facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α στηρίζει το έργο της επιτροπής ΗΤΑ με όποιο τρόπο χρειαστεί

08 Αυγούστου 2018 21:57
0 Σχόλια

Ήδη από τα τέλη του 20ου αιώνα, στις χώρες της Ευρώπης διαπιστώνεται η ανάγκη αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας, προκειμένου να αποζημιωθούν, λόγω της αθρόας εμφάνισης νέων και ακριβών τεχνολογιών με άμεση επίπτωση στους προϋπολογισμούς. Ακόμα και τα πλέον εύρωστα οικονομικώς κράτη διαπιστώνουν την ανεπάρκεια πόρων και ιδρύουν Οργανισμούς Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Έτσι ιδρύονται   ο NICE, στη Βρετανία, ο HAS στη Γαλλία, ο IQWIG στη Γερμανία, o SMC (μόνο για τα φάρμακα) στη Σκωτία κ.ά.

Για την καλύτερη συνεργασία όλων των οργανισμών, ιδρύθηκε η EUnetHTA, ως χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα, ώστε να προαχθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Στην Ελλάδα συστήθηκε πρόσφατα Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, με σκοπό την κλινική και οικονομική αξιολόγηση όλων των νέων φαρμάκων που έχουν άδεια και τιμή κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά, καθώς και των υπαρχόντων αποζημιούμενων φαρμάκων. Η επιτροπή συνεργάζεται άμεσα με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, αλλά και με τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΥΚΑ, τον ΕΟΦ, την επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, το ΕΚΑΠΤΥ, το Υπουργείο Υγείας, συλλόγους ασθενών και ιατρών, τη φαρμακοβιομηχανία και κάθε εμπλεκόμενο θεσμικά φορέα.  Ταυτοχρόνως η επιτροπή αξιολόγησης πλαισιώνεται από επιτροπή ευρωπαϊκής συνεργασίας/συντονισμού και την επιτροπή ίδρυσης του Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.

Ως κορυφαίο αξιολογητικό όργανο, η επιτροπή ΗΤΑ, οφείλει να κρίνει, με απόλυτα επιστημονικά κριτήρια (βασικό μηχανισμό δράσης, κλινικές μελέτες και τα πραγματικά δεδομένα), το κάθε φάρμακο της αγοράς.

Είναι αναγκασμένη να μελετήσει και να εισηγηθεί με απόλυτη τεκμηρίωση την κάθε ένδειξη, αντένδειξη και αλληλεπίδραση ανά ομάδα ασθενών, καθώς και να αξιολογήσει το προφίλ ασφάλειας για κάθε κατηγορία νοσούντος.

Πρέπει να εκτιμά  την επιδημιολογία της κάθε νόσου στη χώρα μας, καθώς και την υπάρχουσα φαρμακοεπιδημιολογική κατάσταση, ανεξάρτητα, αλλά και σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, και στη συνέχεια να καταφέρει να εκτιμήσει τη σχέση κόστους/ωφέλειας καθώς και την επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Το μέγεθος της ευθύνης, Επιστημονικής, Ηθικής και Συναισθηματικής, ενός τέτοιου οργάνου, είναι πραγματικά κολοσσιαίο και απαιτεί σύνθεση από προσεκτικά επιλεγμένα άτομα, με σαφώς προσδιορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια,  με γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα και εμπειρία σε ανάλογες διαδικασίες.

Το Πνευματικό, Επιστημονικό και Ηθικό «βάρος» της Επιτροπής συνολικώς, οφείλει  και πιστεύουμε ότι είναι τέτοιο, που ουδείς δύναται να αμφισβητήσει.

Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η απαίτηση συμμετοχής ασθενών στην επιτροπή με δικαίωμα ψήφου, είναι άτοπο και επικίνδυνο, χρήζει δε ιδιαίτερης προσοχής.

