Μπορεί να μεταδοθεί από φαινομενικά υγιείς;
Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο, από μολυσμένα νεκρά ή ζωντανά ζώα ή μετά από βρώση μολυσμένου κρέατος, κυρίως ωμού ή βρώση θηραμάτων κυνηγίου.Μεταδίδεται επίσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά από επαφή με αίμα ή με άλλα υγρά ασθενούς (ζωντανού ή νεκρού), όπως ούρα, κόπρανα, φλέγματα, σάλια, ιδρώτα, σπέρμα κλπ. Επίσης μετά από χρήση προσωπικών αντικειμένων του ασθενούς, όπως ρούχα, σεντόνια, βελόνες κλπ. Είναι κατά συνέπεια «πολύ απίθανο» να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις.
Ως εδώ, γνωστά στοιχεία … Οι δύο πιο κρίσιμες λεπτομέρειες όμως αφορούν το χρονισμό
Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 2-21 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί ήδη με τον ιό, φαινομενικά όμως είναι υγιής. Δεν μεταδίδει τον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων, άλλα τι γίνεται αν τα εμφανίσει ξαφνικά και συνεχίζει να βρίσκεται στο περιβάλλον μας ;
Να σημειωθεί επίσης ότι οι άνδρες που επιβίωσαν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους επί 7 εβδομάδες αφού αναρρώσουν….
Τι καινούργιο έχουμε μάθει για τον ιό σε σχέση με την έναρξη της επιδημίας; «Ο Έμπολα δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά», απαντά στην Κοριέρε ντέλα Σέρα ένας άλλος ιταλός καθηγητής, ο Τζουζέπε Ιπόλιτο. «Η μετάδοση γίνεται δια μέσου της άμεσης επαφής με τα οργανικά υγρά του ασθενούς που έχει ήδη εκδηλώσει τα συμπτώματα. Επιπλέον, η θνησιμότητα είναι η ίδια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες επιδημίες: 7 στους 10».
Δεν είναι λοιπόν αλήθεια ότι ο ιός μεταλλάσσεται; Και ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής του από τον αέρα, όπως ο SARS; «Αυτά είναι εικασίες που δεν έχουν τεκμηριωθεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι ποτέ με έναν ιό που να είναι ικανός για μια τόσο γρήγορη μετάλλαξη και που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά ο τρόπος της μετάδοσής του. Ο Έμπολα δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στον ιδρώτα».
Και τότε πώς εξηγείται ότι ο ιός είναι τόσο επιθετικός; «Αυτό πρέπει να έχει σχέση με την προέλευση της επιδημίας, που βρίσκεται σε μια ζώνη ανάμεσα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Εκεί, η κίνηση των πληθυσμών είναι ανεξέλεγκτη. Τα νοσοκομεία στις χώρες αυτές χαρακτηρίζονται τόποι θανάτου. Σε χώρες με μια καλύτερη υγειονομική οργάνωση, όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη, η καταστροφή είναι πολύ μικρότερη. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90%.
Ακολουθούν δίαφορες επισημάνσεις από επιλεγμένες πηγές
Ο θανατηφόρος ιός του Έμπολα θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, μολύνοντας ανθρώπους από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα μέσα σε τρεις εβδομάδες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μια ομάδα αμερικανών ερευνητών, υπάρχει πιθανότητα σε ποσοστό 50%, ένας ταξιδιώτης που φέρει τη νόσο να προσγειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.
Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας πρότυπα εξάπλωσης του ιού αλλά και δεδομένα κίνησης αεροπορικών εταιρειών, υπολόγισαν τις πιθανότητες ο ιός να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Οι ειδικοί υπολογίζουν μάλιστα ότι υπάρχει μια πιθανότητα σε ποσοστό 75%, ο ιός να φτάσει στις γαλλικές ακτές μέχρι τις 24 του μήνα. Για το Βέλγιο η πιθανότητα είναι στο 40%, ενώ ο κίνδυνος μειώνεται για την Ελβετία στο 14%.
Ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτού 3.400 άνθρωποι, ενώ άλλοι 7.500 έχουν μολυνθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε αεροπορικά ταξίδια πλήρους δυναμικότητας. Υποθέτοντας όμως, ότι θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 80% στα ταξίδια, με τις αεροπορικές εταιρείες να αναστέλλουν τις πτήσεις στις πληγείσες περιοχές, οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού στη Γαλλία θα είναι της τάξης του 25% και για το Ηνωμένο Βασίλειο θα κυμαίνεται στο 15%.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS, ο κίνδυνος αλλάζει κάθε μέρα καθώς η επιδημία συνεχίζει να υφίσταται.
πηγή: Daily Mail/ La Repubblica/ Corriere della Sera
Πηγή : eReportaz