Το πεπτικό έλκος αποτελεί μια νόσο που χαρακτηρίζεται από την παρουσία διαβρώσεων στο βλεννογόνο του στομάχου και εκδηλώνεται με την εμφάνιση κοιλιακού άλγους, συχνά μετά την πρόσληψη τροφής.
Η κυριότερη αιτία εμφάνισης της νόσου είναι η μόλυνση από το βακτήριο Helicobacter pylori, ενώ έλκη είναι πιθανό να δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και άλλων αναλγητικών, του χρόνιου καπνίσματος, της υπερκατανάλωσης αλκοόλ και του ψυχοσωματικού στρες.
Η διαιτητική διαχείριση του πεπτικού έλκους δεν απαιτεί την υιοθέτηση ενός αυστηρά περιοριστικού διατροφικού προτύπου, όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί ασθενείς.
Αντίθετα, συστήνεται η κατανάλωση μιας ισορροπημένης δίαιτας, δίνοντας έμφαση στις γευματικές συνήθειες και τον περιορισμό ορισμένων τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση των συμπτωμάτων.
Παρακάτω θα βρείτε 5 συμβουλές που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση:
• Αποφυγή της πολύωρης νηστείας και κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Στόχος είναι ο καταμερισμός της τροφής σε 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ, ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλου όγκου τροφής σε ένα γεύμα.
• Αργή και σχολαστική μάσηση της τροφής σε κάθε γεύμα.
• Αποφυγή ή περιορισμός της κατανάλωσης πλούσιων σε λίπος τροφίμων ή γευμάτων, καθώς και καυτερών μπαχαρικών και καρυκευμάτων.
• Περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ.
• Αποφυγή κατάκλισης ή έντονης άσκησης μετά τα γεύματα.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως σε περιπτώσεις έξαρσης των συμπτωμάτων, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να δράσει ανακουφιστικά, ενώ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της μαστίχας Χίου, η οποία φαίνεται ότι λειτουργεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας, εμποδίζοντας την εξάπλωση του βακτηρίου που ευθύνεται στις περισσότερες περιπτώσεις για την εμφάνιση της νόσου.