Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε αποκλειστικά στη ΜΠΑΜ και αποκαλύπτει τις δραματικές στιγμές στο μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου όπως τις έζησε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο :
Κύριε Γιαννάκο τι συνέβη τελικά στα νοσοκομεία το βράδυ της 23ης Ιουλίου;
Εμείς έχουμε με στοιχεία αναδείξει ότι την ώρα που εξελισσόταν το συντονιστικό είχαν διακομιστεί νεκροί στα νοσοκομεία. Προσωπικά εγώ ήμουν στο Σισμανόγλειο 22.45 με άλλα μέλη του σωματείου του Σισμανογλείου Νοσοκομείου αλλά και η επόπτρια υγείας η οποία τυχαίνει να είναι και μέλος της Διοίκησης του Σωματείου όπου είχε ήδη μεταφερθεί ο πρώτος νεκρός, η πρώτη σορός απανθρακωμένη αγνώστων στοιχείων.
Είχε διακομισθεί ήδη δηλαδή στις 22.45 η πρώτη σορός. Πήγα κι εγώ να δω πως εξελίσσεται γιατί έβλεπα στην τηλεόραση ότι υπάρχουν τραυματίες και διεκομίζονται στα νοσοκομεία. Το Σισμανόγλειο ήταν το πιο κοντινό νοσοκομείο της φωτιάς που εφημέρευε θεώρησα καλό λοιπόν να πάω 22.45 στο Σισμανόγλειο.
Μόλις πήγα, με πήγαν σ΄ ένα θάλαμο στην υποδοχή δίπλα στα ΤΕΠ. Άρα λοιπόν γνώριζαν… Ο Διοικητής ήρθε λίγο αργότερα αλλά πριν το συντονιστικό, επικοινωνούσε συνεχώς μας είπε κι εμένα προσωπικά με το Υπουργείο Υγείας, το επιχειρησιακό κέντρο το ΕΚΕΠΥ δηλαδή και ενημέρωνε για την κατάσταση στο νοσοκομείο. Θεωρώ αδύνατο ένας Υπουργός να μην πήρε τηλέφωνο το νοσοκομείο αιχμής όταν ήξερε ότι υπάρχουν τραυματίες και νεκροί. Ανεπιβεβαίωτα μεν αλλά άκουγε. Άρα λοιπόν ασφαλώς ο κ. Πολάκης γνώριζε ότι ήδη στο νοσοκομείο εκεί, είχαν διακομιστεί νεκροί. Και μάλιστα ο δεύτερος ήρθε στις 23.45 με 23.50 δηλαδή την ώρα που εξελισσόταν το συντονιστικό.
Στο Παίδων διεκομίστηκε το πρώτο βρέφος νεκρό από τις φωτιές στο ΜΑΤΙ, διαθέτουμε τα στοιχεία καταγραφής των συμβάντων αλλά και καταγραφής των νεκρών, έφτασε 22.10, αεροβαφτίστηκε και οδηγήθηκε στο νεκροθάλαμο λίγο πριν τις 23.00.
Ως εκ τούτου λοιπόν ο κ. Πολάκης γνώριζε όταν πήγε στο συντονιστικό ότι στα νοσοκομεία διεκομίζονταν νεκροί και τραυματίες. Γιατί διεκομίζονταν και τραυματίες αρκετοί. Η Κυβέρνηση λοιπόν γνώριζε και απορώ γιατί το έκρυψε εκείνη την ώρα από τον Ελληνικό λαό.
Όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης υπήρξαν λάθη στην υγειονομική διαχείριση, υπήρξαν λάθη γιατί για παράδειγμα δεν αξιοποιήθηκαν νοσοκομεία τα οποία είχαν ειδικές κλινικές όπως το Γεννηματάς, ν΄ ανοίξει να εφημερεύσει, όπως το Αττικόν το οποίο εφημέρευε αλλά δεν διακομίζονταν περιστατικά, όπως το Λάτσειο που άνοιξε στις 2.00 τα ξημερώματα για λίγα περιστατικά που είναι στο Θριάσιο, όπως το ΚΑΤ που εφημέρευε και διακομίσθηκαν λίγα περιστατικά. Αντιθέτως το μεγάλο βάρος με ταλαιπωρία για τους ασθενείς το αντιμετώπισαν το Σισμανόγλειο και ο Ευαγγελισμός που οι άνθρωποι εκεί έδωσαν και την ψυχή τους για να τα καταφέρουν το νοσηλευτικό , το ιατρικό προσωπικό έμεινε τρεις και τέσσερις βάρδιες για να τα καταφέρει.
Σημαίνει δηλαδή ότι δεν υπήρχε κι εκεί καλός συντονισμός. Δεν μπορεί στο ΚΑΤ να πηγαίνουν 10 περιστατικά που είναι ένα πολύ κοντινό νοσοκομείο, που εφημερεύει, που έχει μονάδα εγκαυμάτων πλαστική χειρουργική και στο Σισμανόγλειο να γίνεται κακός χαμός.
