Και τα μεγάλα «παιδιά» χρειάζονται χρόνο για συνηθίσουν ξανά στο καθημερινό πρόγραμμα της δουλειάς. Δεν είναι εύκολο από μια παραλία με τυρκουάζ θάλασσα να βρεθείς ξαφνικά σε μίτινγκ με τον διευθυντή. Το σοκ της αλλαγής είναι μεγάλο και αποκαλείται στην επιστημονική αργκό «post vacation stress syndrome». Και σαν να μην έφτανε η απότομη αλλαγή είναι κι αυτά τα autumn blues που σε περιτριγυρίζουν. Όμως υπάρχει διέξοδος: Μη δεις τη δουλειά σαν βραχνά αλλά σα να γυρίζεις μια νέα δημιουργική σελίδα στο βιβλίο της ζωής σου. Η ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου δείχνει τον δρόμο για να το πετύχεις, με απλά βήματα.
Μην επιστρέψεις στο «παραπέντε»: Προσπάθησε να γυρίσεις πίσω στην πόλη τουλάχιστον δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η δουλειά. Έτσι θα έχεις χρόνο να ετοιμαστείς και να προετοιμαστείς ψυχολογικά αλλά και πρακτικά. Να αδειάσεις βαλίτσες, να βάλεις πλυντήριο, να ποτίσεις τα φυτά, να καθαρίσεις το inbox του email σου.
Κράτα τις όμορφες συνήθειες των διακοπών: Η επιστροφή στο κλεινόν άστυ δεν χρειάζεται να σημαίνει πως όλα τα ωραία τέλειωσαν. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να περνάς όμορφα μόνο 2-3 βδομάδες τον χρόνο. Πρέπει όλη η ζωή να είναι ωραία και για να το πετύχεις, κράτα εκείνες τις συνήθειες ή τα νέα χόμπι που σου κάνουν καλό. Για παράδειγμα μια αθλητική δραστηριότητα. Πήγαινες για τζόγκινγκ στις διακοπές ή έπαιζες τένις; Συνέχισέ το.
Οργάνωσε μικρές αποδράσεις: Οι διακοπές τέλειωσαν αλλά οι εκδρομές όχι. Με την πρώτη ευκαιρία κάνε μια μικρή εξόρμηση. Στο βουνό, στη θάλασσα, για μισή μέρα, μία ημέρα, ένα Σαββατοκύριακο. Αυτές οι εκδρομές σου δίνουν ένα κίνητρο, να τα βγάλεις πέρα με τις υποχρεώσεις της βδομάδας.
Ξεκίνα με τις μηχανές στο ρελαντί: Είναι λάθος να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά από το πρώτο πρωινό στο γραφείο. Θα νιώσεις να πνίγεσαι κι είναι απολύτως φυσιολογικό. Ξεκίνα σιγά-σιγά, οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές και δεν έχουν «on» και «off» διακόπτη. Δεν είναι δείγμα ανικανότητας να κάνεις τη δουλειά λίγο πιο αργά. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξαναβρείς τους ρυθμούς σου, χωρίς να χρειαστεί να ζοριστείς.
Δες την καινούρια μέρα σαν πρόκληση: Μην ξεκινήσεις τη νέα σεζόν με σκέψεις του τύπου «ωχ, πάλι πίσω στην κόλαση». Δεν βοηθούν. Αντίθετα δες την κάθε μέρα σαν πρόκληση να κάνεις κάτι καινούριο. Να μάθεις κάτι καινούριο. Να εξελιχθείς. Να προχωρήσεις.
Βάλε νέους στόχους: Για να δεις το ποτήρι μισογεμάτο, πρέπει να βρεις νόημα σε αυτό που κάνεις. Βάλε νέους στόχους στη δουλειά, στο τι θα κάνεις με την οικογένειά σου και τα παιδιά σου, στις αθλητικές σου επιδόσεις. Ακόμα και σε απλά πράγματα όπως το να αποφασίσεις πως μια φορά τη βδομάδα θα βγαίνεις με τους φίλους σου ή θα πηγαίνετε σινεμά.
Διώξε το στρες: Το άγχος είναι τοξικό για τη ζωή μας. Προσπάθησε να μην το αφήνεις να συσσωρεύεται και να μην κάνεις σκέψεις που το εντείνουν. Σταμάτα να σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις την επόμενη ημέρα όταν πηγαίνεις για ύπνο-γιατί θα μείνεις ξάγρυπνος- και μην αγχώνεσαι για όλα, ειδικά για καθημερινά τετριμμένα πράγματα. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αν δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις, ούτε αν δεν έβγαλες τον σκύλο μεγάλη βόλτα για μια μέρα…
Info: Το post vacation stress syndrome υφίσταται αλλά δεν είναι ψυχιατρικό νόσημα. Κανονικά υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες, μετά την επιστροφή στο γραφείο. Αν εξακολουθεί να σε ταλαιπωρεί μετά από μια-δύο εβδομάδες, επισκέψου έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις, μια και καλή.