Ένα από τα πέντε έργα που που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα και έχει εγκριθεί για να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και του «Wellcome Trust» αφορά την κατασκευή μιας συσκευής που θα ανιχνεύει τον ιό στα σωματικά υγρά μέσα σε 40 λεπτά.
Ο ιθύνων νους πίσω από την πρωτοποριακή αυτή συσκευή είναι Έλληνας επιστήμονας Δρ Στέργιος Μόσχος, καθηγητής της βιοχημείας και της βιομηχανικής βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster.
Ο Δρ Μόσχος και η ερευνητική του ομάδα άρχισε να εργάζεται για το έργο, με τίτλο «Έλεγχος Έμπολα,» τον Ιούλιο του 2014. Η ομάδα του περιλαμβάνει τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθηγητή Μάιλς Carroll, τον επικεφαλής του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών του Στρατού των ΗΠΑ Dr. David A. Norwood και μικροβιολόγους από τη Δυτική Αφρική.
Η συσκευή θα ανιχνεύει τον ιό 8 φορές πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που διατίθεται σήμερα και θα βοηθήσει τους γιατρούς να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.
Σύμφωνα με τον 35χρονο Έλληνα επιστήμονα, η συσκευή μοιάζει με εκείνη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της σήψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Δρ Μόσχος και η ομάδα του θα λάβουν 620.000 λίρες (€ 750.000), προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους. Σχεδιάζουν να προσφέρουν τρεις συσκευές στη Σιέρα Λεόνε και τη Νέα Γουινέα μέχρι το Μάιο του 2015.
Πηγή : eReportaz