Το άλλο γεγονός που αναδείχθηκε είναι οι ΜΕΘ όπου εδώ ξεκινήσαμε να διαχειριζόμαστε μία κρίση που δεν ξέραμε πόσους σοβαρά τραυματίες θα είχε. Για φανταστείτε οι νεκροί να είχαν απεγκλωβιστεί σοβαρά τραυματίες και δεν υπήρχε καμία κλίνη διαθέσιμη ΜΕΘ. Ήταν 30 στη λίστα αναμονής. 35 εκείνη την ώρα από τροχαία ή άλλα ζητήματα. Βρέθηκαν κάποια κρεβάτια, εξυπηρετήθηκαν, όμως οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες κι αυτό αποδεικνύεται γιατί οι 11 εγκαυματίες στις μονάδες παρότι βελτιώθηκαν ή πέθαναν εξακολουθούν να είναι 11.
Κι αυτό γίνεται γιατί κρύβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Γι΄ αυτό. Κάποιος πεθαίνει κάποιος γίνεται καλά και βγαίνει και οι εγκαυματίες είναι 11. Γιατί;
Συντονισμός δεν υπήρξε. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι το προσωπικό έδωσε την ψυχή του. Δεν κινδύνευσε κάποιος ο οποίος διεκομίσθηκε εκεί από τα νοσοκομεία δηλαδή από την υγειονομική περίθαλψη. Εκεί που τους λιανίσανε και υπήρχε πρόβλημα ήταν εκεί που υπήρχε η φωτιά. Τα νοσοκομεία παρότι έχουν προβλήματα όπως τα κονδύλια και το προσωπικό, ήρθαν. Το προσωπικό από τα σπίτια τους από άδειες, ρεπό από παντού και συνέδραμαν σ΄ αυτό το τραγικό γεγονός και δεν υπήρξε πρόβλημα από ασθενή που διεκομίσθηκε από τις φωτιές στα νοσοκομεία.
Ποια είναι η κατάσταση των ασθενών, τραυματίες – εγκαυματίες;
Κι εδώ έχουμε ότι υπάρχουν περί τους 40 εγκαυματίες 42 και 11 στις ΜΕΘ. Υπάρχουν κάποιοι που μεταγγίζονται χωρίς όμως να έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασής τους. Αυτό έχει σχέση με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Παράδειγμα οι ασθενείς που μπήκαν τώρα στις ΜΕΘ αν είχαν μπει από την πρώτη στιγμή μπορεί τώρα να είχαν ξεπεράσει τον κίνδυνο και να μην ήταν τώρα στις ΜΕΘ. Οι επιπλοκές έγιναν από τα εγκαύματα που αντιμετώπισαν. Αν είχαν μπει από την αρχή στις ΜΕΘ μπορεί να μην υπήρχαν αυτές οι επιπλοκές.
Τώρα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση;
Σε σχέση με τη διαχείριση των εγκαυματιών ναι. Παραμένουν όμως τα προβλήματα στα νοσοκομεία που είναι μεγάλα. Από κονδύλια και προσωπικό.
Υπήρξαν πολύ μεγάλα λάθη και ολιγωρίες στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας καταγγελίες ότι από το κέντρο Υγείας Ραφήνας η συντονίστρια – Διευθύντρια έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνα το Δήμο, την πυροσβεστική, την αστυνομία αν πρέπει να εκκενώσουν το χώρο κανείς δεν της έλεγε. Το εκκένωσε ευτυχώς και θα καιγόταν αλλά σώθηκε από τρεις τεχνικούς που πήγαν από τα σπίτια τους. Το πρώτο πυροσβεστικό έφτασε 11.30 τη νύχτα. Αν υπήρχε μια καλύτερη μέριμνα της φωτιάς μπορεί να μην φτάναμε εκεί που φτάσαμε και φαίνεται από τις μαρτυρίες των δικών μας υγειονομικών ότι δεν υπήρχε.
Μάλιστα χάσαμε και μία συνάδελφο από τη Ραφήνα στο Μάτι. Χθες έγινε η κηδεία της. Ήταν τα δύο κοριτσάκια της δίδυμα η ίδια και η μητέρα της η οποία είχε πάει για πρώτη μέρα στη Ραφήνα με μετακίνηση και γι΄ αυτό ήταν και στο Μάτι στο εξοχικό της και παρέμεινε εκεί κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος. Το σπίτι της δεν έπαθε τίποτα βρέθηκαν 40 μέτρα προς την ακτή που σημαίνει ότι κάποιοι την έστειλαν εκεί ενώ αν έφευγε προς τη Μαραθώνος θα σωζόταν. Φαίνεται ότι εκεί υπήρξε ένας κακός συντονισμός.
Φαίνεται ότι ο στρατός και το λιμενικό επενέβησαν μετά από πάρα πολλές ώρες έρχονταν οι ασθενείς μπροστά μου σε υποθερμία μου κατήγγειλαν ότι έμειναν 5 και 6 ώρες στη θάλασσα και οι πρώτοι που τους πλησίασαν ήταν ιδιωτικά σκάφη. Όταν πήγαν τα σκάφη του λιμενικού δεν είχαν γιατρό για να γίνει η διαλογή. Στα σκάφη αυτοί που έφταναν ήταν οι πιο δυνατοί, ήξεραν κολύμπι. Αυτοί που είχαν εγκαύματα οι τραυματίες δεν μπορούσαν να φτάσουν γιατί τα σκάφη δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την ακτή. Μιλάμε για ένα αλαλούμ, τραγικό αλαλούμ.