Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) είναι συγκλονισμένη κι εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε τόσο πολλούς αθώους ανθρώπους. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres, εκφράζει την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας, όπως έκανε και προς την κυβέρνηση του Λιβάνου μετά τις πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις στη Βηρυτό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη έχουν τραπεί σε φυγή από την πατρίδα τους λόγω διώξεων ή συγκρούσεων, ενώ δεν μπορούν να φτάσουν στην ασφάλεια στην Ευρώπη με εναλλακτικές νόμιμες οδούς. Οι επισφαλείς συνθήκες που επικρατούν στις πρώτες χώρες ασύλου είναι επίσης άλλος ένας λόγος που ωθεί πολλούς ανθρώπους να φύγουν προς την Ευρώπη.
Πολλοί άνθρωποι τρέπονται σε φυγή λόγω του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας – από τους ίδιους ανθρώπους που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Η Υ.Α. ανησυχεί ιδιαιτέρως από τις μη επιβεβαιωμένες ακόμα ειδήσεις ότι ένας από τους δράστες στο Παρίσι μπορεί να εισήλθε στην Ευρώπη μέσα από τις τωρινές ροές. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία της διατήρησης της ακεραιότητας του συστήματος ασύλου. Το άσυλο και η τρομοκρατία δεν συμβαδίζουν. Η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων είναι ξεκάθαρη στο σημείο αυτό και μάλιστα εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της ανθρώπους που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.
Από την αρχή καλούμε τα κράτη να εφαρμόσουν άμεσα έναν αποτελεσματικό μηχανισμό υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης απευθείας κατά την άφιξη. Σε όσους είναι πρόσφυγες, θα πρέπει να παρέχεται προστασία ενώ οι αιτούντες άσυλο που πληρούν τα σχετικά κριτήρια θα πρέπει να εντάσσονται στο σχέδιο μετεγκατάστασης (relocation) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μετεγκατάσταση (relocation) και άλλα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση και τη σταθεροποίηση των τωρινών ροών. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται μέτρα ασφαλείας και η σωστή καταγραφή όλων όσοι βρίσκονται σε κίνηση.
Μας ανησυχούν οι αντιδράσεις ορισμένων κρατών που βάζουν τέλος στα προγράμματα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, που οπισθοχωρούν στις δεσμεύσεις που έχουν κάνει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης (π.χ. μετεγκατάσταση), ή που προτείνουν την ανέγερση περισσότερων φραχτών. Μας ανησυχεί επίσης βαθύτατα η γλώσσα που δαιμονοποιεί τους πρόσφυγες ως σύνολο. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί υποδαυλίζει την ξενοφοβία και τον φόβο. Τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πολύ περίπλοκα. Δεν πρέπει να γίνουν οι πρόσφυγες αποδιοπομπαίοι τράγοι ούτε τα επόμενα θύματα αυτών των πολύ τραγικών γεγονότων.
Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην επείγουσα ανάγκη να υπάρξει σημαντική διεύρυνση των νόμιμων οδών, ιδίως της επανεγκατάστασης (resettlement) και των προγραμμάτων εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, ως εναλλακτικών λύσεων στα επικίνδυνα και παράτυπα ταξίδια. Παράλληλα θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα παράτυπης διακίνησης.
Η ασφάλεια των κοινωνιών μας και η διασφάλιση της ακεραιότητας του ασύλου στην Ευρώπη είναι στόχοι που μπορούν να είναι συμβατοί μεταξύ τους. Είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών και την προστασία του δικαιώματος στην αναζήτηση ασύλου.