Ο Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασίλης Πλαγιανάκος, είναι ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μετά από έντονη διαδικασία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μετά την παραίτηση του Σωτήρη Μπερσίμη, προκηρύχτηκε ανοιχτός διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου εκδήλωσαν ενδιαφέρον 13 υποψήφιοι. Η διαδικασία αξιολόγησης των βιογραφικών των υποψηφίων ανέδειξε ως επικρατέστερο τον κ. Πλαγιανάκο.
Ο Βασίλης Πλαγιανάκος είναι Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο εκπόνησε και τη Διδακτορική του διατριβή. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, μέχρι το 2005 εργαζόταν και στον ιδιωτικό τομέα σαν μηχανικός συστημάτων και δικτύων και έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και συντηρήσει πληθώρα μεγάλων έργων που αφορούσαν κυρίως ασφαλή δίκτυα πολλαπλών πρωτοκόλλων, υψηλής απόδοσης και εγγυημένης ποιότητας υπηρεσιών.
Μετά το πέρας των σπουδών του ήταν ιδρυτικό μέλος και βασικός μεταδιδακτορικός ερευνητής (μέχρι το 2005) στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς. Έχει διατελέσει Διδάσκων με σύμβαση βάσει του Π.Δ. 407/80 στα Πανεπιστήμια Αιγαίου (2003), Πατρών (2004), και Στερεάς Ελλάδας (2005-2008).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν νέους αλγόριθμους εκπαίδευσης Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων και Μηχανικής Μάθησης, μελέτη νέων Εξελικτικών Αλγόριθμων, παράλληλοι και κατανεμημένοι υπολογισμοί, και εφαρμογές στην βιοϊατρική, βιοπληροφορική, ομαδοποίηση, και επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.
Είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 30 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 70 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει περισσότερες από 500 ετεροαναφορές.
Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2010-2014) της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) και είναι ενεργός μέλος της IEEE Neural Networks Society και του IEEE Bioinformatics and Bioengineering Technical Committee (BBTC).
Όσον αφορά στον ΕΟΦ τη θέση του Προέδρου μετά την παραίτηση της κας Κατερίνας Αντωνίου ανέλαβε ο κτηνίατρος Ιωάννης Μαλέμης, οποίος από το 2009 ήταν επικεφαλής του τμήματος Αξιολόγησης Κτηνιατρικών Φαρμάκων και Ζωοτροφών στον ΕΟΦ.
Τι έγινε στην ψηφοφορία
Κατά τη ψηφοφορία, μόνο η ΝΔ καταψήφισε και τις δύο υποψηφιότητες, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών», πλην της Χρυσής Αυγής που έδωσε τη θετική της ψήφο στον κ. Πλαγιανάκο.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για σημαντική δουλειά που έγινε για την εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει μεγάλη κανονικότητα στις πληρωμές του προς τους παρόχους υγείας και τους προμηθευτές, και τόνισε ότι είναι υπέρ-αρκετή η χρηματοδότησή του.
«Υπάρχει ταμειακή επάρκεια για να τους πληρώνει όλους και να μην υπάρχει η εικόνα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που στα τέλη του 2015 ήταν δύο δισ. και τώρα έπεσαν στα 150 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.
Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει πλέον ένα δημοσιονομικό τοπίο βελτιωμένο και ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ενισχυθεί το 2019 από τους κλειστούς προϋπολογισμούς, παίρνοντας 47,5 εκατ. ευρώ παραπάνω.
Αναφερόμενος στο θέμα των οικογενειακών γιατρών, επισήμανε ότι θα γίνει ένα ανοικτό σύστημα με νέους γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να συμβληθούν με τους όρους του ΕΟΠΥΥ και με την υποχρέωση συγκεκριμένου ωραρίου όλο το μήνα.
«Έτσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν ιατρική φροντίδα όλο το μήνα που δεν θα εξαντλείται μόνο στη συνταγογράφηση. Τώρα είναι 710, προστίθενται συνεχώς καινούργιοι γιατροί. Πέρα από τους οικογενειακούς γιατρούς, προκηρύξαμε ήδη 415 μόνιμες θέσεις για τα κέντρα υγείας και σύντομα θα πάμε σε ένα νέο μοντέλο συμβάσεων με γιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.
Αναφερόμενος στον ΕΟΦ, ο κ. Ξανθός είπε ότι πάνω από 300 άτομα υπηρετούν σήμερα, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω και με ειδικούς επιστήμονες.
«Αυτός ο οργανισμός που ήταν στα όρια του “μπλακ άουτ”, λειτουργεί πλέον σε ένα νέο ευρωπαϊκό τοπίο και μαζί με τον ΕΟΠΥΥ και όλους τους φορείς του υπουργείου έχουν συμβάλει στο σχέδιο μας για δημόσια, καθολική πρόσβαση των πολιτών και στα φάρμακα και στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, εκτίμησε ότι η αύξηση των γενοσήμων θα επιφέρει μείωση του κόστους των φαρμάκων και διαβεβαίωσε ότι γίνονται συμβάσεις με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Μαλέμης έδωσε έμφαση στις κλινικές έρευνες, τονίζοντας ότι η έγκριση τους δεν ξεπερνούν τις 30-35 ημέρες όταν, όπως είπε, στην ΕΕ απαιτούνται 60 μέρες και έχουν αξιολογηθεί ότι είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Όπως είπε ο κ. Μαλέμης, «το νέο οργανόγραμμα του ΕΟΦ ολοκληρώνεται σύντομα και προβλέπει, μεταξύ άλλων, 407 άτομα μόνιμο προσωπικό, η πρόσληψη των οποίων θέλουμε να είναι μέσω ΑΣΕΠ».