Πληθώρα ερευνών δείχνει ότι η κατάθλιψη και η διατροφή μπορεί να συνδέονται.
Φαίνεται πως άτομα που η διατροφή τους ήταν κακής ποιότητας – συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, τηγανητών, και αλκοόλ – ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τη Katherine Zeratsky, R.D., L.D. του Mayo Clinic (mayoclinic.org). Αντιθέτως, άτομα που τρέφονται κυρίως με φρέσκα τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια έδειξαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε κατάθλιψη.
Είναι συνεχής η ροή ερευνητικών δεδομένων που αναφέρουν ότι η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προφυλάξει από τις ασθένειες, εν γένει. Οι δημοφιλέστερες έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, δηλαδή η έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στην κατάθλιψη, αλλά και άλλες ασθένειες, όπως το αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα.