Αν και δίνει ξεχωριστή γεύση σε σάλτσες, γλυκά αλλά και ροφήματα, οι τοξικολόγοι προειδοποιούν ότι αν το… παρακάνουμε με την ποσότητα, αντιμετωπίζουμε κίνδυνο δηλητηρίασης.
Ο λόγος για το μοσχοκάρυδο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ενός είδους… παράνοια αν καταναλωθεί σε μεγαλύτερες του επιτρεπτού ποσότητες, ενώ, όπως αναφέρει άρθρο του περιοδικού ΤΙΜΕ, 3 με 4 κουταλιές του μπαχαρικού μπορούν να προκαλέσουν ένα αίσθημα ότι «είμαστε παγιδευμένοι σε λάσπη»!
Οι παρενέργειες του μοσχοκάρυδου, όταν αυτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μία χημική ουσία, που περιέχει, την μυριστικίνη, η οποία ανήκει σε μια οικογένεια σύνθετων ουσιών με ψυχοδραστικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με το Δρ Edward Boyer, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, άτομα που έκαναν… κατάχρηση μοσχοκάρυδου βίωσαν ένα έντονο αίσθημα νωθρότητας, με τις αναμνήσεις τους από το περιστατικό είναι αποσπασματικές και ελλιπείς. Μάλιστα, ο Boyer έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του δύο σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης από μοσχοκάρυδο, στα οποία οι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Όσο, λοιπόν, και αν σας αρέσει η γεύση που δίνει σε όσα φτιάχνετε, θα πρέπει να αρκεστείτε σε μόλις ένα κουταλάκι μοσχοκάρυδο στο φαγητό σας, ώστε να απομακρύνετε τις δυσάρεστες συνέπειες.
Πηγή : eReportaz