facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ, λάθος και τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη από το Υπουργείο Υγείας;

20 Απριλίου 2018 21:57
0 Σχόλια

Μετά την πρωτοφανή αναγνώριση του «λάθους» του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, για το ύψος του ελλείμματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι για δεύτερη φορά το Υπουργείο Υγείας κάνει λάθος υπολογισμούς. Προ μηνών, η πολιτική ζωή του τόπου βυθίστηκε στη σκανδαλολογία, όταν ο ίδιος ο  Πρωθυπουργός και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. υιοθέτησαν τις καταγγελίες ενός μάρτυρα ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με 23 δις ευρώ από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και από την Novartis με 3 δις ευρώ για το διάστημα 2000-2010. Καθημερινά ακούμε διαφορετικές εκδοχές για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε στοιχειοθέτηση των αριθμών που εκτοξεύει. Αυτή τη φορά, δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «Καθημερινή» καταδεικνύει με στοιχεία ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ένα ακόμη ψέμα. Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτούν τον Υπουργό Υγείας πως αντικρούει τα στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς της ενδεκαετίας 2000-2010, του ΟΟΣΑ και της Efpia, που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και αμφισβητούν την «πολάκεια» αριθμητική.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποιο είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην τριετία που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «…αυξήθηκαν αλλά ονομαστικά έμειναν ως δημόσιες δαπάνες στα ίδια επίπεδα διότι εκτινάχθηκαν οι επιστροφές της βιομηχανίας που όταν ξεπερνιέται ένα επίπεδο πρέπει να πληρώνει τη δαπάνη… Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι νοσοκομειακές πωλήσεις… Ο όγκος των φαρμάκων δεν μειώθηκε μέχρι σήμερα. Το 2008 είχαμε 97,5 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 468,8 εκ. σε εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Το 2016 έχουμε 94 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 453 εκ συσκευασίες σε εξωνοσοκομειακά (στοιχεία ΕΟΦ)».

Τη στιγμή που η διείσδυση των γενοσήμων υποχωρεί αντί να αυξάνει, η ιδιωτική δαπάνη αυξάνει σταθερά επιβαρύνοντας χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς και με νόμο (4512/2018) καταργείται η επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκου του ΕΟΦ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συκοφαντήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ήλεγξαν τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις συντεχνιών και φαρμακευτικών εταιρειών. Αποσιωπά, βεβαίως, τις ευθύνες των κυβερνήσεων που συμμετείχαν οι σημερινοί του Υπουργοί, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαγγελόπουλος, όπως και το γεγονός ότι, την περίοδο που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, «έκανε πλάτες» στις φαρμακευτικές εταιρείες, ζητούσε αύξηση της ήδη παράλογης δαπάνης και αντιδρούσε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρατηρητήριο τιμών, ενίσχυση του ρόλου και της διαφάνειας στον ΕΟΦ, ίδρυση του ΕΟΠΠΥ).

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓO ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ, λάθος και τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη από το Υπουργείο Υγείας;»

Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και εγκυρότητας των στοιχείων στη βάση των οποίων εργάζεται η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία προκάλεσε η πρωτοφανής αναγνώριση του «λάθους» του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, για το ύψος του ελλείμματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά την παραδοχή του ότι διπλομέτρησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης είπε «Το μόνο που δέχομαι είναι ότι στα 369 εκατομμύρια ευρώ του 2009 ξοδεύτηκαν 95 εκατομμύρια και την επόμενη χρονιά τα 89 εκατομμύρια  που αναφέρονται ως ταμειακό υπόλοιπο έχουν διπλομετρηθεί. Άρα δεν είναι 230 αλλά 140 εκατομμύρια».

Φαίνεται πως ο κ. Πολάκης υστερεί σε μαθηματικές γνώσεις, αφού για δεύτερη φορά αποδεικνύεται ότι κάνει λάθος υπολογισμούς. Η προσφιλής τακτική του, δηλαδή η εσκεμμένη επίκληση αβάσιμων αριθμητικών στοιχείων που συσκοτίζουν την αλήθεια και κατασυκοφαντούν τους πολιτικούς του αντιπάλους, πλέον τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποκαλύπτει το μέγεθος του πολιτικού του αμοραλισμού.

Προ μηνών, η πολιτική ζωή του τόπου βυθίστηκε στη σκανδαλολογία, όταν ο ίδιος ο  Πρωθυπουργός και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. υιοθέτησαν τις καταγγελίες ενός μάρτυρα ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με 23 δις ευρώ από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και από την Novartis με 3 δις ευρώ για το διάστημα 11 ετών, ήτοι μεταξύ 2000-2010. Μέσω της από 16/04/2018 δημοσιογραφικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» καταδεικνύεται με πραγματικά στοιχεία ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ένα ακόμη ψέμα.

