Άγουρες Μπανάνες
Οφέλη: Ένα από τα οφέλη των πράσινων μπανανών, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο. Για όσους προσπαθούν να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι πράσινες μπανάνες είναι η καλύτερη επιλογή. Έτσι, τις κάνει ιδανικές για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Οι άγουρες μπανάνες έχουν επίσης προβιοτικά βακτήρια, που βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου. Επιπλέον, οι πράσινες μπανάνες βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα του ασβεστίου.
Μειονεκτήματα: Επειδή τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στην πραγματικότητα αυξάνονται με την ωρίμανση, οι άγουρες μπανάνες είναι χαμηλότερες σε αυτή την κατηγορία. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ανθεκτικό άμυλο.
Ώριμες μπανάνες
Οφέλη: Επειδή το ανθεκτικό άμυλο αλλάζει σε απλά σάκχαρα, όταν μια μπανάνα ωριμάζει, είναι πιο ευκολοχώνευτες. Όσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης τους, τόσο πιο γρήγορα χωνεύονται. Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, καθώς ωριμάζουν. Επίσης όσο ωριμάζουν, παράγουν μια ουσία που ονομάζεται TNF (Tumor Necrosis Factor). Αυτό σημαίνει ότι οι ώριμες μπανάνες έχουν αντι-καρκινικές ιδιότητες, καθώς καταπολεμούν τα ανώμαλα κύτταρα. Όσο περισσότερα σκούρα σημάδια έχει στην φλούδα, τόσο μεγαλύτερη η αντικαρκινική της δράση.
Μειονεκτήματα: Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει κάποια απώλεια σε μικροθρεπτικά συστατικά, όσο η μπανάνα ωριμάζει. Για να μειωθεί η ποσότητα των βιταμινών και ανόργανων ουσιών που χάνονται, καλύτερα να ωριμάζουν στο ψυγείο. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, πρέπει να αποφεύγονται από διαβητικούς τύπου 2.
Συμπέρασμα: Υπάρχουν οφέλη και στις δύο πλευρές. Μπορούμε να τις καταναλώνουμε είτε ώριμες, είτε άγουρες, η μόνη διαφορά είναι ότι οι ώριμες θα πρέπει να αποφεύγονται από διαβητικούς τύπου 2 και όσους προσπαθούν να αποφύγουν την υπερβολική ζάχαρη.
Pingback: ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ » Πράσινες ή ώριμες μπανάνες; Ποιες είναι καλό να καταναλώνουμε;