Στο εύλογο ερώτημα τι φταίει που όλες οι επιδημίες των τελευταίων ετών έχουν ξεκινήσει από την Ασία, η απάντηση δεν είναι “τυχαίο”. Πίσω από τα ξεσπάσματα του ιού SARS πριν από 18 χρόνια και τώρα του κορωνοϊού κρύβεται ένας συνήθης ύποπτος: η διατροφική κουλτούρα του ασιατικού λαού.
Ενός λαού που τρώει σκαθάρια αρουραίους νυχτερίδες, πουλιά ερπετά κι άλλα ζώα τα οποία συνήθως τρέφονται τα ίδια με ψοφίμια.Στην προκειμένη περίπτωση στην πόλη Γουχάν όπου ξέσπασε και η νέα επιδημία του κορωνοϊού υπάρχει μια μεγάλη αγορά ζώων όπου πωλούνται ζωντανά όλα αυτά τα είδη του ζωικού βασιλείου, με τα πουλιά, τις νυχτερίδες και τα ερπετά να προστίθενται πολύ συχνά σε σούπες στην κινέζικη κουζίνα, όπως τονίζει ο καθηγητής παθολογίας και Ογκολογίας Κώστας Συρίγος από το νοσοκομείο Σωτηρία ένα εκ των νοσοκομείων-κέντρων αναφοράς για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων το κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Οι συνθήκες υγιεινής η ατομική συμπεριφορά η διατροφική κουλτούρα αποτελούν στοιχεία που μπορούνε να μας εκθέσουν σε κινδύνους. Το ίδιο ισχύει και για την υιοθέτηση επικίνδυνο συμπεριφορών που μπορούν επίσης να μας θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο.
Τελικά το πόσο βάζουμε ή όχι την υγεία μας σε κίνδυνο είναι πολύ συχνά θέμα στάσης ζώης και προσωπικών επιλογών παρότι φυσικά δεν μπορεί κανείς να καταδικάσει μία διατροφική κουλτούρα ενός ή περισσότερων λαών
Όμως η κατανάλωση ζώων που τρέφονται με ψοφίμια μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για μία σύγχρονη “πανώλη” στα βιβλία fiction ευφάνταστων συγγραφέων σαν τον Dan Brown αλλά και στην πεζή πραγματικότητα.