Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) επισημαίνει ότι συνεχίζεται η οικονομική “αιμορραγία” του ΕΟΠΥΥ από τις προβληματικές διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).
Οι ασάφειες στρέφουν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων στα κέντρα αποκατάστασης, για θεραπείες οι οποίες θα μπορούσαν να εκτελεστούν με απείρως χαμηλότερο κόστος από τους φυσικοθεραπευτές. Θεραπευτικές πράξεις αξίας 15 ευρώ, κοστολογούνται στον ΕΟΠΥΥ από 70 έως 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις, ο ασφαλισμένος καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Ο πρόεδρος του ΠΣΦ, κ. Γεώργιος Μπάκας αναφέρει ότι: «Η αλλαγή του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ είχε δρομολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία γνώριζε το πλήθος των προβληματικών διατάξεων, ενώ για τις αλλαγές είχαν γνωμοδοτήσει και θεσμικοί φορείς, όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)». Σημειώνει δε ότι : «Η διαδικασία αυτή “πάγωσε” δύο μήνες πριν από τις εκλογές, ενώ δεν είναι βέβαιο εάν η παρούσα πολιτική ηγεσία έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα».
Το Κ.Δ.Σ. του ΠΣΦ τονίζει ότι όσο διαρκεί η εκκρεμότητα, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να “αιμορραγεί” οικονομικά – μέσω της προκλητής ζήτησης – σε μία περίοδο που απαιτείται σύνεση και απόλυτη λογική στη δαπάνη και του τελευταίου ευρώ. Καθίσταται έτσι σαφές, ότι η βελτιωμένη έκδοση του ΕΚΠΥ πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα.
Η υπάρχουσα κατάσταση επιδεινώνεται και από την απουσία θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με βάση τα οποία θα χορηγούνται οι θεραπείες. Είναι, δηλαδή, στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού να ζητήσει από τον ασφαλισμένο θεραπεία σε κέντρο αποκατάστασης, η οποία μπορεί να παρασχεθεί από φυσικοθεραπευτή με ελάχιστο κόστος.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θεωρεί ότι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η κατάσταση, η προκλητή ζήτηση θα συνεχίσει να υφίσταται σε βάρος των οικονομικών του Οργανισμού και των ασφαλισμένων! Σε μία εποχή που οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν, δεν είναι δυνατό να καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους για παροχές που μπορούν να έχουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ.
Το ΚΔΣ του ΠΣΦ καλεί τη νέα πολιτική ηγεσία πρέπει να “τρέξει” τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να μπει τέλος στην κατασπατάληση πολύτιμων πόρων.