Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΙΑΣΩ «δίπλα σας» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, το ΙΑΣΩ Παίδων βρίσκεται δίπλα στο Σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού» με στόχο να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των παιδιών. Το ΙΑΣΩ Παίδων θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στο Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα, διαγνωστικές εξετάσεις και εξέταση σε Καρδιολόγο.
Το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα του ΙΑΣΩ Παίδων παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την έγκαιρη διάγνωση και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση κάθε παιδοκαρδιολογικού περιστατικού. Επιπρόσθετα, μαζί με την Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική αποτελούν το Κέντρο διάγνωσης και θεραπείας Συγγενών Καρδιοπαθειών.
O κ. Γεώργιος Τσαούσης, Παιδοκαρδιολόγος, Διευθυντής Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος – Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Παίδων, μας είπε σχετικά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες :
Ως συγγενείς καρδιαγγειακές παθήσεις ορίζονται οι ανωμαλίες της ανατομίας ή της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, οι οποίες υφίστανται κατά την γέννηση, ακόμη και αν ανακαλυφθούν πολύ αργότερα. Οι συγγενείς αυτές καρδιαγγειακές ανωμαλίες προκύπτουν από ανώμαλη ανάπτυξη της καρδιάς κατά την εμβρυϊκή ζωή. Τα βασικά αίτια μπορεί να είναι γενετικά (παθολογικά γονίδια), ή περιβαλλοντολογικά (νοσήματα της μητέρας, λήψη βλαπτικών ουσιών στην εγκυμοσύνη), ή άγνωστα. Μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος γενικότερης συγγενούς νόσου (συνδρόμου) που περιλαμβάνει και άλλα όργανα. Αρκετές μέθοδοι ταξινόμησης των συγγενών καρδιοπαθειών έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς, ανάλογα με τις κλινικές εκδηλώσεις ή την παθοφυσιολογία τους. Η απλούστερη ταξινόμηση που χρησιμοποιείται και συχνότερα είναι η εξής:
Α. ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ:
- Ακυανωτικές(απουσία κεντρικής κυάνωσης) α. Παθήσεις με ΑριστεράàΔεξιά διαφυγή αίματος β. Αποφρακτικές βλάβες
- Κυανωτικές(παρουσία κεντρικής κυάνωσης)
Οι ανατομικές ανωμαλίες διαχωρίζονται επίσης σε απλές (μονήρεις βλάβες) και σύμπλοκες (όταν οι ανατομικές ανωμαλίες είναι περισσότερες).
Β. ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ και
Γ. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ
Περίπου 0,8-1,0 τοις εκατό των γεννήσεων ζώντων νεογνών εμφανίζει κάποια συγγενή καρδιακή ανωμαλία. Οικογενειακές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει διπλάσια έως τριπλάσια αυξημένη συχνότητα των συγγενών καρδιοπαθειών στα αμφιθαλή αδέλφια των ασθενών, καθώς και στους απογόνους προσβεβλημένων γονέων.
Από τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενείς ανατομικές καρδιακές παθήσεις το μεγαλύτερο ποσοστό (~ 70%) θα χρειαστεί θεραπευτική αντιμετώπιση (συνήθως χειρουργική) μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Στα υπόλοιπα ο χρόνος αντιμετώπισης εξαρτάται από την βαρύτητα της πάθησης και των συμπτωμάτων. Οι θεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα εξασφαλίζουν στην πλειονότητα των παιδιών αυτών υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης και πολύ καλή ποιότητα ζωής, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πρόκειται για χρόνιες παθήσεις που τις περισσότερες φορές χρειάζονται μακροχρόνια παρακολούθηση.
Η επίσημη κρατική μέριμνα για τους ασθενείς αυτούς παραμένει ανεπαρκής στη χώρας μας. Ευτυχώς φιλανθρωπικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει την υποκατάστασή της, με πρωτοπόρο και δεσπόζοντα τον Σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού».