Η ελληνική κωμωδία του 1972 με τίτλο «Τι 30, τι 40, τι 50», μπορεί να έσπασε τα ταμεία όταν προβλήθηκε και να μας κάνει ακόμα να γελάμε με τις περιπέτειες του αξέχαστου Λάμπρου Κωνσταντάρα, αλλά στην ιατρική ο τίτλος της είναι παραπλανητικός, ειδικά όταν μιλάμε για τον αντίκτυπο της υψηλής χοληστερόλης στην υγεία της καρδιάς. Μιλώντας αποκλειστικά στο Health reportaz, ο Καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας προειδοποιεί ότι είναι άλλο να έχουμε υψηλή χοληστερόλη στα είκοσι, στα τριάντα και στα πενήντα, καθώς η βλαπτική της επίδραση αυξάνει με την ηλικία, που συνήθως συνοδεύεται και από άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (σάκχαρο, πίεση κτλ). «Είναι λάθος να υποτιμούμε τον κίνδυνο της υψηλής χοληστερόλης καθώς μεγαλώνουμε επειδή ο κίνδυνος μεγαλώνει κι αυτός, αντί να μειώνεται. Διαχρονικά το 50% των ελλήνων έχει υψηλή χοληστερόλη και νομίζει ότι γι’ αυτό φταίει κάτι που έφαγε χθες η προχθές χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και πολυετές. Επίσης διαχρονικά ο έλληνας φοβάται λιγότερο την υψηλή χοληστερόλη, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, μια και οι επιπτώσεις της βαραίνουν περισσότερο με την ηλικία και επιπλέον τα ανώτατα όρια από τις επιστημονικές εταιρίες διαρκώς μειώνονται. Πλέον η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία συστήνουν διψήφιο νούμερο LDL (κακής) χοληστερόλης (κάτω του 100), ακόμα και στους ανθρώπους με μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επίσης διαχρονικά σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα υπάρχει μία τάση όταν οι ασθενείς βλέπουν να πηγαίνουμε καλά να κόβουν τα φάρμακα. Όμως διαπράττουν μεγάλο σφάλμα διότι το ότι πηγαίνουνε καλά οφείλεται και στα φάρμακα» τονίζει ο Δημήτρης Ρίχτερ. Το ΕΛΙΚΑΡ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (Κυριακή 29/9/2019) και στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου” με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα στις 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου,
στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, Γιατροί – Συνεργάτες του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.
Το πρόγραμμα αυτό, που αρχικά δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον Ελληνικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ στα 14 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους 68.000 ενήλικες περίπου που εξετάστηκαν ο ένας στους δύο έχει τσιμπημένη χοληστερόλη, ένας στους τέσσερεις είναι υπερτασικοί, ένας στους 10 διαβητικοί, το 42% είναι υπέρβαροι και οι μισοί ενήλικες καπνίζουν, με συνέπεια να θερίζουν τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα ετησίως. Περισσότεροι από 20.000 έλληνες παθαίνουν έμφραγμα τον χρόνο και περισσότεροι από 35.000 υφίστανται εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πρόγραμμα μας δεν κάνει προ-ασυμπτωματικό έλεγχο, αλλά χτυπά το καμπανάκι κινδύνου στέλνοντας τον πολίτη της διπλανής πόρτας στον γιατρό του να ψαχτεί περισσότερο αν χρειάζεται, καταλήγει ο Δημήτρης Ρίχτερ.