Η βιταμίνη D https://www.ifarmacy.gr/vitamini-d/ προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο με δύο βασικούς τρόπους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη φυσική σύνθεσή της από τον οργανισμό όταν τα δέρμα μας έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Ο δεύτερος αφορά τη λήψη της μέσω τροφίμων (λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, συκώτι, μουρουνέλαιο κ.ά.) ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Ας δούμε πως γίνεται ο μεταβολισμός της. Στην πρώτη περίπτωση η 7-δεϋδροχοληστερόλη του δέρματος μετατρέπεται μετά από την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων του ηλιακού φωτός (τύπος UVB) σε χοληκαλσιφερόλη ή όπως ονομάζεται Βιταμίνη D3. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται το 90% των αναγκών του ατόμου.
Στη δεύτερη περίπτωση περιέχεται μέσα στις τροφές σαν ουσία και αφού αναμιχθεί με τα μυκήλια του λίπους των τροφίμων και τα χολικά άλατα, απορροφάται κυρίως από το δωδεκαδάκτυλο. Με τη μέθοδο αυτή ο άνθρωπος καταναλώνει ένα ποσοστό μόλις 10% της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Για αυτό το λόγο η περιορισμένη έκθεση του ανθρώπου στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι δυνατόν να δημιουργήσει παροδική υποβιταμίνωση D με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.
Αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στις βορειοευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει μικρότερη ηλιοφάνεια. Επιπλέον, έχει να κάνει και με άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας ή ανθρώπους που για αισθητικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους έχουν την τάση να κυκλοφορούν με το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους καλυμμένο. Έτσι, στερούν από τον οργανισμό τους μια πολύτιμη ουσία.