facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Σεξουαλικότητα και υγιής αναπτυξιακή πορεία παιδιών και εφήβων

13 Σεπτεμβρίου 2018 09:52
0 Σχόλια

Ολοένα και  περισσότερα περιστατικά πρώιμης έκφρασης της σεξουαλικότητας σε παιδιά και στρεβλωμένης αναζήτησης σεξουαλικής ταυτότητας από εφήβους φθάνουν στα γραφεία των ψυχολόγων για παροχή υποστήριξης ή επίλυσης ζητημάτων που προκύπτουν από τις αντίστοιχες συμπεριφορές λέει στη ΜΠΑΜ η ψυχολόγος- κλινική νευροψυχολόγος Ευγενία Παπαχρηστοπούλου.

Η παραπομπή γίνεται συνήθως από  γονείς που έχουν αντιληφθεί «μια αλλόκοτη» για αυτούς σεξουαλική συμπεριφορά των παιδιών τους ή έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων  από τα ίδια τα παιδιά. Η αρχική τους ανησυχία φτάνει πολλές φορές στα όρια της απόγνωσης λόγω άγνοιας τρόπων διαχείρισης των λεπτών ζητημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.

Τα παραπάνω περιστατικά αφορούν εκφράσεις ή εκδηλώσεις πρόωρης σεξουαλικότητας ή/και σεξουαλικών πειραματισμών μεταξύ συγγενών, πρώιμων ομοφυλοφιλικών πράξεων , πρώιμων  ετεροφυλοφυλικών ή ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών επαφών με αγνώστους ή έκθεσης των  παιδιών σε σεξουαλικό υλικό. Συνακόλουθα,  είναι δυνατόν να υπάρξουν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών όπως ξαφνική εκδήλωση φόβων , ξαφνική αλλαγή στη διάθεση, αλλαγές στον ύπνο , έντονα ξεσπάσματα ή επιθετικότητα ή/και αντίθετα, επίμονη ενασχόληση με θέματα σεξουαλικού περιεχομένου.

Τα στάδια της σεξουαλικότητας

Η παιδική ηλικία  (7-11) σύμφωνα με τα ψυχοσεξουαλικά στάδια του Freud είναι η ηλικία της λανθάνουσας σεξουαλικότητας όπου η σεξουαλικότητα είναι υπαρκτή αλλά το παιδί έλκεται από άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα όπως σχολικές δραστηριότητες, φιλίες κ.λ.π.. Η εφηβεία είναι η εποχή της σύναψης σχέσεων, η αναζήτηση και κατάκτηση της σεξουαλικής ταυτότητας. Η ορμή και η παρόρμηση ακόμα των εφήβων ως προς την αναζήτηση των σεξουαλικών εμπειριών είναι  συμβατή και παράλληλη με το αναπτυξιακό τους στάδιο και τις γνωστικές κατακτήσεις της εφηβείας.

Οι προβληματισμοί σχετικά με τα προαναφερόμενα περιστατικά περιστρέφονται γύρω από την έντονη προβολή της σεξουαλικότητας τόσο από τα μέσα όσο και από την υιοθέτηση τρόπων ζωής  που παλαιότερα ήταν άγνωστοι. Παρατηρείται το φαινόμενο όπου παιδιά σχολικής ή προσχολικής ηλικίας έχουν μακιγιάζ ή μανικιούρ με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων. Ομοίως , παιδιά στην εφηβεία ή προεφηβεία  που βιάζονται να πειραματιστούν τόσο ετεροφυλοφιλικά ή/και ομοφυλοφιλικά επειδή απλά είναι «μόδα» ή επειδή η πρόσβαση  είναι πλέον εύκολη σε σεξουαλικό υλικό παντός είδους.

