Τέλος στις κοντόφθαλμες, λογιστικές πολιτικές υγείας βάζει η νέα ηγεσία της Αριστοτέλους, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής του μακρόπνοου σχεδιασμού της για τη Δημόσια Υγεία στο 10ο Συνέδριο Pharma and Health Conference. Εκεί, σε κλειστή συνάντηση που είχαν με τους φορείς, ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο αν. υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης συνομίλησαν με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των συλλόγων ασθενών, των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων, των ιατρών, των φαρμακοποιών, των φορέων της πολιτείας, καθώς και με καθηγητές των οικονομικών και της πολιτικής υγείας. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως τέθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αριστοτέλους και ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Βασίλη Κικίλια η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα υπογράψει τριετές σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους Φορείς, ενώ ανακοίνωσε και νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των θλιβερών φαινομένων βίας, που τον τελευταίο καιρό καταγράφονται συχνά στα Δημόσια νοσοκομεία εις βάρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, εκείνων των «μικρών ηρώων» που στηρίζουν στις πλάτες τους τη Δημόσια Υγεία.
Οι μακρόπνοες συμφωνίες που φανερώνουν και το modus operandi της νέας ηγεσίας της Αριστοτέλους θα έχουν συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες που θα δεσμεύουν και τις δύο πλευρές. Τα σύμφωνα αυτά θα προκύψουν από τον πρώτο ευρύ γύρο συναντήσεων που θα έχει η νέα ηγεσία με τους εκπροσώπους των φορέων μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους συμμετέχοντες να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, που μπορούν να φέρουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το παράθυρο του διαλόγου άνοιξε μέσα από το Συνέδριο, με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόσφατα εκλεγμένο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργο Πατούλη, να υπενθυμίζει ότι στα χρόνια της κρίσης η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει καλύψει αρκετά κενά στο χώρο της Υγείας και να τονίζει πως το απόλυτο ζητούμενο είναι η δημιουργία στρατηγικών πρόληψης στις οποίες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Για τα δημόσια νοσοκομεία που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, λόγω της μαζικής φυγής των γιατρών στο εξωτερικό και των μειωμένων προσλήψεων, τόνισε εύστοχα ότι παρουσιάζουν εικόνα αφυδάτωσης η οποία πρέπει να διορθωθεί.
Αναφερόμενος σε ατελέσφορες μνημονιακές πολιτικές που επέφεραν το σύστημα Υγείας σε σημείο καμπής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου επεσήμανε πως η ασύστολη υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών έχει οδηγήσει σε φόρους που δεν είναι πια διαχειρίσιμοι. «Συνολικά τα clawback ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων θα ανεβάσουν το ποσό υποχρεωτικής επιστροφής στα 1,250 δισ. ευρώ χωρίς να προσθέσουμε τα περίπου 500 εκατ. ευρώ rebate που πληρώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου». Και κατέληξε: «Τα έχουμε ψηφίσει όλα, τα έχουμε θεσμοθετήσει όλα, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε. Πρέπει κάποια στιγμή το σχέδιο για την Υγεία να αρχίσει να υλοποιείται». Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Μάκης Παπαταξιάρχης επεσήμανε πως με τη στόχευση των προηγούμενων κυβερνήσεων, το κέντρο βάρους της διαχείρισης του Συστήματος Υγείας μετατοπίστηκε από ασθενοκεντρικό σε οικονομικό με κοστολογικό πρόσωπο και μόνο. «Συνέπεια όλων αυτών είναι μια γενιά σήμερα να κινδυνεύει να στερηθεί την φαρμακευτική καινοτομία αιχμής, η οποία έχει άμεσο θετικό αποτύπωμα 1,6% στο ΑΕΠ της χώρας και έμμεσο 3,1%, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους τρεις κυρίαρχους μοχλούς της πολυπόθητης ανάπτυξης, όταν μάλιστα οραματιζόμαστε νούμερα από 4 έως 7,5 %» κατέληξε ο κ. Παπαταξιάρχης.
Στις συνέπειες της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών αναφέρθηκε και η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Φαίη Κόσμοπούλου, σχολιάζοντας ότι πλέον πρέπει να ανακτηθεί η «οικονομική μας αυτονομία». Επ’ αυτού, η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε ότι στη χώρα μας λειτουργούν 29 σύγχρονες παραγωγικές μονάδες, με το ελληνικό φάρμακο να αποτελεί το 2ο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, το οποίο μάλιστα πρόσφατα μπήκε και στην Αμερικανική αγορά.