Η πτώση του ασανσέρ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και ο τραυματισμός γιατρού, έφερε πολλά ερωτηματικά τόσο από το ίδιο το νοσοκομείο όσο και από άλλους φορείς. Η διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει σε ανακοίνωσή της :
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 συνέβη ατύχημα στον φορειοφόρο ανελκυστήρα Νο 6 που εξυπηρετεί την μετακίνηση ασθενών στο Γ’ κτήριο του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός γιατρού του νοσοκομείου μας.
Ο γιατρός, μετά τον απεγκλωβισμό του και την παροχή πρώτων βοηθειών διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ν. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, που διαθέτει ορθοπαιδικό τμήμα, όπου υπεβλήθη επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση και είναι καλά στην υγεία του.
Ο ανελκυστήρας, ο οποίος αντικαταστάθηκε πλήρως το έτος 2005, υποστηρίζεται από συμβόλαιο συντήρησης με εξειδικευμένη εταιρεία ανελκυστήρων και έχει πιστοποιηθεί την 21/01/2019 από ανεξάρτητο φορέα (TUV Austria Hellas) και έχει προσκομισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανελκυστήρα. Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα αποδεικνύεται ότι αυτός συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με την σύμβαση, υπάρχει καθημερινή παρουσία (8ωρη τις καθημερινές και 24ωρη κατά τις ημέρες εφημερίας) τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας. Αυτός βρισκόταν στον τόπο του ατυχήματος όταν αυτό συνέβη.
Αμέσως μετά το ατύχημα η Διοίκηση διέταξε την απενεργοποίηση της λειτουργίας του ανελκυστήρα και ζήτησε εγγράφως από τον συντηρητή να δώσει γραπτές εξηγήσεις. Παράλληλα απέστειλε αίτημα έκτακτου επιτόπιου ελέγχου προς το Μικτό Κλιμάκιο Όργανο Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ήδη από σήμερα το πρωί (Δευτέρα 18 Μαρτίου) βρίσκεται στον χώρο και πραγματοποιεί τεχνικό έλεγχο προς διερεύνηση του συμβάντος, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μας δοθεί και το πόρισμα της επιτροπής.
Η Διοίκηση επιφυλάσσεται για νεότερη ενημέρωση, αφού λάβει το σχετικό πόρισμα.
Από την άλλη πλευρά η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποιεί τη δική της θέση με την παρακάτω ανακοίνωση :
Άλλο ένα περιστατικό τραυματισμού συναδέλφου από πτώση ασανσέρ σε Νοσοκομείο έρχεται να καταδείξει τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΑΧΕΠΑ, ΑΡΤΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ κα).
Την Παρασκευή 15/3/2019 το μεσημέρι στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Αθηνών, γιατρός ο οποίος μετέφερε με το ασανσέρ φορείο για να χειρουργηθεί επείγον περιστατικό, ανοίγοντας την πόρτα του ασανσέρ υποχώρησε η καμπίνα και βρέθηκε η οροφή της να έχει καταπλακώσει το πόδι τραυματίζοντάς τον σοβαρά.
Ο γιατρός τον οποίο επισκεφθήκαμε στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και χειρουργήθηκε, γιατί το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο δεν διαθέτει Ορθοπεδική κλινική, φέρει σοβαρά τραύματα στο πόδι του αλλά ευτυχώς είναι εκτός κινδύνου.
Ο ίδιος μας περιέγραψε ότι υπήρχε συντηρητής από ιδιωτική εταιρεία στο Νοσοκομείο και εκείνη την ημέρα συντηρούσε τα ασανσέρ. Ο ίδιος κατηγορηματικά μας είπε ότι το ασανσέρ αυτό είναι επικίνδυνο και πρέπει να αντικατασταθεί (έτος κατασκευής 2008). Η πραγματογνωμοσύνη θα δείξει ποιος πραγματικά ευθύνεται.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες.
Αλλά και ο Κώστας Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Υπεύθυνος του τομέα υγείας αναρωτιέται σε ανακοίνωσή του :
Τα νοσοκομεία καταρρέουν! Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Σήμερα τραυματίστηκε γιατρός στο Ιπποκράτειο από πτώση ασανσέρ, στις 26 Ιανουαρίου 2019 κατέρρευσε πλάκα ψευδοροφής δίπλα σε νοσηλευόμενο ασθενή στο Νοσοκομείο Κιλκίς, στις 9 Νοεμβρίου 2018 κατέρρευσε το ταβάνι στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια πενταετία η οροφή του δωματίου που λειτουργεί το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο Νοσοκομείο Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, το 2017 τραυματίστηκε ειδικευόμενος γιατρός, όταν υποχώρησε η κουπαστή μιας σκάλας του Νοσοκομείου Ελπίς. Σε όλες τις περιπτώσεις από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το πρόβλημα της αποεπένδυσης ειδικά στο χώρο της υγείας είναι πολύ σοβαρό. Η παλαιότητα των κτιριακών υποδομών είναι δεδομένη. Ελάχιστες παρεμβάσεις (και αυτές από ιδιωτική πρωτοβουλία) έχουν γίνει τόσο σε κτίρια όσο και σε εξοπλισμούς τα τελευταία χρόνια. Αναρωτιόμαστε τι κάνει το Υπουργείο Υγείας; Στα πόσα περιστατικά θα ιδρώσει το αυτί τους; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα, για να αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα νοσοκομεία; Όλα έχουν ένα όριο. Στην Αριστοτέλους το έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό!