Aνακοινώθηκε η έναρξη του νέου προγράμματος του Κ.Ε.Φ.Ι. “Κοντά και στο Σπίτι” που απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς που αδυνατούν να δεχτούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη εκτός του σπιτιού τους.
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών με την ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους στο οικείο περιβάλλον τους.
Η προσφορά των υπηρεσιών γίνεται δωρεάν, σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (βαρύτητα κατάστασης υγείας , οικονομική κατάσταση, τόπος κατοικίας μιας και το πρόγραμμα καλύπτει ασθενείς που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων).
Το πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb.
Οι παροχές του προγράμματος «Μαζί και στο Σπίτι» περιλαμβάνουν:
- Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για την αποδοχή της διάγνωσης και αποφυγή εγκατάλειψης της θεραπευτικής προσπάθειας, την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης.
- Υποστήριξη των οικογενειών και των φροντιστών καθώς και ανάδειξη του ρόλου τους.
- Ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα του ασθενούς και τη διαδικασία διεκδίκησής τους.
Η κυρία Ζωή Γραμματόγλου (Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.) τόνισε:
«Χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσω των δράσεων μας να σταθούμε δίπλα στον ογκολογικό ασθενή και την οικογένειά του προσφέροντας στήριξη σε κάθε επίπεδο. Με το νέο πρόγραμμα Μαζί και το ΣΠΙΤΙ θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής τόσο του ασθενή με καρκίνο αλλά και της οικογένειάς του με την ψυχοκοινωνική κάλυψη στο οικείο περιβάλλον τους. Αυτή η κατ’ οίκον υποστήριξη έρχεται πάντα σε συνέχεια της νοσοκομειακής περίθαλψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου.
Το Μαζί και το ΣΠΙΤΙ απευθύνεται τόσο στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας. Εξατομικεύουμε τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες τους. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Επιπλέον, παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ’ οίκον, προκειμένου ο ασθενής να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανακτήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του. Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους μπορούν να ενταχθούν και στις συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής στήριξης που πραγματοποιούνται στους χώρους του συλλόγου μας.Στην επιλογή συνεκτιμάται η οικονομική κατάσταση του ασθενούς αλλά και οι τρέχουσες ανάγκες του. Οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν, βέβαια, προτεραιότητα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, καμία δομή δεν αναλαμβάνει τη φροντίδα τους.
Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την βοήθεια της φαρμακευτικής εταιρείας Βristol-Myers Squibb που έμπρακτα εστιάζει στην υποστήριξη του ασθενούς».
Η κυρία Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια της Βristol-Myers Squibb Ελλάδας αναφερόμενη στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας τόνισε: «Στην Βristol-Myers Squibb, λαμβάνουμε δράση και προωθούμε το μήνυμα της ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των ογκολογικών ασθενών και των oικογενειών τους. Με γνώμονα τις αξίες όλων των εργαζομένων στη ΒMS, είμαστε αρωγοί προσπαθειών όπως αυτή που διενεργεί ο Σύλλογος ΚΕΦΙ. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών θα πρέπει να στοχεύει εκτός από την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου και στην ψυχολογική υποστήριξή τους από εξειδικευμένους Επαγγελματίες Υγείας».