Έγκαιρη διάγνωση πολλών και σοβαρών ασθενειών υπόσχεται ένα απλό τεστ σάλιου, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Clinical Chemistry.
Μελέτη του Δρ Ντέιβιντ Γουόνγκ, ειδικού στοματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο προαναφερθέν έντυπο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σάλιο μας περιέχει πολλά από τα ίδια μόρια που εμπεριέχονται στο αίμα και αποτελούν δείκτες ασθενειών.
Η ανάλυση περιελάμβανε 165 εκατομμύρια γενετικών αλληλουχιών, ενώ πρόκειται για την πληρέστερη που έχει γίνει για ένα συγκεκριμένο τύπο μορίων στο ανθρώπινο σάλιο έως τώρα.
«Αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποτε στην ανάπτυξη μικροσυσκευών αυτό-διάγνωσης για παθήσεις όπως η άνοια, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα», ανέφερε ο Δρ Γουόνγκ, ο οποίος στις έρευνές του, ανακάλυψε την παρουσία κάποιου από το RNA των ανθρώπινων κυττάρων και στο σάλιο, γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάγνωση πολλών παθήσεων.
Καθώς τα ένζυμα του σάλιου μπορούν να αποδομήσουν το κυτταρικό RNA, οπότε η στοματική κοιλότητα είναι εχθρικό περιβάλλον για αυτό το γενετικό υλικό, η ανακάλυψη της επιστημονικής ομάδας του Δρ Γουόνγκ ήταν εξαιρετικά απρόσμενη.
Ο ερευνητής ελπίζει ότι αν καταστεί εφικτό στο άμεσο μέλλον να καθοριστούν τα σαφή όρια των μοριακών στόχων στο σάλιο, τότε οι επιστήμονες θα μπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένα συστατικά που σηματοδοτούν, για παράδειγμα, τα πρώιμα στάδια του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας ή του παγκρέατος και έτσι να βελτιστοποιηθεί η εξατομικευμένη θεραπεία.
«Αν δεν ελέγχουμε το σάλιο του ασθενή, τότε μπορεί να μας ξεφεύγουν πολύτιμοι δείκτες της νόσου. Τελικά το σάλιο αποδεικνύεται ένας πραγματικός επιστημονικός ‘θησαυρός’», τόνισε ο Δρ Γουόνγκ.
Πηγή : eReportaz