδευτικών με αναπηρία και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις αναφορικά με την πρόσληψη κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση σε ποσοστό 10% και η επαναφορά του πίνακα Α στην ειδική εκπαίδευση. Να σταματήσει το φαινόμενο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση – χρειάζονται επιτέλους μόνιμοι διορισμοί. Όλα τα σχολεία να ανοίγουν την ίδια ημέρα!
• Την εξαίρεση του τομέα της Πρόνοιας και της Υγείας από τις δεσμεύσεις της νέας συμφωνίας για περαιτέρω μείωση των δαπανών. Αντιθέτως επιβάλλεται αύξηση των δαπανών για τη Υγεία τουλάχιστον στα κατώτερα όρια ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο 7% του ΑΕΠ και όχι στο 4.5% που ισχύει σήμερα στη χώρα μας, ώστε να αποτραπεί μια ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης από την επερχόμενη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
• Την παροχή κοινωνικής προστασίας: δημόσια δίκτυα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες με αναπηρία, τις μητέρες παιδιών με αναπηρία και τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία.
• Τη χρηματοδότηση του διαχρονικά υποβαθμισμένου τομέα της πρόνοιας και ενίσχυση των προνοιακών υποστηρικτικών φορέων Ν.Π.Ι.Δ., των οποίων η χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια είναι πενιχρή με ολέθριες συνέπειες στη διασφάλιση λειτουργία τους. Την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Πρόνοια.
• Την προστασία του συστήματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
• Την ενίσχυση της χρηματοδότησης του τομέα της ψυχικής υγείας και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
• Την επαρκή χρηματοδότηση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που υλοποιεί η ΟΜΚΕ ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να καλύπτει όλες τις επικοινωνιακές ανάγκες των Κωφών-Βαρήκοων.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ευελπιστούμε πως θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση. Ζητούμε την ημέρα του Συλλαλητηρίου να γίνουμε δεκτοί από εσάς, ώστε να συζητήσουμε τα μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους ενάντια στην κρίση.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ”