Σωρεία ανακοινώσεων από Συλλόγους γιατρών και φαρμακοποιών έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όλα αυτά εξαιτίας της τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας και αφορά στη δυνατότητα των φαρμακοποιών να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κάτι που επευφημούν οι φαρμακοποιοί και καταδικάζουν απερίφραστα οι γιατροί.
Έτσι, την κατηγορηματική του αντίθεση, για την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.
Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.
Πιο αναλυτικά αναφέρει: «Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή».
Και υποστηρίζει πως : «O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση, για την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χθες στη Βουλή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.
Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.
Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή.
Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή.
Η χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.
Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς».
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνει την έντονη ανησυχία και την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και επιτρέπει στα φαρμακεία να πραγματοποιούν εμβολιασμούς και πράξεις πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Ζητάμε από το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα την ανωτέρω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε -κατά την προσφιλή τακτική της ηγεσίας του- χωρίς κανένα διάλογο και καμία ενημέρωση.
Από όποια οπτική γωνία και αν δούμε το θέμα, σε καμία περίπτωση ο φαρμακοποιός δεν είναι θεράπων ιατρός, δεν μπορεί να πάρει ιστορικό και δεν μπορεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα ή τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των χορηγούμενων σκευασμάτων, οι οποίες πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή.
Οι ιατρικές πράξεις πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από ιατρούς. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.
Έχουμε πληρώσει ακριβά μέχρι σήμερα ακόμα και με θανάτους τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές, όπως η κατάχρηση αντιβιοτικών με την δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, η έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος κλπ.
Θυμίζουμε ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς Ιατρική Συνταγή. Επιτέλους ας σοβαρευτούμε ως χώρα!
Οι φαρμακοποιοί
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαιρετίζει τις κατατεθειμένες από τον Υπουργό Υγείας τροπολογίες που αφορούν τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς, με τις οποίες :
• αναγνωρίζεται και θεσμικά ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , γεγονός ήδη γνωστό στους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι το 99% των εμβολιασμών των αντιγριπικών εμβολίων πραγματοποιείται στα φαρμακεία
• επιτέλους ορίζεται δικαστικός να προΐσταται των Πειθαρχικών Συμβουλίων, έτσι ώστε η κρίση τους να είναι αδέκαστη και να μην επιτρέπονται ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις,
• δίνεται η δυνατότητα να αποζημιώνονται οι πάροχοι υγείας σε περίπτωση φυσικών φαινομένων ακόμη και αν έχουν καταστραφεί τα πρωτότυπα παραστατικά.
Καλούμε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να ψηφίσουν τις τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας οι οποίες αφορούν δίκαια αιτήματά μας.
Αλλά και από κύκλους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αυτό που διαχέεται είναι η μεγάλη τους ικανοποίηση για τα σημεία της συγκεκριμένης τροπολογίας:
Στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ήρθε προς έγκριση χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλείου υπήρχε πρόβλεψη να επιτρέπεται η διενέργεια αντιγριππικού και αντιτετανικού εμβολιασμού στα Φαρμακεία.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχιακού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.
Η παρούσα εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί την πρώτη ιστορικώς αναγνώριση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Υγείας που προβλέπεται για τα Φαρμακεία στη χώρα μας.
Η εξέλιξη αυτή στην ουσία αναβαθμίζει θεσμικά τα Φαρμακεία σε υψηλότερο ακόμα του σημερινού επίπεδο, κάνοντάς τα να προσεγγίζουν Φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτλούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια.
Η εξέλιξη αυτή, επίσης, για τη χώρα μας στην ουσία αποτελεί απλώς την αυτονόητη και επίσημη αναγνώριση της καθημερινής και ενεργής συμβολής των Φαρμακείων στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό της Ελλάδας, που γινόταν εδώ και πολλά χρόνια ατύπως.
Θυμίζουμε ότι ειδικά στον αντιγριππικό και στον αντιτετανικό εμβολιασμό η διενέργειά τους απο τα Φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί εδώ και δεκαετίες άνω του 90% του συνόλου των αντιγριππικών και αντιτετανικών εμβολιασμών που διενεργούνται ετησίως πανελλαδικά, γεγονός που προσφέρει τεράστια εξοικονόμησης σε όρους διαχείρισης και πόρων για το Σύστημα Υγείας της χώρας,και ταυτόχρονα αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, και τον κατ΄ εξοχήν παράγοντα χάρη στον οποίο η ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού στα συγκεκριμένα νοσήματα είναι σταθερά και διαχρονικά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Στην ίδια χθεσινή τροπολογία υπάρχει και άλλη μία εξέλιξη για τα Φαρμακεία: αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που αφορούν περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μπορεί να αποδίδεται η νόμιμη αποζημίωση στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, για τη δαπάνη των χορηγηθέντων φαρμάκων και ειδών, ακόμη και εάν δεν υφίστανται τα πρωτότυπα παραστατικά, λόγω απώλειας ή καταστροφής.
Εν όψη πάντως προεκλογικής περιόδου κάποιους θα στενοχωρήσει το Υπουργείο Υγείας και κάποιους θα τους χαροποιήσει με τον ασκό που άνοιξε….