Προφητικά αποδείχθηκαν τα λόγια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αττική, όταν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου είχε πει με ραγισμένη φωνή, βουρκωμένος και καταπονημένος, πως κάθε σπίτι που καίγεται «είναι μια μαχαιριά στην καρδιά».
Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Όπως προφητικά είχε δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις εικόνες καταστροφής στην Εύβοια λίγες ημέρες πριν
και τον αντίκτυπό τους στα άτομα με ενσυναίσθηση
Τελικά, κάτω από το βάρος της ευθύνης για τον συντονισμό της πολιτικής προστασίας, ενάντια σε περισσότερα από 600 πύρινα μέτωπα μέσα σε ένα δεκαήμερο, μετά από 18 μήνες καθημερινής μάχης με την πανδημία της COVID, με το άγχος να εκτοξεύεται στα ύψη και την ψυχική πίεση να κορυφώνεται μαζί με τα κρούσματα του κορωνοϊού και τις πύρινες γλώσσες της φωτιάς, η καρδιά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ράγισε.
Μέσα στο ∆ιαχειριστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας ο Νίκος Χαρδαλιάς ένιωσε έντονους πόνους και δυσφορία και μεταφέρθηκε με ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση αγγειοπλαστικής με την τοποθέτηση δύο στεντ. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μόνο, δυστυχώς, που αποδεικνύει πως το στρες και η ψυχική πίεση μπορούν να αποβούν πολύ τοξικά, ακόμα και θανατηφόρα για την καρδιά. Λίγα 24ωρα προτού υποστεί το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο ο Νίκος Χαρδαλιάς, λυγίζοντας κάτω από την αφόρητη πίεση που υφίσταται εδώ και ενάμιση χρόνο -και της οποίας εμείς οι υπόλοιποι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου- ένας άλλος εμβληματικός άνδρας του δημόσιου βίου της χώρας μας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, έχασε τη ζωή του από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Στην περίπτωση του άτυχου επιχειρηματία, που βρέθηκε στο τιμόνι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, η καρδιά του δεν άντεξε την αγωνία για το τι θα συμβεί στο Κρυονέρι, στη Βαρυμπόμπη, στις Αφίδνες, στην Εύβοια κι αλλού όπου η πύρινη λαίλαπα καταβρόχθιζε οικίες, εργοστάσια και περιουσίες, έκαιγε παρθένα δάση, αφάνιζε χιλιάδες ζώα (κατοικίδια και ζώα του δάσους) και προκαλούσε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Ανάρτηση
Στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Κώστας Μίχαλος ανάμεσα στους εθελοντές πυροσβέστες, τους μαχητές της πρώτης γραμμής, ευχαριστούσε από το Κρυονέρι το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, τους εθελοντές κι ευχόταν να μην καταστραφούν άλλες περιουσίες και να μην καούν άλλα ζώα. Εκεί η μοίρα έγραψε και τους τίτλους τέλους της ζωής του και της λαμπρής σταδιοδρομίας του, που άφησε το στίγμα της στην επιχειρηματική ζωή του τόπου. Τον βρήκαν στο γραφείο του χωρίς τις αισθήσεις του και χωρίς σφυγμό, μετά από καρδιακή ανακοπή που υπέστη, έχοντας βιώσει ανείπωτη αγωνία για το τι θα συμβεί κι έχοντας εισπνεύσει επί τρεις ημέρες μεγάλες ποσότητες τοξικού καπνού, γεμάτου τοξικές αναθυμιάσεις και αιωρούμενα μικροσωματίδια αιθάλης.
Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος ∆ημήτρης Ρίχτερ, από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, η ψυχική πίεση, το έντονο, αδιάλειπτο στρες και η αγωνία για την επιβίωση σε μαζικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και αιφνίδιο θάνατο από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μια παλαιότερη έρευνα για τον μεγάλο σεισμό του Λος Άντζελες έδειξε ότι από την ημέρα του σεισμού και για έναν μήνα μετά καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, με τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου να συμβαίνουν σε ανθρώπους με υποκείμενο καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά και σε άτομα χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας.
