Του Θάνου Πασχάλη
Παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων υπαλλήλων, ιατρών και ελεγκτών, αναθέσεις έργου σε ιδιωτικές εταιρείες χωρίς διαγωνισμό, μπόνους – «μαϊμού» σε εργαζόμενους, πλασματικές υπερωρίες και εκτός έδρας, επιδόματα σε υπαλλήλους που δεν τα δικαιούνταν και πλήθος άλλων παρανομιών και παρατυπιών περιλαμβάνει πόρισμα-σοκ του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων το οποίο απεστάλη ήδη για ποινική διερεύνηση στην Εισαγγελία Αθηνών. Η έρευνα των Επιθεωρητών αφορά το χρονικό διάστημα 2002-2011 και οι διαπιστώσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τις τότε διοικήσεις του Οργανισμού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, την επίμαχη περίοδο προσελήφθησαν παρανόμως 9 υπάλληλοι (5 διοικητικοί, 2 γιατροί και 2 δικηγόροι) με συμβάσεις έργου η με έμμισθη εντολή χωρίς καν να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για την έγκριση των προσλήψεων, ενώ όλες οι συμβάσεις ανανεώνονταν η παρατείνονταν για αόριστο χρονικό διάστημα με απλές προφορικές εντολές των διοικήσεων του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Μάλιστα, οι ανανεώσεις των συμβάσεων προέβλεπαν αυξήσεις στις αποδοχές των συμβασιούχων αλλά και την καταβολή ετήσιου bonus το οποίο καθοριζόταν αυθαίρετα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους αλλά και από τους υπευθύνους που προχώρησαν στη σύναψη των καταχρηστικών αυτών συμβάσεων έργου οι Επιθεωρητές Υγείας ζητούν άμεσα την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων και την απόδοση ευθυνών στις διοικήσεις του Οργανισμού.
Συμβάσεις προμηθειών- υπηρεσιών με εταιρείες… χωρίς διαγωνισμό
Στο ίδιο πόρισμα οι Επιθεωρητές Υγείας κάνουν λόγο για καταχρηστικές, -με επίκληση του κατεπείγοντος- συνάψεις συμβάσεων έργου με ιδιωτικές εταιρείες χωρίς να προηγηθούν για ορισμένες από αυτές, ούτε κάν πρόχειροι διαγωνισμοί. Οι συμβάσεις μάλιστα αυτές, αφορούσαν την παροχή έργου το οποίο μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί απο τις διοικητικές-οικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού, ενώ αρκετά συχνά οι αρχικές συμβάσεις παρατείνονταν με ταυτόχρονη αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων καθώς «εμπλουτίζονταν» με αύξηση των αμοιβών και επιπλέον κόστος για τον Οργανισμό.
Αν οι συμβάσεις έργου ξεπερνούσαν σε κόστος τα 15.000 ευρώ εφαρμοζόταν το γνωστό σύστημα με το σπάσιμο του ποσού της σύμβασης σε «15άρια» ώστε να προσπερνάται η υποχρέωση για τακτικό διαγωνισμό. «Διαφαίνεται, αναφέρουν στο πόρισμα οι Επιθεωρητές, οτι ο Οργανισμός σε συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε στην κατάτμηση της συνολικής δαπάνης (57.000 ευρώ) σε τρείς επιμέρους συμβάσεις προκειμένου να αποφύγει τη διαδικασία διενέργειας τακτικού
διαγωνισμού»
Επιδόματα και μπόνους με απλές αποφάσεις
Ιδιαίτερα γαλαντόμες εμφανίζονταν οι διοικήσεις του Ε.Ο.Μ σε ότι αφορά την καταβολή πλασματικών αποζημιώσεων μετακίνησης του
προσωπικού, έκτακτων αμοιβών και επιδομάτων. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας των υπαλλήλων υπερέβαιναν κατά πολύ όσα όριζε ο νόμος, ενώ καταβάλλονταν «επιδόματα τοπικών και κλινικών συντονιστών» ύψους 200 ευρώ μηνιαίως για την προώθηση και υποβοήθηση των μεταμοσχεύσεων ακόμη και σε διοικητικούς υπαλλήλους με απλή απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού.
Tο 2007 το Δ.Σ αποφάσισε να χορηγήσει bonus ενος μηνός περίπου για τους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την μετεγκατάσταση του Ε.Ο.Μ αλλά ακόμη και σε όσους εργάστηκαν για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Οργανισμού. Το 2009 bonus επαναχορηγήθηκε σε όλους τους υπαλλήλους αλλά και στους συνεργάτες που στελέχωναν το γραφείο του Προέδρου. Τέλος στον οδηγό του Ε.Ο.Μ καταβαλλόταν επίδομα το οποίο αφορούσε σε συμβολή του στον συντονισμό της μεταμοσχευτικής διαδικασίας. Όλα τα παραπάνω ποσά κρίνονται απο τους Επιθεωρητές ως παρανόμως χορηγηθέντα και ζητείται η επιστροφή τους στο Δημόσιο.