Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προειδοποίησε ,μιλώντας στην εκπομπή «καλημέρα Ελλάδα» ,ότι δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση κρουσμάτων και ότι αυτή την στιγμή ο στόχος είναι να παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα: «Εύχομαι να βγω ψεύτρα, αλλά φοβάμαι ότι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τα 3.200 κρούσματα ,αυτός είναι ο στόχος να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες , τόνισε η κ. Λινού. Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση, φοβάμαι» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας .
Η ίδια κατηγόρησε την Πολιτεία ότι :”Δεν εκτίμησε εγκαίρως πόσο μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος. Υποτίμησε την κατάσταση. Πρόσθεσε μάλιστα, σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει με τις κλινικές, ότι αν είχαν ειδοποιηθεί δύο μήνες νωρίτερα να φτιάξουν τις υποδομές τους, τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά.
Η Αθηνά Λινού είπε μάλιστα: “Εμείς ως χώρα δεν κάναμε μελέτες εγκαίρως, δηλαδή δεν πήραμε τυχαιοποιημένο δείγμα του πληθυσμού σε όλη τη χώρα για να δούμε που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα και να ξέρουμε που θα ξεσπάσει η πανδημία. Για να προλάβουμε. Και ακόμα δεν υπάρχει μελέτη. Ούτε για το εμβόλιο υπάρχει μελέτη αυτήν τη στιγμή. Δεν έχει μελετηθεί ποιοι είναι αρνητικοί να το κάνουν και με ποια μεθοδολογία θα τους πείσουμε να το κάνουν. Οπότε μπορεί να έχουμε εμβόλιο σε έναν δύο μήνες αλλά να μην έχουμε ανθρώπους που να προτίθενται να το κάνουν.”
Καμία συζήτηση για την εστίαση
Επιπλέον, η κ. Λινού διευκρίνισε ότι η άρση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα είναι αδύνατη: «Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα. Αν ανοίξουμε παραμονές και έχουμε δημόσια ρεβεγιόν και γιορτές θα είναι δύσκολα, το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ σύμφωνα με μελέτες» σημείωσε.
“Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταρρέουν”
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε στην ψυχολογική κατάρρευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει υπεράνθρωπη μάχη για το ΕΣΥ χωρίς καμία στήριξη: «δεν γίνεται αυτή τη στιγμή καμία προσπάθεια να στηρίξουμε τους λειτουργούς υγείας ψυχολογικά. Θα έχουμε κατάρρευση από επαγγελματική εξουθένωση και όπως δεν βρίσκουμε τώρα κλίνες, δεν θα βρίσκουμε γιατρούς», προειδοποίησε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
A. Βατόπουλος: Ένα lockdown τύπου Γουχάν για δύο εβδομάδες θα μπορούσε να ανακόψει τη μετάδοση του ιού
Βρετανική έρευνα: Τα σούπερ μάρκετ είχαν επισκεφθεί οι περισσότεροι πριν βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.