Με βάση το δημοσίευμα «Σύμφωνα με τον μάρτυρα, αλλά και την πολιτική ερμηνεία της μαρτυρίας του από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ,η διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης προκλήθηκε βασικά από την εισαγωγή νέων φαρμάκων στο σύστημα τιμολόγησης των ασφαλιστικών ταμείων. Όμως, 4 διαφορετικοί αξιωματούχοι, δύο από τον δημόσιο (ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας) και δύο από τον ιδιωτικό τομέα (Κλινικές και Φαρμακευτική Βιομηχανία), που δεν έχουν σχέση με το σκάνδαλο, συμφώνησαν ότι η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ξεπέρασε τα 900 εκατομμύρια με βάση υπολογισμό που στηρίχθηκε στους εθνικούς λογαριασμούς της ενδεκαετίας 2000-2010,στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Efpia (της οργανωτικής ομπρέλας των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών) αλλά  και τις συνεπακόλουθες  ρυθμίσεις στο καθεστώς τιμολόγησης…Η διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται συμφωνούν οι 4 σε μια πολύ γενναιόδωρη φαρμακευτική πολιτική, με μικρή συμμετοχή των ασθενών και έλλειψη διαδικασιών ανατιμολόγησης ως το 2011…Το ίδιο αβάσιμος και δίχως στοιχεία είναι και ο ισχυρισμός ότι η ζημιά του δημοσίου από την υγεία ανέρχεται σε 60-80 δισ. αυτήν την περίοδο (το σύνολο των δημοσίων δαπανών για την υγεία την συγκεκριμένη περίοδο ανήλθε σε 119,153 δις ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 30 δις ευρώ να είναι οι αποδοχές των υπαλλήλων του Υπουργείου)».

Το 2015 ο τότε Υπουργός Υγείας, κ. Κουρουμπλής, «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων για πολλούς μήνες και εκ των πραγμάτων κάποιοι κέρδισαν εκατομμύρια σε φάρμακα των οποίων οι τιμές επρόκειτο να μειωθούν. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποιο είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην τριετία που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Στα τρία χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν αλλά ονομαστικά έμειναν ως δημόσιες δαπάνες στα ίδια επίπεδα διότι εκτινάχθηκαν οι επιστροφές της βιομηχανίας που όταν ξεπερνιέται ένα επίπεδο πρέπει να πληρώνει τη δαπάνη. Το συνολικό rebate και το clawback από 427 εκ το 2014 πήγε στα 616 εκ το 2015, και εκτινάχθηκε στο 1 δισ ευρώ το 2016. Υπολογίζεται ότι θα κλείσει στο 1,2 δισ το 2017 (ΣΦΕΕ 2017). Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι νοσοκομειακές πωλήσεις, (από 1,404 δις σε 1,769 δις ευρώ). Ο όγκος των φαρμάκων δεν μειώθηκε μέχρι σήμερα. Το 2008 είχαμε 97,5 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 468,8 εκ. σε εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Το 2016 έχουμε 94 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 453 εκ συσκευασίες σε εξωνοσοκομειακά (στοιχεία ΕΟΦ). Η διαφορά εξηγείται από το γεγονός ότι το 2016 είχαμε μείωση στις παράλληλες εξαγωγές: 402 εκατ, ενώ το 2008, είχαμε 607 εκατ ευρώ, που ο ΕΟΦ τις υπολογίζει στις πωλήσεις». Την ίδια στιγμή, η διείσδυση των γενοσήμων υποχωρεί αντί να αυξάνει, δεν εισάγονται παρά ελάχιστα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η ιδιωτική δαπάνη αυξάνει σταθερά επιβαρύνοντας χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς και με το ν. 4512/2018 καταργείται η επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκου του ΕΟΦ.

Επειδή καθημερινά ακούμε πολλές, διαφορετικές εκδοχές για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει σοβαρά και να προβεί σε στοιχειοθέτηση των αριθμών που εκτοξεύει,

 Επειδή, αν ισχύουν τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα, μπορεί να ισχυρισθεί κανείς εύλογα ότι έχει στηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ένα πάρτι,

 Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπώντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων που συμμετείχαν οι σημερινοί του Υπουργοί, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαγγελόπουλος, προσπαθεί να συκοφαντήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ήλεγξαν τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις συντεχνιών και φαρμακευτικών εταιρειών,

 Επειδή την περίοδο που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε πλάτες» στις φαρμακευτικές εταιρείες, ζητούσε αύξηση της ήδη παράλογης δαπάνης και αντιδρούσε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρατηρητήριο τιμών, ενίσχυση του ρόλου και της διαφάνειας στον ΕΟΦ, ίδρυση του ΕΟΠΠΥ),

 ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Επιμένετε ότι μεταξύ 2000-2010 το δημόσιο ζημιώθηκε με 23 δις ευρώ από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και με 3 δις ευρώ από την Novartis; Πως αντικρούετε τα στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς της ενδεκαετίας 2000-2010, του ΟΟΣΑ και της Efpia, που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και αμφισβητούν την «πολάκεια» αριθμητική;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

 Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

 Εύη Χριστοφιλοπούλου – Αττικής

 Λεωνίδας Γρηγοράκος – Λακωνίας

Related posts:

