Σημαντικά βήματα προόδου για την αναζωογόνηση της περιοχής γύρω από τα μάτια έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και πλέον λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το άνω τμήμα του προσώπου κατά το σχεδιασμό της θεραπείας γι’ αυτό.
Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Δρακωτός, η περιοφθαλμική αναζωογόνηση θεωρείται επιτυχημένη όταν σέβεται την φυσική έκφραση του ασθενούς. Γι’ αυτό τον λόγο δεν υπάρχει μία θεραπεία κατάλληλη για όλους, αλλά το θεραπευτικό πλάνο καταρτίζεται εξατομικευμένα και συχνά αποτελείται από συνδυασμό διαφορετικών προσεγγίσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προόδου αποτελούν οι μέθοδοι που συνιστώνται για τα «βαθουλωμένα» μάτια, τις σακούλες κάτω από αυτά και τους μαύρους κύκλους.
«Η υποκόγχια εμβύθιση, όπως λέγεται επιστημονικά το “βαθούλωμα” των ματιών, συνήθως είναι συνέπεια της μείωσης του λιπώδους ιστού της περιοχής», λέει ο Δρ. Δρακωτός. «Αυτό προκαλεί απώλεια όγκου, που εντείνεται με την ηλικία, με την σημαντική απώλεια βάρους ή/και με ορμονικές διαταραχές. Η απώλεια του υποδόριου λίπους κάνει τις υποκείμενες οστικές δομές να προεξέχουν και τα μάτια μοιάζουν βαθουλωμένα. Επειδή εξάλλου το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητο και λεπτό, μπορεί να φαίνεται πιο σκούρο διότι δημιουργείται μια κοιλότητα από την έλλειψη λίπους, η οποία εκτείνεται από τη ρίζα της μύτης προς τις παρειές».
Όταν το πρόβλημα είναι ήπιο, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με εγχύσεις υλικών, όπως το υαλουρονικό οξύ. Αν όμως αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και οι σκιές να αποκτήσουν σκούρα χροιά. Επιπλέον, όταν το υποδόριο λίπος της περιοχής προεξέχει από τον κόγχο, δημιουργούνται οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται πιο εξελιγμένες θεραπείες.
Μικρολιποδόμηση (micro-lipostructure)
«Για τα έντονα βαθουλωμένα μάτια η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση γίνεται με τεχνικές μικρολιποδόμησης (micro-lipostructure), κατά τις οποίες γίνεται αυτόλογη μεταφορά λίπους», λέει ο ειδικός. «Το λίπος λαμβάνεται από άλλα σημεία του σώματος του ασθενούς (συνήθως από την κοιλιά, το εσωτερικό των γονάτων ή τους μηρούς) και έπειτα από ειδική επεξεργασία εγχέεται κάτω από τα μάτια του. Μπορεί να χρειασθεί να γίνει λιποδόμηση και στις παρειές, το κάτω βλέφαρο ή τους κροτάφους για να αποκατασταθεί ο φυσικός όγκος του προσώπου. Η τεχνική αυτή αποδίδει πολύ καλά στους ασθενείς με σημαντική απώλεια λιπώδους ιστού και τα αποτελέσματά της συνήθως είναι μόνιμα».
Με την μικρολιποδόμηση βελτιώνονται και οι μαύροι κύκλοι, αφού διορθώνεται η κοιλότητα που τους δημιουργεί.
Η μικρολιποδόμηση διαρκεί περίπου μία ώρα και δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς. Ωστόσο για 8-10 ημέρες μπορεί να υπάρχει οίδημα στις θεραπευμένες περιοχές.
Οι «σακούλες»
Όταν εκτός από τους μαύρους κύκλους υπάρχουν και «σακούλες», γίνεται πρώτα αφαίρεση της «σακούλας» και ύστερα αποκατάσταση του χαμένου όγκου. Αυτό γίνεται ταυτοχρόνως, στο ίδιο χειρουργείο.
«Η “σακούλα” αφαιρείται από το εσωτερικό του βλεφάρου (μέσω του επιπεφυκώτα) χωρίς να γίνει εξωτερική τομή. Ύστερα γίνεται μικρολιποδόμηση για τους κύκλους», εξηγεί ο Δρ. Δρακωτός. «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αφαίρεση του λιπώδους ιστού που σχηματίζει τη “σακούλα”, διότι το δέρμα πρέπει να έρθει στο ίδιο επίπεδο με αυτό που θα δημιουργηθεί μετά την έγχυση του αυτόλογου λίπους».
Το αποτέλεσμα του συνδυασμού μικρολιποδόμησης/διεπιπεφυκωτικής διόρθωσης είναι μόνιμο όταν εφαρμόζεται σωστά και δεν επανεμφανίζεται «σακούλα» στο ίδιο σημείο.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1,5-2 ώρες, δεν απαιτεί νοσηλεία, αλλά για 8-10 ημέρες θα υπάρχει οίδημα στα μάτια.
Βέβαια, «σακούλες» δεν δημιουργούνται μόνο όταν υπάρχει «βαθούλωμα» των ματιών, αλλά και εξαιτίας της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης. Σε τέτοια περίπτωση, θα εφαρμοστεί η τεχνική της διεπιπεφυκωτικής διόρθωσης μεμονωμένα.
«Επειδή η θεραπεία γίνεται χωρίς εξωτερική τομή, δεν χρειάζεται ράμματα ούτε προκαλεί αιμορραγία ή ουλή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και μικρότερο οίδημα», τονίζει ο Δρ. Δρακωτός. «Έτσι, ο ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο, εφαρμόζεται η θεραπεία και επιστρέφει στις δραστηριότητές του σε 2-3 μέρες».
Ο τρόπος ζωής
Οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια μπορεί να επιδεινωθούν από διάφορους παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η υπερκατανάλωση άλατος, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, αλλά και οι ορμονικές διακυμάνσεις του εμμήνου κύκλου.
Οι «σακούλες» συνήθως είναι πιο εμφανείς το πρωί, διότι επιδεινώνονται από την οριζόντια στάση του σώματος στη διάρκεια της νύκτας. Την ημέρα, όμως, που το σώμα είναι κάθετο, το οίδημα υποχωρεί και γίνονται λιγότερο εμφανείς.