Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων ούτε βελτιώνει την υγεία των οστών, ούτε εμποδίζει τα κατάγματα, σύμφωνα με δύο μελέτες στη Νέα Ζηλανδία που δημοσιεύθηκαν στην έκδοση «The BMJ».
Οι δύο συστηματικές ανασκοπήσεις διεξήχθησαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Auckland. Στην πρώτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από διατροφικές πηγές ή με τη λήψη συμπληρωμάτων παράγει μικρές (1-2 τοις εκατό) αυξήσεις στην οστική πυκνότητα. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική μείωση του κινδύνου καταγμάτων, γράφουν οι συγγραφείς.
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση της διατροφικής πρόσληψης ασβεστίου με τον κίνδυνο καταγμάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη από κλινικές δοκιμές ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από διατροφικές πηγές αποτρέπει τα κατάγματα.
Κατευθυντήριες οδηγίες συμβουλεύουν τους άνδρες και τις γυναίκες άνω των 50 ετών να λαμβάνουν τουλάχιστον 1.000-1.200 mg/ημέρα ασβεστίου, για να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα και να αποτρέψουν τα κατάγματα. Ωστόσο, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, είναι καιρός να επανεξετάσουμε την εν λόγω υπόδειξη. Η πρόσληψη ασβεστίου στα πλαίσια μιας κανονικής ισορροπημένης δίαιτας είναι επαρκής.