Ενθαρρυντικά είναι τα νέα, όσον αφορά την θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς νέα δοκιμή ανοσοθεραπευτικής προσέγγισης κατά της νόσου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από Βρετανούς επιστήμονες.
Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δημοσιεύθηκαν στο Science, ενώ την έρευνα πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Τομ Πάουλς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών, στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε το αντίσωμα MPDL3280A, το οποίο μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης PD-L1 που συντελεί στην κάλυψη των καρκινικών κυττάρων, ώστε να μην ανιχνεύονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με συνέπεια να πολλαπλασιάζονται στον οργανισμό του.
Αναλυτικότερα, η επιστημονική ομάδα δοκίμασε το αντίσωμα MPDL3280A σε 68 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης, που δεν είχαν ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία. Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, διαπιστώθηκε συρρίκνωση των όγκων στο 26% των ασθενών.
Κατά την έρευνα παρατηρήθηκε ότι η θεραπεία ήταν περισσότερο αποτελεσματική στους ασθενείς, των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονται θετικά στη δράση της πρωτεΐνης PD-L1. Το 43% αυτής της υποκατηγορίας των ασθενών αντέδρασε θετικά στο φάρμακο, ποσοστό που αυξήθηκε στο 52% μετά από επέκταση της θεραπείας στις 12 εβδομάδες. Σε δύο ασθενείς υπήρξε μάλιστα πλήρης εξαφάνιση των καρκινικών όγκων.
Ακόμη όμως και μεταξύ των ασθενών με όγκους που δεν ανταποκρίνονται θετικά στην πρωτεΐνη PD-L1, το 11% αντέδρασε θετικά στη νέα θεραπεία και εμφάνισε επίσης συρρίκνωση των όγκων.
Ακόμη πιο ενθαρρυντικό θεωρήθηκε το γεγονός ότι, συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά την εν λόγω θεραπεία ήταν το αίσθημα κόπωσης και η έλλειψη όρεξης, πράγμα που συνεπάγεται ότι η θεραπεία, αν και σε στάδιο κλινικής δοκιμής, απεδείχθη ασφαλής.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να εξετάσει άμεσα τον φάκελο έγκρισης του σκευάσματος, ώστε να διατεθεί σε ευρεία κυκλοφορία έως τα τέλη του 2015, ενώ, εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές δοκιμές του νέου σκευάσματος, η κυκλοφορία του οποίου ωστόσο δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2016.
«Η νέα μελέτη αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο βήμα προόδου στην έρευνα για μια εναλλακτική και αποτελεσματική θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Επί δεκαετίες η χημειοθεραπεία έχει υπάρξει ουσιαστικά η μόνη επιλογή, με μικρή όμως επιτυχία, ενώ πολλοί ασθενείς είναι ήδη πολύ άρρωστοι για να την αντέξουν», εξηγεί ο Δρ Πάουλς, τονίζοντας ότι χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές που θα επιβεβαιώσουν τα αρχικά αποτελέσματα.
Κατά τα σημερινά δεδομένα, όταν περίπου ένας στους δέκα ανακαλύπτει ότι έχει καρκίνο της ουροδόχου κύστης, η νόσος έχει ήδη δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος, συνεπώς είναι πλέον δύσκολο να αντιμετωπιστεί, με τους πάσχοντες να ζουν κατά μέσο όρο 12-18 μήνες, έπειτα από την αρχική διάγνωση.
Πολλοί, μάλιστα, αποφασίζουν να μην υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, καθώς γνωρίζουν ότι η θεραπεία είναι εξαιρετικά δύσκολη, έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς και δυσάρεστες παρενέργειες.
Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο και συνεχώς νέα φάρμακα δοκιμάζονται σε διάφορες μορφές της νόσου. Αν και δεν αντιδρά εξίσου καλά το ανοσοποιητικό σύστημα όλων των ασθενών, οι επιστήμονες ελπίζουν στα θετικά αποτελέσματά της, που θα καταστήσουν τον καρκίνο άλλη μια διαχειρίσιμη χρόνια νόσο, όπως ο διαβήτης ή το AIDS.