facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Γιατί όλοι «κόβουν» τη γλουτένη;

26 Μαρτίου 2015 17:05
0 Σχόλια
Εάν αναρωτιέστε μήπως πρέπει να σταματήσετε κι εσείς να τρώτε ό,τι περιέχει γλουτένη, σας έχουμε την απάντηση!
Η «μόδα» ξεκίνησε –όπως συνήθως- από τους σταρ του Χόλιγουντ  και επεκτάθηκε σύντομα στον υπόλοιπο πλανήτη. Μέσα σε λίγους μήνες η γλουτένη άρχισε να θεωρείται το διατροφικό συνώνυμο του… σατανά, μολονότι για να είμαστε όλοι απολύτως ειλικρινείς, δεν έχουμε ιδέα περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Πώς θα μάθουμε λοιπόν τι είναι τελικά αυτή η ουσία που όλο και περισσότερος κόσμος αγαπάει να μισεί και πώς θα διαπιστώσουμε εάν πρέπει να την αφαιρέσουμε κι εμείς από τη διατροφή μας από σήμερα κιόλας (ή, έστω, από Δευτέρα);
Ρωτήσαμε την Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, ΜSc. Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

«Η γλουτένη είναι στην πραγματικότητα μια πρωτεΐνη η οποία περιέχεται κυρίως στο σιτάρι, την σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Είναι η ουσία που επιτρέπει στο αλεύρι να φουσκώνει όταν φτιάχνουμε ζύμες ή ψωμί. Η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας (γαστρεντερολογικά, αναιμία, ακόμα και οστεοπόρωση) σε κάποια άτομα που υποφέρουν από «κοιλιοκάκη», όπως ονομάζεται η δυσανεξία στη γλουτένη, για την οποία δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, εκτός από το να αποφύγεις ό,τι την περιέχει. Αυτό, όμως δεν είναι πάντα τόσο απλό αφού γλουτένη εκτός από τα σιτηρά που αναφέραμε υπάρχει σε πολλές τυποποιημένες τροφές (σάλτσες, μαγιονέζες, dressing), σε κάποια τυριά, σε ξηρούς καρπούς, σε αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και σε καλλυντικά και φάρμακα. Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν αρκετά έντονα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αίσθημα κόπωσης, ζάλη ή και διαταραχές στη διάθεση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής που περιέχει γλουτένη και εξαφανίζονται όταν ακολουθήσουν μια διατροφή χωρίς τη συγκεκριμένη ουσία. Ωστόσο, η διάγνωση της δυσανεξίας μπορεί να γίνει και μέσω αιματολογικών εξετάσεων, οι οποίες συστήνονται σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ή υποφέρουν από πολύ έντονα συμπτώματα.
Εκτός από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν έχει λόγο να ακολουθήσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Σαν επιλογή διατροφής, το gluten-free διαιτολόγιο έχει ένα νόημα, μόνο όταν κόβοντας τη γλουτένη περιορίζουμε την κατανάλωση τυποποιημένων και πολύ επεξεργασμένων τροφών προτιμώντας πιο αγνά και φυσικά προϊόντα. Όταν όμως αντικαθιστούμε τα προϊόντα που έχουν γλουτένη με άλλα που έχουν λιπαρά, σάκχαρα ή συντηρητικά δεν προσφέρουμε στον οργανισμό κάτι σημαντικό.

Αντιθέτως, η διατροφή που περιέχει γλουτένη και συγκεκριμένα σιτηρά είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες -που βοηθάνε στο να ελέγχουμε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και προάγει την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος- και εξασφαλίζει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος είναι προτιμότερο να υιοθετήσουμε μια πιο ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές, που δεν αποκλείει καμία κατηγορία τροφών την οποία, φυσικά, θα συνδυάσουμε με ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης».

Related posts:

  1. Π. Κουρουμπλής: Έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες & τα νοσοκομεία φάρμακα
  2. Να γιατί πρέπει οι μητέρες να μιλάνε στο έμβρυο που κυοφορούν
  3. Ποιες ασθένειες «ξεφεύγουν» από τους γιατρούς.
  4. Από πού θα πάρεις περισσότερες πρωτείνες;
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis


mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

ΕΟΔΥ - Ευλογιά των πιθήκων: Και 7ο κρούσμα στην Ελλάδα – Είναι εγχώριο, δεν προέρχεται από ταξίδι
30 Ιουνίου 2022
Start4Health: Η πεντάδα των startup που θέλουν να χαράξουν το μέλλον της ψηφιακής υγείας μέσα από το πρόγραμμα του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer
30 Ιουνίου 2022
Κορονoϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό από Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους το απόγευμα
30 Ιουνίου 2022
Κορωνοϊός: Άλμα στις εισαγωγές - Στις 16.115 τα κρούσματα, 95 οι διασωληνωμένοι και 9 νέοι θάνατοι
29 Ιουνίου 2022
ΠΙΣ: Ζητεί την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών
29 Ιουνίου 2022
SOS εκπέμπει ο Καπραβέλος: Αύξηση κατά 600% των εισαγωγών ασθενών - Δυστυχώς επαληθευτήκαμε
29 Ιουνίου 2022
Μαγιορκίνης: O γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται την τέταρτη δόση
29 Ιουνίου 2022
Θάνος Πλεύρης: Δεν χρειάζεται να πάρουμε μέτρα
29 Ιουνίου 2022
Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια για τον κορωνοϊό – Προτεραιότητα για 4η δόση στους άνω των 60
29 Ιουνίου 2022
Εμβολιασμός COVID-19 των εγκύων και κίνδυνος νοσηλείας των βρεφών από COVID-19
29 Ιουνίου 2022

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr
Posting....