  1. Αύξηση της δαπάνης ΕΟΠΥΥ για φάρμακα υψηλού κόστους από την πώληση στα φαρμακεία
  2. Μερική άρση της απόφασης για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών
  3. Εξακολουθούν οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων από φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
  4. ΝΔ : Έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων με αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis


mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Κρούσματα σήμερα: 7.682 νέες μολύνσεις, 12 θάνατοι και 97 διασωληνωμένοι
27 Ιουνίου 2022
Μίνα Γκάγκα: Η 4η δόση είναι κατά του φόβου - το πολυδύναμο έρχεται το φθινόπωρο
27 Ιουνίου 2022
Θάνος Πλεύρης: Σενάριο για νέα μέτρα το καλοκαίρι
27 Ιουνίου 2022
Τέταρτη δόση: Σε ποιους δεν προσφέρει τίποτα – Διευκρινίσεις Παυλάκη
27 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός ΕΚΠΑ: Επανεμφάνιση ιϊκού φορτίου (Rebound) μετά από λήψη Paxlovid Το Paxlovid της Pfizer μαζί με το Molnupiravir της Merck είναι οι 2 αντιϊκές θεραπείες σε μορφή χαπιών που είναι διαθέσιμες και έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά έναντι της νοσηλείας και του θανάτου λόγω COVID-19 όταν η λήψη τους γίνει κοντά στην διάγνωση της νόσου. Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης (Επίκουρος Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά νεότερα δεδομένα. Το Paxlovid έχει δείξει την μεγαλύτερη σχετική αποτελεσματικότητα από τις 2 θεραπείες φτάνοντας ποσοστό 90% καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με ασθενείς που δεν έλαβαν την θεραπεία. Η θεραπεία θα πρέπει να δοθεί εντός 5 ημερών από την εμφάνιση συμπτώματων ή θετικού test για SARS-CoV-2, δηλαδή πριν εμφανισθούν βαριά συμπτώματα. Οι μελέτες στο πεδίο, ωστόσο, έχουν δείξει μικρότερη σχετική αποτελεσματικότητα για στελέχη της Omicron της τάξης του 75%. Αυτό ωστόσο πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι η Omicron είναι λιγότερο παθογόνος, συνεπώς το περιθώριο μείωσης της θνητότητας είναι μικρότερο από ότι με το στέλεχος Delta. Οι ασθενείς που λαμβάνουν το Paxlovid συχνά βλέπουν ότι το ιϊκό τους φορτίο μηδενίζεται εντός της πενθήμερης αγωγής, γεγονός που αποδεικνύει πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία στην πράξη. Με απλά λόγια τόσο το αντιγονικό (rapid) test όσο και το μοριακό test σε αρκετές περιπτώσεις μηδενίζεται πριν την λήξη της διάρκειας της αγωγής. Ωστόσο, όταν άρχισε να διατίθεται η θεραπεία σε ευρύτερη κλίμακα τότε σε ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1-2%, παρατηρήθηκε επάνοδος του ιϊκού φορτίου και των συμπτωμάτων κυρίως εντός του πρώτου 10ήμερου από την λήξη της θεραπείας. Το φαινόμενο της επανόδου του SARS-CoV-2, γνωστό ως rebound, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συνδέεται με βαριά νόσο, ενώ κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρόμοιο φαινόμενο με παρόμοιο ποσοστό 1-2% έχει παρατηρηθεί και σε ασθενείς που δεν έλαβαν την αγωγή. Παρόμοια φαινόμενα υποτροπής έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα παθογόνα με την διακοπή της αντιϊκής ή αντιμικροβιακής αγωγής. Το φλέγον ερώτημα που πλανάται από τα rebound-υποτροπές φορτίων του SARS-CoV-2 μετά από παροχή αντιϊκής θεραπείας είναι κατά πόσο είναι πιθανό αυτές οι υποτροπές να επιλέγουν στελέχη που έχουν μεταλλάξεις αντοχής έναντι της αγωγής με Paxlovid και το ακόμα πιο φλέγον ζήτημα είναι κατά πόσο αυτά τα στελέχη είναι πιθανόν να μεταδοθούν. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση στελεχών που έχουν αντοχή στην θεραπεία με το Paxlovid με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον αποτελεσματικό. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε δει και με την παροχή άλλων αντιϊκών, οπότε πολλοί ειδικοί ιολόγοι ειδικοί ότι είναι θέμα χρόνο να εμφανισθούν στελέχη ανθεκτικά στην Paxlovid.
27 Ιουνίου 2022
Μάσκες: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% από 1η Ιουλίου
27 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: 13 θάνατοι, 93 διασωληνωμένοι και 9.294 νέα κρούσματα
26 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: Πόσους θανάτους απέτρεψαν οι εμβολιασμοί
26 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: 12.082 νέα κρούσματα, 88 οι διασωληνωμένοι και 8 νέοι θάνατοι
25 Ιουνίου 2022
Κρούσματα σήμερα: 11.972 νέα κρούσματα κορονοϊού, 13 θάνατοι και 86 διασωληνωμένοι
24 Ιουνίου 2022

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr
Posting....