Ανησυχίες και προβληματισμοί

Μήπως η εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό ή υλικό που προορίζεται για ενηλίκους αλλοιώνει την παιδικότητα που ούτως ή άλλως είναι μοναδική και την απομακρύνει από τη ζωή των παιδιών ; Μήπως σήμερα είναι η εποχή που τα παιδιά δε βιώνουν την αθωότητα και τη μοναδικότητα της παιδικής ηλικίας αλλά μπαίνουν πολύ πρώιμα και βίαια σε προβληματισμούς που είναι προορισμένοι για άλλα αναπτυξιακά στάδια ; Μήπως η άλλη όψη  της προβολής των pride – που βέβαια ο αρχικός τους στόχος δεν ήταν η προβολή  για την προβολή αλλά η εξάλειψη των διακρίσεων- έχει διαφορετικό από το αναμενόμενο αποτέλεσμα;  Μήπως αυτή η «μόδα» επιδρά τελικά στην σεξουαλική κατεύθυνση ανεξαρτήτως προσανατολισμού; Μήπως αυτή η πρώιμη απόκτηση εμπειριών καταλήγει σε τραυματικές εμπειρίες οι οποίες «θολώνουν» την πορεία προς την ενηλικίωση και αντί να οδηγήσει στην ομαλή κατάκτηση της οποιασδήποτε σεξουαλικής ταυτότητας συγχέει την πορεία του εφήβου προς αυτήν;

Τόσο η γονική ανησυχία όσο και οι παραπάνω προβληματισμοί ανακύπτουν εύλογα αν αναλογιστεί κανείς τη σύγχρονη πραγματικότητα η οποία εξελίσσεται ταχύτατα όσο η σύγχρονη τεχνολογία κατακτά τις ζωές μας.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά και τους εφήβους από αλλοιωμένες προσλαμβάνουσες εκφάνσεις της σεξουαλικότητας;

Το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε να ακούμε και να αφουγκραζόμαστε τα παιδιά μας, τις ανάγκες , τις ανησυχίες τους , τα ερωτήματά τους. Προσπαθούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια όσο είναι αυτό δυνατόν. Μέλημά μας είναι η προστασία τους από σεξουαλικό υλικό μέσω διαδικτύου, ο διακριτικός έλεγχος και τα όρια στις προσβάσιμες ιστοσελίδες. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις εκφράσεις κλισέ όπως «Αυτό δεν είναι για αγόρια/κορίτσια» ή «Οι άντρες δεν κλαίνε» και τις αντικαθιστούμε με φράσεις όπως : «Αυτό συνηθίζεται από αγόρια/κορίτσια» ή «Όλοι έχουμε συναισθήματα και τα εκφράζουμε με μοναδικό τρόπο ο καθένας». Αποφεύγουμε σεξιστικούς χαρακτηρισμούς για σεξουαλικούς προσανατολισμούς.

Προσεγγίζουμε τα παιδιά και τους μιλάμε όταν το ζητήσουν και σύμφωνα με το γνωστικό επίπεδο που έχουν κατακτήσει. Εξέχουσα σημασία στη δική μας συμπεριφορά είναι η αποφυγή υποτίμησης των αποριών των παιδιών ή η αποφυγή απάντησης στα ερωτήματά τους.

Σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους οποιαδήποτε εκδήλωση από τις προαναφερόμενες συμπεριφορές είναι σημαντική η βοήθεια του ειδικού ψυχικής υγείας.

Συνοψίζοντας , είναι σημαντική η στάση  και συμπεριφορά  των σημαντικών άλλων στη ζωή του παιδιού απέναντι στα ευαίσθητα θέματα της σεξουαλικής υγείας λόγω του ότι τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα και όχι μόνο ακούγοντας.

Related posts:

  1. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έζησαν τις πυρκαγιές και κυρίως τα παιδιά
  2. Βόμβα εν αναμονή η κατάσταση της Υγείας στις φυλακές (ηχητικό)
  3. Στοιχεία σοκ: Έξι εκατομμύρια παιδιά πέθαναν το 2015!
  4. Αζωοσπερμία: Είναι πλέον δυνατή η απόκτηση παιδιού με τη μέθοδο micro TESE
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis


mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Κρούσματα σήμερα: 7.682 νέες μολύνσεις, 12 θάνατοι και 97 διασωληνωμένοι
27 Ιουνίου 2022
Μίνα Γκάγκα: Η 4η δόση είναι κατά του φόβου - το πολυδύναμο έρχεται το φθινόπωρο
27 Ιουνίου 2022
Θάνος Πλεύρης: Σενάριο για νέα μέτρα το καλοκαίρι
27 Ιουνίου 2022
Τέταρτη δόση: Σε ποιους δεν προσφέρει τίποτα – Διευκρινίσεις Παυλάκη
27 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός ΕΚΠΑ: Επανεμφάνιση ιϊκού φορτίου (Rebound) μετά από λήψη Paxlovid Το Paxlovid της Pfizer μαζί με το Molnupiravir της Merck είναι οι 2 αντιϊκές θεραπείες σε μορφή χαπιών που είναι διαθέσιμες και έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά έναντι της νοσηλείας και του θανάτου λόγω COVID-19 όταν η λήψη τους γίνει κοντά στην διάγνωση της νόσου. Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης (Επίκουρος Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά νεότερα δεδομένα. Το Paxlovid έχει δείξει την μεγαλύτερη σχετική αποτελεσματικότητα από τις 2 θεραπείες φτάνοντας ποσοστό 90% καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με ασθενείς που δεν έλαβαν την θεραπεία. Η θεραπεία θα πρέπει να δοθεί εντός 5 ημερών από την εμφάνιση συμπτώματων ή θετικού test για SARS-CoV-2, δηλαδή πριν εμφανισθούν βαριά συμπτώματα. Οι μελέτες στο πεδίο, ωστόσο, έχουν δείξει μικρότερη σχετική αποτελεσματικότητα για στελέχη της Omicron της τάξης του 75%. Αυτό ωστόσο πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι η Omicron είναι λιγότερο παθογόνος, συνεπώς το περιθώριο μείωσης της θνητότητας είναι μικρότερο από ότι με το στέλεχος Delta. Οι ασθενείς που λαμβάνουν το Paxlovid συχνά βλέπουν ότι το ιϊκό τους φορτίο μηδενίζεται εντός της πενθήμερης αγωγής, γεγονός που αποδεικνύει πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία στην πράξη. Με απλά λόγια τόσο το αντιγονικό (rapid) test όσο και το μοριακό test σε αρκετές περιπτώσεις μηδενίζεται πριν την λήξη της διάρκειας της αγωγής. Ωστόσο, όταν άρχισε να διατίθεται η θεραπεία σε ευρύτερη κλίμακα τότε σε ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1-2%, παρατηρήθηκε επάνοδος του ιϊκού φορτίου και των συμπτωμάτων κυρίως εντός του πρώτου 10ήμερου από την λήξη της θεραπείας. Το φαινόμενο της επανόδου του SARS-CoV-2, γνωστό ως rebound, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συνδέεται με βαριά νόσο, ενώ κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρόμοιο φαινόμενο με παρόμοιο ποσοστό 1-2% έχει παρατηρηθεί και σε ασθενείς που δεν έλαβαν την αγωγή. Παρόμοια φαινόμενα υποτροπής έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα παθογόνα με την διακοπή της αντιϊκής ή αντιμικροβιακής αγωγής. Το φλέγον ερώτημα που πλανάται από τα rebound-υποτροπές φορτίων του SARS-CoV-2 μετά από παροχή αντιϊκής θεραπείας είναι κατά πόσο είναι πιθανό αυτές οι υποτροπές να επιλέγουν στελέχη που έχουν μεταλλάξεις αντοχής έναντι της αγωγής με Paxlovid και το ακόμα πιο φλέγον ζήτημα είναι κατά πόσο αυτά τα στελέχη είναι πιθανόν να μεταδοθούν. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση στελεχών που έχουν αντοχή στην θεραπεία με το Paxlovid με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον αποτελεσματικό. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε δει και με την παροχή άλλων αντιϊκών, οπότε πολλοί ειδικοί ιολόγοι ειδικοί ότι είναι θέμα χρόνο να εμφανισθούν στελέχη ανθεκτικά στην Paxlovid.
27 Ιουνίου 2022
Μάσκες: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% από 1η Ιουλίου
27 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: 13 θάνατοι, 93 διασωληνωμένοι και 9.294 νέα κρούσματα
26 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: Πόσους θανάτους απέτρεψαν οι εμβολιασμοί
26 Ιουνίου 2022
Κορονοϊός: 12.082 νέα κρούσματα, 88 οι διασωληνωμένοι και 8 νέοι θάνατοι
25 Ιουνίου 2022
Κρούσματα σήμερα: 11.972 νέα κρούσματα κορονοϊού, 13 θάνατοι και 86 διασωληνωμένοι
24 Ιουνίου 2022

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr
Posting....