Είναι σαφές ότι το επίπεδο και το εύρος των απαραίτητων  γνώσεων, όπως ήδη περιγράφηκαν, είναι πρακτικώς αδύνατο να επιτευχθεί ακόμη και σε λίγους ασθενείς χωρίς μακρόχρονες και επίπονες σπουδές. Το βασικότερο όμως θέμα είναι η αντικειμενικότητα και η τεκμηριωμένη επιστημονικά θέση. Οι ασθενείς είναι εξ’ ορισμού ομάδα συναισθηματικά φορτισμένη και προφανώς μεροληπτική, όσον αφορά στο φάρμακο το οποίο, εκτός από θεραπευτικό, αποτελεί και σημαντικό μέσο ελπίδας και παρηγορίας, ενώ βεβαίως, είναι σαφές ότι διαφορετικής κατηγορίας ασθενείς, σαφώς είναι μεροληπτικοί προς τις άλλες κατηγορίες ασθενών. Τέλος δε προφανές πρόβλημα είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων ασθενών σε μια τέτοια επιτροπή, αλλά και ο τρόπος επιλογής και η διασφάλιση των κριτηρίων αντικειμενικότητας, εμπιστευτικότητας και ανεξαρτησίας που οφείλουν να υφίστανται σε τέτοια όργανα.

Το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής, που είναι ανάλογο και σε πολλά σημεία καλύτερο πολλών ευρωπαϊκών οργανισμών αξιολόγησης φαρμάκων, αλλά και η ανεξάρτητη αρχή που επέλεξε τους Ειδικούς, αποτελούν εγγύηση της επιτυχούς λειτουργία του θεσμού.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει το έργο της επιτροπής με όποιο τρόπο χρειαστεί.  Σας γνωρίζουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε, παρέχοντας τη γνώμη μας, εφόσον μας ζητηθεί, σε θέματα που σχετίζονται με την εμπειρία μας για τα φάρμακα, αλλά και να βοηθήσουμε με ενημερωτικές εκδηλώσεις, ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει η  επιτροπή, το σκοπό, τον τρόπο αξιολόγησης, και το συνολικό έργο της στην κοινότητα. Τα δύο σχολεία μας, το «σχολείο αγωγής υγείας» και η «ακαδημία ασθενών» πιστεύουμε ότι ήδη έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι οι ενημερωμένοι ασθενείς και οικείοι τους, θα στηρίξουν ολόψυχα την επιτροπή στο πραγματικά σπουδαίο έργο της, στην επιλογή του καλύτερου φαρμάκου, για τον κατάλληλο ασθενή και την πρόσβαση του συνόλου των ασθενών στην βέλτιστη θεραπεία.

Related posts:

  1. ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α : Εκπαιδεύει τους ρευματοπαθείς για να είναι ανταγωνιστικοί σε θέματα εργασίας
  2. ΕΛΕΑΝΑ : Μέσω της «ενσυναίσθησης» του ιατρού εδραιώνεται «θεραπευτική συμμαχία» με τον ασθενή
  3. 10η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου
  4. Ολοκλήρωση δράσεων ψυχοκοινωνικού τομέα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. 2017-2018
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis


mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Κρούσματα σήμερα: 7.682 νέες μολύνσεις, 12 θάνατοι και 97 διασωληνωμένοι
27 Ιουνίου 2022
Μίνα Γκάγκα: Η 4η δόση είναι κατά του φόβου - το πολυδύναμο έρχεται το φθινόπωρο
27 Ιουνίου 2022
Θάνος Πλεύρης: Σενάριο για νέα μέτρα το καλοκαίρι
27 Ιουνίου 2022
Τέταρτη δόση: Σε ποιους δεν προσφέρει τίποτα – Διευκρινίσεις Παυλάκη
27 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός ΕΚΠΑ: Επανεμφάνιση ιϊκού φορτίου (Rebound) μετά από λήψη Paxlovid Το Paxlovid της Pfizer μαζί με το Molnupiravir της Merck είναι οι 2 αντιϊκές θεραπείες σε μορφή χαπιών που είναι διαθέσιμες και έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά έναντι της νοσηλείας και του θανάτου λόγω COVID-19 όταν η λήψη τους γίνει κοντά στην διάγνωση της νόσου. Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης (Επίκουρος Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά νεότερα δεδομένα. Το Paxlovid έχει δείξει την μεγαλύτερη σχετική αποτελεσματικότητα από τις 2 θεραπείες φτάνοντας ποσοστό 90% καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με ασθενείς που δεν έλαβαν την θεραπεία. Η θεραπεία θα πρέπει να δοθεί εντός 5 ημερών από την εμφάνιση συμπτώματων ή θετικού test για SARS-CoV-2, δηλαδή πριν εμφανισθούν βαριά συμπτώματα. Οι μελέτες στο πεδίο, ωστόσο, έχουν δείξει μικρότερη σχετική αποτελεσματικότητα για στελέχη της Omicron της τάξης του 75%. Αυτό ωστόσο πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι η Omicron είναι λιγότερο παθογόνος, συνεπώς το περιθώριο μείωσης της θνητότητας είναι μικρότερο από ότι με το στέλεχος Delta. Οι ασθενείς που λαμβάνουν το Paxlovid συχνά βλέπουν ότι το ιϊκό τους φορτίο μηδενίζεται εντός της πενθήμερης αγωγής, γεγονός που αποδεικνύει πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία στην πράξη. Με απλά λόγια τόσο το αντιγονικό (rapid) test όσο και το μοριακό test σε αρκετές περιπτώσεις μηδενίζεται πριν την λήξη της διάρκειας της αγωγής. Ωστόσο, όταν άρχισε να διατίθεται η θεραπεία σε ευρύτερη κλίμακα τότε σε ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1-2%, παρατηρήθηκε επάνοδος του ιϊκού φορτίου και των συμπτωμάτων κυρίως εντός του πρώτου 10ήμερου από την λήξη της θεραπείας. Το φαινόμενο της επανόδου του SARS-CoV-2, γνωστό ως rebound, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συνδέεται με βαριά νόσο, ενώ κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρόμοιο φαινόμενο με παρόμοιο ποσοστό 1-2% έχει παρατηρηθεί και σε ασθενείς που δεν έλαβαν την αγωγή. Παρόμοια φαινόμενα υποτροπής έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα παθογόνα με την διακοπή της αντιϊκής ή αντιμικροβιακής αγωγής. Το φλέγον ερώτημα που πλανάται από τα rebound-υποτροπές φορτίων του SARS-CoV-2 μετά από παροχή αντιϊκής θεραπείας είναι κατά πόσο είναι πιθανό αυτές οι υποτροπές να επιλέγουν στελέχη που έχουν μεταλλάξεις αντοχής έναντι της αγωγής με Paxlovid και το ακόμα πιο φλέγον ζήτημα είναι κατά πόσο αυτά τα στελέχη είναι πιθανόν να μεταδοθούν. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση στελεχών που έχουν αντοχή στην θεραπεία με το Paxlovid με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον αποτελεσματικό. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε δει και με την παροχή άλλων αντιϊκών, οπότε πολλοί ειδικοί ιολόγοι ειδικοί ότι είναι θέμα χρόνο να εμφανισθούν στελέχη ανθεκτικά στην Paxlovid.
27 Ιουνίου 2022
Μάσκες: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% από 1η Ιουλίου
27 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: 13 θάνατοι, 93 διασωληνωμένοι και 9.294 νέα κρούσματα
26 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: Πόσους θανάτους απέτρεψαν οι εμβολιασμοί
26 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: 12.082 νέα κρούσματα, 88 οι διασωληνωμένοι και 8 νέοι θάνατοι
25 Ιουνίου 2022
Κρούσματα σήμερα: 11.972 νέα κρούσματα κορονοϊού, 13 θάνατοι και 86 διασωληνωμένοι
24 Ιουνίου 2022

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr
Posting....