Κορωνοϊός Covid 19: Ο πιο ανορθόδοξος ιός που έχουν δει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, έχει την ιδιότητα να ξεπαστρεύει τους ηλικιωμένους και αναγκάζει την κυβέρνηση να βάλει λουκέτο σε κάθε δομή εκπαίδευσης, ώστε να προστατέψει τους παππούδες και τις γιαγιάδες από την μετάδοση της λοίμωξης, η οποία χρησιμοποιεί σαν βασικό όχημα τα μικρά παιδιά για να διασπαρθεί στην κοινωνία. Στην εύλογη ερώτηση του κάθε ανθρώπου αν θα νοσήσουμε όλοι, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας απαντά: Ναι , πιθανώς θα νοσήσουμε σχεδόν όλοι. Το ζήτημα είναι να μην νοσήσουμε όλοι μαζί, ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας.
Κάθε μέρα που περνά τα κρούσματα κορωνοιου αυξάνονται και ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογιας Σωτήρης Τσιόδρας εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις βδομάδες θα έχουμε την μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και το κύμα της επιδημικής έξαρσης του κορωνοϊού θα υποχωρήσει το καλοκαίρι αφενός όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 25ο C κι αφετέρου όταν θα έχει προσβληθεί το 60% του πληθυσμού, όποτε το τείχος ανοσίας που θα έχει ορθωθεί θα ανακόψει τη μετάδοση της λοίμωξης. Αυτός είναι και ο στόχος του υπουργείου υγείας με όλα τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετεί: Να ανακόψει το επιδημικό κύμα, να το σπάσει σε μικρά κυματάκια, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να νοσηλευτούν, να αντέξει το σύστημα και να καθυστερήσει η κορύφωση της νέας επιδημίας ώστε να έχει περάσει σε ύφεση η γρίπη, ο έτερος άλλος εχθρός.
Ανάμεσα στα 89 κρούσματα κορωνοϊού που αριθμεί σήμερα η Ελλάδα έχουμε 4 “ορφανά” δηλαδή δεν μπορούμε να βρούμε την πηγή μετάδοσής τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτιμά ότι σύντομα θα έχουμε πολύ περισσότερα ορφανά κρούσματα.
Το αυστηρό μέτρο που σήμερα έλαβε η κυβέρνηση, να κλείσει όλο το σύστημα εκπαίδευσης για 14 ημέρες, όλες τις βαθμίδες από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι και τα πανεπιστήμια, με σύσταση να σταματήσουν να γίνονται και τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία (μπορούν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη) έχει νόημα μόνο αν ληφθεί νωρίς, και γι αυτό πάρθηκε μετά την σχετική σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Η κυβέρνηση υιοθέτησε τη σύσταση-όχι ελαφρά τη καρδία- και ταυτόχρονα είπε ότι θα ληφθούν μέτρα για τις οικογένειες των εργαζομένων γονιών και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Ανάμεσα στα 89 κρούσματα υπάρχουν τρεις ασθενείς με πνευμονία και ο 66χρονος, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, ο οποίος δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό είναι ο επιχειρηματίας-καναλάρχης Βαγγελής Μαρινάκης και ένας φρουρός των φυλακών (εξωτερικός φρουρός), που πιθανώς μολύνθηκε από κάποιο δικηγόρο κρατούμενου.
Σε ότι αφορά το προφίλ του κορωνοϊού, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας επισημαίνει ότι είναι ο πιο ανορθόδοξος ιός που έχει δει. Ο Covid 19 δεν μοιάζει με τους άλλους ιούς, φέρεται περίεργα, μεταδίδεται πολύ εύκολα σε όλο τον πληθυσμό, δεν προκαλεί προβλήματα στους υγιείς ανθρώπους κα τα παιδιά-παρά μόνο ήπια συμπτώματα- αλλά ξεπαστρεύει τους ηλικιωμένους. Σαν ιός-πογκρόμ για την τρίτη ηλικία και τους χρονίως πάσχοντες-δηλαδή τους συνανθρώπους μας που δυστυχώς αποτελούν βαρίδια, για την κοινωνική ασφάλιση, ειδικά στην εποχή μας λόγω της αλματώδους εξελίξης του δημογραφικού προβλήματος.
Το αυστηρό μέτρο για το κλείσιμο των σχολείων στηρίχθηκε σε επιστημονικά ευρήματα από το εξωτερικό και από την Ελλάδα που δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν πολύ αυξημένο ιικο φορτίο τουλάχιστον για 14 ως 20 μέρες στον φάρυγγά τους και μπορούν να μεταδίδουν με μεγάλη ευκολία τη νόσο ενώ τα ίδια παρουσιάζουν πολύ ήπια συμπτώματα. Αντίθετα στους ενήλικες ηλικίας 30 έως 69 ετών το ιικο φορτίο παραμένει αυξημένο μέχρι την 10η περίπου μέρα και μετά φαίνεται να μειώνεται ώστε μετά την 10η ημέρα να μην μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη.
Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό, στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί το Σύστημα Υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες νοσηλείας. “Στο χειρότερο σενάριο θα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 150 κλίνες ΜΕΘ την ημέρα και θα τις εξασφαλίσουμε επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμη ΜΕΘ ακόμα και από όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ θα μεταφέρουμε τους άλλους ασθενείς (δηλαδή όσους δεν νοσούν από κορωνοϊό) σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, ώστε ολόκληρες πτέρυγες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν μόνο για τους ασθενείς του κορωνοϊού”, λεει ο κ. Τσιόδρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εξηγεί ότι έχουν παραγγελθεί επιπλέον αναπνευστήρες και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΦ εργάζονται νυχθημερόν για να εξασφαλίσουν επάρκεια σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό.
Σε ότι αφορά την θεραπευτική αντιμετώπιση στα σοβαρά περιστατικά δίνονται κοκτέιλ φαρμάκων αντιρετροϊκών και ανθελονοσιακών, ενώ αναμένουμε ένα νέο φάρμακο από την Αμερική. Επίσης αλλάζει αρκετά και η στρατηγική ελέγχου των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες: Επειδή τελικώς δεν θα φτάνουν τα αντιδραστήρια για να τους ελέγχουμε όλους (αυτό αφορά και την Ελλάδα), η νέα στρατηγική που υιοθετείται είναι να ελέγχονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά, με τις ειδικές μοριακές εξετάσεις.