Το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου, έδωσε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της ιδιαίτερης έκθεσης πτωμάτων του αμφιλεγόμενου Γερμανού επιστήμονα και ανατόμου, Γκίντερ φον Χάγκενς, γνωστού και ως «Δρ. Θάνατος».
Μεταξύ των εκθεμάτων, περιλαμβάνονται 20 πτώματα αλλά και ανθρώπινα όργανα, γεγονός που προξένησε σάλο στην τοπική κοινωνία.
Ο Δρ. Θάνατος είναι γνωστός για τη συντήρηση ανθρώπινων σωμάτων σε ύλη που μοιάζει με πλαστικό – διαδικασία που ονομάζεται «πλαστινοποίηση» -, και τη δημόσια έκθεσή τους. Όπως εξηγεί ο ίδιος για το «έργο» του, η διαδικασία της πλαστινοποίησης χρησιμοποιείται σαν εργαλείο, για να δείξει το θαύμα της ανθρώπινης ανατομίας και τον τρόπο λειτουργίας της.
Πριν από περίπου ένα μήνα, το θέμα της έκθεσης πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς το γερμανικό υπουργείο Υγείας εξέφραζε έντονες αντιρρήσεις για τη λειτουργία της έκθεσης.
Ωστόσο, το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου, μελέτησε και απέρριψε τις αντιρρήσεις του γερμανικού υπουργείου Υγείας, και έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στον φον Χάγκενς να ανοίξει μία μόνιμη έκθεση στην Alexanderplatz, και πιο συγκεκριμένα στον «Πύργο Τηλεόρασης» του Βερολίνου.
Σύμφωνα με το δικαστή που ήταν αρμόδιος για την υπόθεση, τα «πλαστινοποιημένα» πτώματα που εκθέτουν στο μουσείο ο φον Χάγκενς και η σύζυγός του, Ανγκελίνα Γουόλει, δε θεωρούνται πτώματα με τη νομική έννοια.
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δρ. Θάνατος προκαλεί με το «έργο» του, αφού το 2002 είχε πραγματοποιήσει δημόσια νεκροψία μπροστά σε θεατές, η οποία μεταδόθηκε απ’ ευθείας από την γερμανική τηλεόραση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι αντιδράσεις κατά την περιοδεία της έκθεσής του, «Body World» το 2004.