Το Cafe Scientifique υποδέχεται το 2019 με μια νέα ενδιαφέρουσα ομιλία για τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα!
Όλοι μας αγωνιούμε για την επίδραση του χρόνου στη ζωή μας. Κι όμως οι σύγχρονες Βιοϊατρικές έρευνες έχουν αναδείξει πληθώρα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων οι οποίοι υπόσχονται την επιστροφή στην νεότητα. Μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να αναστρέψουμε τη γήρανση και τελικά να επιτύχουμε την αιώνια νεότητα; Υφίστανται κοινωνικο-οικονομικά και βιοηθικά ζητήματα;
Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσει ο κ. Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην πρώτη εκδήλωση του Cafe Scientifique για το 2019, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 7 μμ, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ο ομιλητής μας
Ο Δρ Στάθης Γκόνος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ι.Β.Φ.Χ.Β και Docent στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Όρεμπρο στη Σουηδία. Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (Βρετανία) και διετέλεσε Ερευνητής στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Ludwig του Λονδίνου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν στα γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια της γήρανσης και της μακροβιότητας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένες διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις, είναι συγγραφέας μονογραφών και κάτοχος παγκοσμίων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας από τα οποία έχουν προκύψει καινοτόμα αντιγηραντικά προϊόντα. Έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε 90 διεθνή συνέδρια (UNESCO, Ευρωκοινοβούλιο κ.α.), συνδιοργανώνει από το 1999 τα συνέδρια «Μοριακής Βιολογίας» στις Σπέτσες, τα οποία έχουν τιμήσει με την παρουσία τους πολλοί Νομπελίστες και έχει διοργανώσει, μεταξύ άλλων, το 2ο Ευρωπαϊκό και το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Βιοϊατρικής Γήρανσης». Έχει διατελέσει «Εμπειρογνώμων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη «Μελέτη της ανάπτυξης του ανθρώπου και της διαδικασίας της γήρανσης» και Αναπληρωτής Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη «Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για την Υγεία» καθώς και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Union of Biochemistry and Molecular Biology. Είναι Αρχισυντάκτης (Editor-in-Chief) της επιθεώρησης “Mechanisms of Ageing & Development” και μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιθεωρήσεων “Experimental Gerontology”, “Free Radicals Research”, “Redox Biology” και “IUBMB Life”.
Ταξίδι στον κόσμο των επιστημών από το Cafe Scientifique
Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.
Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, συνήθως ημέρα Δευτέρα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις – για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).
Ώρα προσέλευσης: 7μμ