facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Δείτε τα μαγικά που μπορεί να κάνει το σουσάμι στην υγεία σας

06 Απριλίου 2015 14:15
0 Σχόλια

Το σουσάμι έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή. Τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του και ειδικά στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό όπως τονίζει και ο κ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Δείτε μερικά από τα θαυμαστά που μπορεί να κάνει το σουσάμι για εσάς.
Ρύθμιση της χοληστερόλης
Στη σύγχρονη διατροφή, κάθε τρόφιμο που συμβάλλει στη μείωση ή τη ρύθμιση της χοληστερόλης, λαμβάνει εξέχουσα θέση. Η κυρίαρχη λιγνάνη που περιέχεται στους σπόρους σουσαμιού, η σησαμίνη, σχετίζεται άμεσα με το μεταβολισμό του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Διατροφικά, η σησαμίνη και η επισησαμίνη συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής συγκεκριμένων ενζύμων που με την σειρά τους ενεργοποιούν την ηπατική δραστηριότητα στην οξείδωση των λιπαρών οξέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα. Επιπλέον, η ύπαρξη της α-τοκοφερόλης στο σουσάμι φαίνεται να ενισχύει τη δράση της σησαμίνης στη μείωση της χοληστερόλης αίματος.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σησαμίνη και βιταμίνη Ε, μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και όταν συγκρίνεται με φαρμακευτικά σκευάσματα. Συγκεκριμένα, η σησαμίνη φαίνεται να συμβάλλει στη διατήρηση του τοιχώματος των αγγείων και στην αναστολή νεφρικών διαταραχών.

Προστασία έναντι θρομβώσεων
Οι θρομβώσεις προκαλούνται από την συγκόλληση αιμοπεταλίων. Σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι σουσαμιού, χάρη στη σύστασή τους, αναστέλλουν την αιμοπεταλιακή συγκόλληση. Η ιδιότητα αυτή δεν επηρεάζεται από την αποφλοίωση και το ψήσιμο των σπόρων σουσαμιού. Μπορούμε, λοιπόν, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι και το ταχίνι έχει ανάλογη δράση, όπως επίσης ότι το σουσάμι και τα παράγωγα προϊόντα μπορούν συνολικά να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Προστασία έναντι του πόνου και των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Rheumatic Diseases» με τίτλο «Effects of Sesame Seeds Supplementation on Clinical Signs and Symptoms in patients with knee osteoarthritis», η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και κυρίως τον πόνο σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτου, σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στους σπόρους σουσαμιού προστατεύουν τον οργανισμό από την LDL, την κακή χοληστερόλη, η οποία όταν οξειδώνεται προκαλεί την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Επιπλέον, φαίνεται να έχουν ένα ανοσορυθμιστικό ρόλο.

Δερματολογικές χρήσεις
Οι ακτίνες UV προκαλούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου στην επιδερμίδα, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για αρκετές καταστροφές όπως τα εγκαύματα από τον ήλιο, τις ρυτίδες και τον καρκίνο του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στους σπόρους σουσαμιού συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, η χορήγηση α-τοκοφερόλης μειώνει την φώτο-καρκινογένεση που προκαλείται από την έκθεση σε ακτίνες UVB.

Άλλες χρήσεις
Το σουσάμι, χάρη στις πρωτεΐνες που περιέχει, παρουσιάζει έντονη αντιμικροβιακή δράση. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της ψωρίασης, των εγκαυμάτων, των εξανθημάτων και πολλών άλλων δερματικών παθήσεων, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση του πονόδοντου και του βήχα. Σήμερα, σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες του σουσαμιού παρουσιάζουν έντονη αντιβακτηριδιακή δράση ενώ το ίδιο το σουσάμι χρησιμοποιείται και ως συστατικό άλλων τροφίμων για την καλύτερη συντήρηση τους.

Related posts:

  1. Ταξίδι στην ακριτική Ελλάδα, με πυξίδα την Υγεία
  2. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον καρκίνο του μαστού
  3. Ποιες εξετάσεις και κάθε πότε πρέπει να κάνει check up μια γυναίκα
  4. Προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας άντρας σε κάθε ηλικία
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis


mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

169 νεκροί σε μία εβδομάδα από COVID-19 - Χωρίς μεταβολή η θετικότητα για γρίπη
02 Φεβρουαρίου 2023
Η σκοτεινή πλευρά του «παράδεισου» των Μπαρμπέιντος
02 Φεβρουαρίου 2023
ΠΑΣΟΚ: «Να υπογραφεί άμεσα η ΚΥΑ για την παράταση των 4000 συμβασιούχων στην υγεία. Φτάνει πια ο εμπαιγμός.»
02 Φεβρουαρίου 2023
Η Ελλάδα μέσω του ΕΟΔΥ επιλέχθηκε ως ένα από τα έξι κράτη μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Ειδικής Ομάδας για την Υγεία (EUHTF)
02 Φεβρουαρίου 2023
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Στο «δρόμο» ξαφνικά 139 εργαζόμενοι
02 Φεβρουαρίου 2023
Δεύτερη κορύφωση γρίπης και ιού RSV περιμένουν οι ειδικοί να έρθει την άνοιξη!
01 Φεβρουαρίου 2023
ΕΟΦ: Επικίνδυνο Φάρμακο - Ανάκληση σκευάσματος - Εντοπίστηκαν σωματίδια
01 Φεβρουαρίου 2023
Κι όμως είναι απολύτως υγιές να ξενυχτάμε και να ξυπνάμε αργά
01 Φεβρουαρίου 2023
ΕΟΦ: Aνακαλεί δύο φάρμακα- Εντοπίστηκαν σωματίδια από ανοξείδωτο ατσάλι
31 Ιανουαρίου 2023
ΕΟΔΥ: 168 νέοι θάνατοι από κορονοϊό, τα νέα στοιχεία για την γρίπη
26 Ιανουαρίου 2023

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr