Για τον λαό μας που γηράσκει ταχύτατα και για την πατρίδα μας που ξοδεύει το 80% των δαπανών υγείας στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων τα οποία έρχονται με την ηλικία, η ιατρική καινοτομία δεν είναι ένας στείρος όρος που αφορά μόνο κάποιους ιδιόρρυθμους ερευνητές. Αντιθέτως, αποδεικνύεται «ο κρυφός άσσος στο μανίκι της Επιστήμης» εξασφαλίζοντας περισσότερα υγιή χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό, καλύτερη ποιότητα ζωής, βελτιωμένους δείκτες υγείας και περισσότερη ευζωία για τους πολίτες, η οποία είναι αλληλένδετη και με το ΑΕΠ της χώρας μας. Στην ιατρική τεχνολογία παγκόσμιος ηγέτης είναι ο Όμιλος Novartis ο οποίος έρχεται πρώτος στον κόσμο σε εγκρίσεις καινοτόμων θεραπειών, δεύτερος στον κόσμο σε επένδυση στην υγειονομική καινοτομία και όγδοος στον κόσμο σε επένδυση στην καινοτομία γενικά. Η προσφορά της Novartis Hellas σε «μονάδες καινοτομίας» μεταφράζεται σε 24.500 χρόνια υγιούς ζωής ετησίως σε 1,4 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες με προβλήματα υγείας, που χάρη στα καινοτόμα φάρμακα, τα ξεπερνούν και ζουν καλά. Την ίδια στιγμή η κοινωνική αξία της προσφοράς της Novartis Hellas, σαν κοινωνικό αποτύπωμα, ανέρχεται τα 469 εκατομμύρια δολάρια και η προσφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ αγγίζει τα 271 εκατομμύρια δολάρια.
Καθοδόν το πρώτο χάπι για το άσθμα και το πρώτο συνταγογραφούμενο application για την επιληψία!
Τα νέα φάρμακα που πρόκειται να ενισχύουν την φαρέτρα, όπως εξηγεί ο ενδοκρινολόγος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Novartis Hellas, περιλαμβάνουν νέες θεραπείες για την ημικρανία, τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του προστάτη, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ατοπική δερματίτιδα, την ελονοσία, την λεισμανίαση κι άλλες παθήσεις. «Ανάμεσά τους αναμένουμε να δούμε το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση του άσθματος, που πρόκειται να αλλάξει για πάντα το θεραπευτικό τοπίο σε αυτό το πολύ διαδεδομένο αναπνευστικό νόσημα, το πρώτο φάρμακο για την πρεσβυωπία και το πρώτο συνταγογραφούμενο application (για κινητό τηλέφωνο) για την επιληψία» προσθέτει ο κ. Ρομπόπουλος. Ναι καλά ακούσατε! Συνολικά, περισσότερα από 43 καινοτόμα φάρμακα αναπτύσσονται στα ερευνητικά εργαστήρια του Ομίλου για διαδεδομένες αλλά και περισσότερο σπάνιες παθήσεις οι οποίες μέχρι πρόσφατα ισοδυναμούσαν με καταδίκη. Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία των παιδιών και η νωτιαία μυϊκή ατροφία. Για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων αναπτύσσονται πλέον φουτουριστικές θεραπείες οι οποίες έρχονται από το μέλλον και μέχρι πρόσφατα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αλχημείες», αφού διορθώνουν απευθείας το DNA, το «λογισμικό της ζωής», όπως υπογραμμίζει ο Γρηγόρης Ρομπόπουλος.
Γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, τα νέα «φωτόσπαθα» της Επιστήμης
Οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η νέα εποχή της Ιατρικής περιλαμβάνουν τις κυτταρικές και τις γονιδιακές θεραπείες οι οποίες θυμίζουν σενάρια τύπου ταινιών Μάτριξ, Star Trek και Star Wars και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα νέα «φωτόσπαθα» της Ιατρικής στην αέναη μάχη με το «κακό» (την ασθένεια) . Οι κυτταρικές θεραπείες έχουν στην καρδιά τους μια «χίμαιρα»- ένα κύτταρο που δεν υπάρχει- το οποίο δημιουργείται από τα κύτταρα του ασθενούς αφού δεχτούν συγκεκριμένη επεξεργασία στο εργαστήριο ώστε να μεταμορφωθούν σε εξειδικευμένους «μισθοφόρους που σκοτώνουν συγκεκριμένα κακοήθη κύτταρα. Ακούγεται χίμαιρα (παραμύθι), και στην πραγματικότητα επιστρατεύει χιμαιρικά κύτταρα «φονιάδες» ως μυστικό όπλο. «Από την άλλη, τα γονιδιακά νοσήματα που οφείλονται σε «χαλασμένες» κόπιες γονιδίων μπορούν να διορθωθούν με την δημιουργία μιας σωστής κόπιας την οποία μετά με όχημα έναν ιό θα επανεισάγουμε στον οργανισμό τους ασθενούς ώστε να διορθώσουμε το χαλασμένο ανταλλακτικό», εξηγεί από τα κεντρικά της Novartis στην Βασιλεία ο Ronnen Roubenoff, παγκόσμιος επικεφαλής των μεταφραστικών ιατρικών ανακαλύψεων (στο DNA και το RNA των κυττάρων μας). «Το τεράστιο πλεονέκτημα αυτών των θεραπειών είναι η απόλυτη εξειδίκευσή τους, το ότι δεν έχουν παρενέργειες και το όι χορηγούνται μόνο μια φορά επιτυγχάνοντας ακόμα και πλήρη ίαση» προσθέτει ο Emmanuel Ostuni, επικεφαλής στην Ευρώπη για τις γονιδιακές και τις κυτταρικές θεραπείες του τομέα της Ογκολογίας της Novartis.
Μια γέφυρα μας οδηγεί στο φουτουριστικό μέλλον
Σε όλα τα μεγάλα άλματα-και θαύματα- της επιστήμης απαιτείται πολλή δουλειά, με αφανείς ήρωες και στέρεες γέφυρες που θα επιτρέψουν να γίνει το επόμενο βήμα μπροστά. Στη Novartis η μια και μοναδική τέτοια γέφυρα στον κόσμο εδράζεται στα κεντρικά γραφεία της Βασιλείας και επιτρέπει χάρη στην τεχνητή της νοημοσύνη, την on line παρακολούθηση, σε αληθινό χρόνο, όλων των κλινικών μελετών, ώστε να βελτιώνεται η ροή τους και να αποφεύγονται μεγάλες καθυστερήσεις που κοστίζουν την απώλεια πολύτιμου χρόνου στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. «Η γέφυρα αυτή αποκαλείται «πρόγραμμα Sense» και είναι η επιτομή του παντρέματος της πληροφορικής με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οπτικά μοιάζει με ένα συνδυασμό της διαστημικής NASA με το «operation’s room» της δημοφιλούς σειράς NCIS. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα που προβλέπει την έκβαση των κλινικών μελετών ώστε να αποφεύγονται κωλύματα και καθυστερήσεις», προσθέτει εξηγεί ο Sam Harity, επικεφαλής της Ερευνητικής στρατηγικής και των Κλινικών Ερευνών. Μέχρι στιγμής μόνο μια γέφυρα υπάρχει, στην Ελβετία αλλά σύντομα θα δημιουργηθούν κι άλλες δύο, μια στη Βοστώνη και μια στην Ινδία. Την επόμενη φορά που θα πάτε στο σινεμά να δείτε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, με ηπερ-ήρωες, ιππότες Τζεντάι, φωτεινές και σκοτεινές δυνάμεις θυμηθείτε ότι η αληθινή μαγεία δεν είναι στη μεγάλη οθόνη. Είναι στα ερευνητικά εργαστήρια, εκεί όπου η επιστήμη τα βάζει με τον θάνατο, την αναπηρία, την ανικανότητα και πετυχαίνει μια νίκη κάθε φορά….