Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστα για τα οφέλη που έχουν πολλά τρόφιμα και τα στοιχεία που περιέχουν για τον οργανισμό τους. Επιπλέον, δεν ξέρουν ποιες είναι οι τροφές που τους προσφέρουν τις περισσότερες βιταμίνες https://www.parapharmacie.gr/sumplhromata-diatrofhs/vitamines/, έτσι ώστε να τις καταναλώνουν σε πιο συχνή βάση.
Άλλοι πάλι έχουν κάποιες βασικές διατροφικές γνώσεις, ωστόσο δεν γνωρίζουν κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όπως και να ’χει όλοι μας χρειαζόμαστε τις συμβουλές ενός ειδικού διατροφολόγου προκειμένου να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.
Όσον αφορά τη βιταμίνη Α και την προδρομική της μορφή, τα καροτένια μπορούμε να τα προσλάβουμε από λαχανικά και φρούτα με έντονο πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα, όπως για παράδειγμα τα καρότα, το σπανάκι, το μαρούλι, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το πορτοκάλι (και ο χυμός του) και το ροδάκινο.
H βιταμίνη C είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία, οπότε καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό όταν έρθει σε επαφή με το νερό και κυρίως με το βράσιμο. Είναι ευπαθής ακόμα και στην ψύξη (στα λαχανικά και στα φρούτα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απώλειες σε κομμένα λαχανικά που συντηρούνται στο ψυγείο για ένα 24ωρο να φτάνουν το 45%!
Oι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνη C. H ημερήσια συνιστώμενη δόση για τους καπνιστές ανέρχεται στα 100 mg/ημέρα σε σχέση με τα 60 mg/ημέρα για τους υπόλοιπους ενηλίκους.