Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την βοήθεια των επενδύσεων από τις φαρμακοβιομηχανίες αλλά παράλληλα υποσχόμαστε σκληρή διαπραγμάτευση για τις τιμές των φαρμάκων με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Με αυτά τα δεδομένα άνοιξε την εισήγησή του ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στο συνέδριο για το μέλλον της υγείας διεθνώς που πραγματοποιείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή των περισσοτέρων πολυεθνικών που εδράζονται στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στον τομέα του φαρμάκου.
Στόχος είπε ο υπουργός είναι να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας από τις εταιρείες που μέχρι τώρα είχαν μόνο εισπρακτική πολιτική στον τομέα των σκευασμάτων και παράλληλα πλήρωναν ελάχιστα έως καθόλου στο ελληνικό κράτος. Όλα αυτά πρέπει τώρα να αλλάξουν ριζικά και η Ελλάδα να γίνει παραγωγός χώρα όχι μόνο στα γενόσημα και για την ελληνική παραγωγή αλλά να υπάρξει εξαγωγική δύναμη με πυγμή και κύρος. Η χώρα μας μέχρι σήμερα κατανάλωνε φάρμακο σαν να είχε 40 εκατομμύρια πληθυσμό με τζίρο 40 εκατομμύρια και μηδενική κρατική απόδοση. Θεωρούνταν φορολογικός παράδεισος για τις εταιρείες. Γι αυτό ο υπουργός ζητάει από τις πολυεθνικές να παράγουν στην Ελλάδα δύο τουλάχιστον φάρμακα μαζικής κατανάλωσης. Η χώρα μας έχει αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα και μπορεί να στηρίξει τέτοιες δράσεις.
Ο υπουργός αναγνώρισε το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, το πόσο υπάρχει ασυνεννοησία ανάμεσα στις υπηρεσίες των ηλεκτρονικών συστημάτων και πόσο φρικτά περνάει ο έλληνας ασφαλισμένος αλλά και αυτός που δεν έχει πρόσβαση σε κανένα σύστημα υγείας ιδιωτικό ή δημόσιο.
Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα πατάξει τα γραφειοκρατικά γρανάζια που αφήνουν τους πολίτες μακριά από τις υπηρεσίες και έδωσε το στίγμα ότι μέσα από τον διάλογο με όλους τους φορείς θα μπορέσει εντός μηνός να περάσει νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει όλες τις αγκυλώσεις στην υγεία. Στόχος είναι η πρόσβαση όλων στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη της ευρωπαικής επιτροπής και τα ίδια θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο υπουργός είπε ότι ξεκίνησε ήδη διάλογο με όλη την Ελλάδα και τους φορείς που αποτελούν την υγεία τόσο τους λειτουργούς όσο και τους ασθενείς και την Δευτέρα θα βρίσκεται στη Χαλκίδα για να συζητήσει εκεί τα προβλήματα των πολιτών.
Το υπουργείο έχει στόχο να δώσει έμφαση στην πρόληψη ειδικά στοιχείων όπως το τσιγάρο το αλκοόλ και η σωστή διατροφή. Ετσι αντιμετωπίζονται σοβαρές ασθένειες και η θνητότητα.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι ο ΕΟΠΥΥ όπου πλέον θα λειτουργούν τέσσερεις διαφορετικές επιτροπές διαπραγμάτευσης του φαρμάκου. Έτσι μόνο προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.
Επόμενο βήμα θα είναι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την τιμή των καινοτόμων φαρμάκων γιατί αν και η έρευνα προχωράει ο πολίτης δεν έχει πρόσβαση στα ακριβά και πιο δραστικά φάρμακα.
Η Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας δηλαδή τα νοσοκομεία θα διευθετηθεί με κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει καλύτερη λειτουργία.
Μέχρι τώρα μεγάλο πρόβλημα είναι η αποχώρηση πολλών στελεχών από την υγεία. Είναι αυτοί που έχουν κατοχυρώσει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν θέλησαν να ρισκάρουν νέα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότησή τους. Άλλωστε είναι αυτοί που διορίστηκαν στη δεκαετία του 80.
Η φαρμακευτική πολιτική αλλάζει πια μοντέλο είπε ο κ. Κουρουμπλής και αυτό θα φέρει αλλαγή και στην πρόσβαση όλων στο φάρμακο αλλά και την συμμετοχή των ασθενών με βάση τα οικονομικά κριτήρια.
Και όλα αυτά όταν η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη αφού ο ΕΟΠΥΥ αντί να έχει 1.100 δις έχει να διαχειριστεί μόνο 526 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως σημαίνει ότι και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να λάβει ένα μέρος της ζήτησης των πολιτών μετά από σωστή διαπραγμάτευση και νομοθετικό πλαίσιο οριοθετημένο.
Περισσότερο πολιτική ήταν η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού ο οποίος ανέφερε ότι τώρα ξαναχτίζεται το σύστημα υγείας μετά από αγκυλώσεις και αδράνεια χρόνων. Κακοποιήθηκε η κάθε μεταρρύθμιση κατέρρευσε η υποτιθέμενη ανάπτυξη οι δημόσιες δομές είναι ανύπαρκτες το κόστος της υγείας για τους πολίτες δυσβάσταχτο.
Η επιβίωση του συστήματος γίνεται το στοίχημα του μέλλοντος. Παράλληλα όμως η πολιτική της φτώχειας δεν μπορεί να συνεχιστεί. 2,5 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία και το 1/3 της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι η ντροπιαστική πραγματικότητα. Χιλιάδες στερούνται το αγαθό της υγείας γιατί είναι φτωχοί και ανασφάλιστοι. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας πια το τι θα κάνει το κράτος για τον πολίτη.