Μπορεί η νέα έρευνα του Συλλόγου Ασθενών με Κεφαλαλγία και Ημικρανία Ελλάδος να φανερώνει πως οι ασθενείς χάνουν δύο ημέρες δουλειάς το μήνα (ή ενα μήνα τον χρόνο), αλλά για αρκετούς από αυτούς η επίπτωση της νόσου είναι πολύ πιο καταλυτική, όπως φανερώνει το αποκαλυπτικό (Health) reportaz. “Εχω ημικρανία 22 ημέρες τον μήνα και δεν υπόφερω 7-8 μέρες μόνο. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τη ζέστη και την υγρασία, η κατάσταση επιδεινώνεται. Συνολικά, κάθε χρόνο χάνω περίπου τις μισές του μέρες, χάνω την επαγγελματική, την προσωπική,την οικογενειακή μου ζωή”, λέει η δημοσιογράφος υγείας Σοφία Κωστάρα, μιλώντας στο Health Reportaz. Η Σοφία Κωστάρα έχει μια απαιτητική δουλειά και πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις καθώς είναι μητέρα δύο αγοριών. Μετά από τόσα χρόνια, έχει μάθει να “λειτουργεί” ακόμα και με ημικρανία κι όπως λεει η ίδια: “όταν ξεκινά ο πόνος καμιά φορά παίρνω οποίο αντιφλεγμονώδες βρω μπροστά μου. Ευτυχώς η ημικρανία υποχωρεί λίγο όταν κολυμπώ, καθώς στη θάλασσα χαλαρώνω, αλλά οι κρίσεις είναι τόσο συχνές που αποτελούν πια τον κανόνα κι όχι την εξαίρεση”. Προσπαθήστε να φανταστείτε τι περνά η Σοφία, όταν σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των ατόμων που παθαίνουν 2 ημέρες ημικρανία τον μήνα ζουν όλη τους την ζωή με το άγχος της επόμενης κρίσης. Για ανθρώπους σαν τη Σοφία, που οι κρίσεις είναι τόσο συχνές, το φορτίο του στρες είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Η έρευνα πάντως έδειξε επίσης ότι: η απόδοση των ασθενών στην εργασία είναι μειωμένη για τις ημέρες της ημικρανίας σε ποσοστό 67% και πως το 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 85% των ημικρανικών ασθενών παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους συνεχίζει να εργάζεται, το 55% θεωρεί πως οι ημικρανίες αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική του εξέλιξη, το 40% ότι επηρεάζεται η σχέση με το σύντροφό και τα παιδιά του ενώ το 23% ότι επηρεάζεται η σχέση με τους φίλους του.
Τα αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι κρίσεις ημικρανίες επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία των ασθενών καθώς οι ημικρανικοί ασθενείς σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι το περιβάλλον τους δεν τους καταλαβαίνει, ένα 20% έχει την ανάγκη να «κρύψει» την ημικρανία του, ενώ 14% βιώνει κατάθλιψη και έχει άρνηση για τη ζωή
Επιπρόσθετα, 43% δήλωσε πως νιώθουν αβοήθητοι και αγχωμένοι, 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 28% ότι είναι θλιμμένοι, 25% ότι είναι οργισμένοι, 21% ότι είναι απαισιόδοξοι, 16% ότι είναι μόνοι με μόνο 6% να είναι αισιόδοξοι.