- Η Novartis, η Abbott, η Emcure Pharma και η USV έχουν γίνει οι στόχοι έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ινδίας
- Οι Economic Times δημοσίευσαν ότι ένας πληροφοριοδότης είχε απευθύνει έκκληση στις Ινδικές Κανονιστικές Αρχές, με τον ισχυρισμό ότι η Novartis ελέγχει την πολιτική τιμολόγησης της βιλνταγλιπτίνης
- Υπάρχουν και διαγράμματα που επιβεβαιώνουν ότι οι δόσεις του φαρμάκου είχαν διατιμηθεί σε παρόμοιες κλίμακες και συνοδεύουν τους παραπάνω ισχυρισμούς
Η Novartis, η Abbott, η Emcure Pharma και η USV έχουν γίνει οι στόχοι μιας έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ινδίας (CCI) σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι συνεργάστηκαν για να αυξήσουν την τιμή του αντιδιαβητικού φαρμάκου βιλνταγλιπτίνη που πωλείται στην Ινδία με το εμπορικό σήμα Galdus.
Κανονιστικές Αρχές της βιομηχανίας ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες των τεσσάρων εταιρειών που αφορούν το συγκεκριμένο φάρμακο, αποστέλλοντας σε κάθε μία από αυτές ειδοποίηση που ζητούσε λεπτομέρειες σχετικά με το πρακτικές τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν εμπλακεί σε χειραγώγηση τιμών. Η CCI ανακοίνωσε επίσης ότι διερευνά τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών στο θέμα.
Η βιλνταγλιπτίνη είναι ένας αναστολέας DPP 4 που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Το φάρμακο ανήκει στην Novartis και έχει άδεια για τις Abbott, Emcure και USV. Η εταιρεία ανέφερε ότι το φάρμακο σημείωσε πωλήσεις 61 εκατομμύρια δολάρια φέτος, με τις συνολικές πωλήσεις του προϊόντος από όλες τις εταιρειες να καταγράφουν πάνω από 122 εκατομμύρια στη συγκεκριμένη χώρα.
Οι Economic Times δημοσίευσαν τον Φεβρουάριο ότι ένας πληροφοριοδότης είχε απευθύνει έκκληση στις Ινδικές Κανονιστικές Αρχές, με τον ισχυρισμό ότι η Novartis ελέγχει την πολιτική τιμολόγησης της βιλνταγλιπτίνης και αν και δεν υπήρχε γραπτή επικοινωνία μεταξύ τους, οι τέσσερις εταιρείες σκόπιμα μετέβαλλαν τις τιμές τους, ταυτόχρονα και κατάληξαν σε πανομοιότυπες τιμές μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο! Υπάρχουν και διαγράμματα που επιβεβαιώνουν ότι οι δόσεις του φαρμάκου είχαν διατιμηθεί σε παρόμοιες κλίμακες και συνοδεύουν τους παραπάνω ισχυρισμούς.