Όσον αφορά τις πρόσφατες πυρκαγιές, που ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής είχε καλυφθεί για μέρες από έναν πυκνό γκρίζο καπνό, και σε αυτήν την περίπτωση η εισπνοή των αόρατων διά γυμνού οφθαλμού αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5 της αιθάλης και ο εγκλωβισμός τους στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων είναι πιθανό να έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε σημαντική πνευμονική επιβάρυνση, η οποία με τη σειρά της θα έχει επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία τους.
Απορρύθμιση
«Η καρδιά σε αυτές τις συνθήκες καλείται να κάνει το έργο της με λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο», υπογραμμίζει ο καρδιολόγος ∆ημήτρης Ρίχτερ, υπενθυμίζοντας ότι οι πνεύμονες και η καρδιά είναι στενά συνδεδεμένα συστήματα και η απορρύθμιση του ενός οδηγεί στην επιβάρυνση του άλλου.
Στις μαζικές καταστροφές, όπως είναι τα ανεξέλεγκτα μέτωπα πυρκαγιών, οι μαχητές της πρώτης γραμμής όπως και οι πολίτες που επιλέγουν να παραμείνουν στις φλεγόμενες περιοχές για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, κινδυνεύουν επιπλέον να εισπνεύσουν δηλητηριώδη αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το υπεροξείδιο του κυανίου που παράγονται κατά την καύση βιομάζας και βιομηχανικών υλικών. Αυτά προκαλούν επίσης άμεση επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος, ακόμα και δηλητηρίαση, και συνιστούν σοβαρή απειλή των ζωτικών μας λειτουργιών.
Στην Ελλάδα υπό κανονικές συνθήκες -προ πανδημίας και πριν από τις πολύ πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές- καταγράφονταν κατά μέσον όρο 20.000 εμφράγματα του μυοκαρδίου ετησίως και 33.000 εγκεφαλικά επεισόδια. Ο καρδιολόγος Στέφανος Φούσας, συντονιστής του Τομέα Καρδιάς στο νοσοκομείο Metropolitan General, εξηγεί με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα σημάδια κινδύνου περιλαμβάνουν σφίξιμο στο στήθος, έντονο πόνο και δύσπνοια, δυνατό πόνο στο σαγόνι, εφίδρωση και μούδιασμα.
Ο καρδιολόγος εξηγεί πως κατά την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων θα πρέπει να ειδοποιούμε αμέσως το ΕΚΑΒ και να μην πηγαίνουμε οδηγώντας οι ίδιοι στο νοσοκομείο, γιατί μέσα στην πρώτη ώρα από το έμφραγμα συμβαίνουν οι περισσότερες θανατηφόρες αρρυθμίες.
Συνθήκες πίεσης
Τελικά, οι παροιμίες και τα αποφθέγματα του λαού μας κρύβουν περισσότερη αλήθεια από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Η πολλή δουλειά, ο φόβος, το άγχος και η αγωνία… τρώνε τον αφέντη, ενώ σε ακραίες συνθήκες πίεσης μας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, κάτι που είναι πιθανότερο να συμβεί στους ανθρώπους με υπέρταση. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η επιστημονική απόδοση της φράσης «μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι». Η συμβουλή των ειδικών στις ιδιάζουσες στρεσογόνες καταστάσεις που ζούμε είναι «να ακούμε το σώμα μας» και, αν κάτι μας προβληματίζει, να επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό μας, ώστε να κρίνει εκείνος τι πρέπει να κάνουμε για να ρίξουμε τους ρυθμούς και να πάμε με το ρεύμα. Όχι αντίθετα, γιατί αυτό καταπονεί ιδιαίτερα τον οργανισμό, με την καταπόνηση να είναι αθροιστική με την πάροδο του χρόνου.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί